Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een duistere avond voor meisje van 17

Een duistere avond voor meisje van 17

Vorige zaterdag was ik jammerlijk onrechtstreekse getuige van een verkrachtingszaak in dit kleine dorp. Een meisje van 17 kon amper zeggen wat er gebeurde maar op aandringen van vrienden wou ze dan uiteindelijk toch wel zeggen wat er gebeurde en wees dan ook meteen de dader aan. Snel belden haar vrienden de politie die op hun beurt mij vroegen om haar samen met de vrouw waar ze momenteel verblijft, naar het politiestation te brengen voor verhoor. Het meisje komt al uit een verwrongen gezin, haar moeder woont mijlenver van hier en de vader kijkt niet om naar haar.

Op het politiebureau kreeg ik het onwaarschijnlijkste verhaal te horen. “Momenteel behandelen wij geen verkrachtingszaken en hebben een detective uit Atlantis moeten bellen.” Atlantis ligt een goede 150 km van Elandsbaai! “De detective is ook niet onmiddelijk beschikbaar en kan hoogstens op maandag naar hier komen. Wij kunnen haar ook niet naar de dokter brengen in Lambertsbaai(ongeveer 30 km van Elandsbaai.) en kunnen dus enkel de verklaringen opnemen.” Ondertussen werd het meisje verteld dat ze haar wel kon wassen omdat na drie dagen nog steeds genoeg sporen aanwezig zijn om de dader te vatten. Normaal moet een slachtoffer onmiddelijk bij een dokter kunnen gaan en de nodige psychologische begeleiding krijgen na een verkrachting. Ook de dader was aanwezig en was op dit moment al geld aan het zoeken om eventueel getuigen om te kopen. “Hoeveel jaren zal ik nu moeten zitten, wat kan ik je betalen” waren een van zijn woorden naar een getuige toe.

De dokter in Lambertsbaai onderzocht dus pas op maandag het meisje en beval de politie de dader onmiddelijk aan te houden. Blijkbaar heeft een dokter meer politionele macht dan een burgemeester hier in de streek. Zijn bevel werd meteen uitgevoerd.
Een straffe detail. “Alvorens de politie naar de dokter reed met het meisje werd haar de vraag gesteld of ze nog steeds een zaak wou maken.”
Het meisje is nu nog steeds in shock. Enkel bij de dokter is een gesprek gevoerd en de nodig medicatie voorgeschreven om eventuele geslachtziekten en zwangerschap te voorkomen. En dit kan dus nu ook al veel te laat zijn. Het meisje heeft nog uren rond gelopen met dezelfde kleren.

Het meisje heeft nu wel het recht om haar verkrachter een aidstest af te dwingen en krijgt de medicatie gratis maar omdat het aanduiden van een hiv-infectie lang duurt zal het meisje weken in deze onzekerheid leven.

Verkrachting is nog steeds een groot probleem in Zuid-Afrika. Jaarlijks vinden er ongeveer 50.000 verkrachtingen plaats in het land.

Diederik

Gepost door Diederik
11.06.2008