Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De schaamteloosheid van een president en de verdeeldheid van de African Union

De schaamteloosheid van een president en de verdeeldheid van de African Union

Zittend president Robert Mugabe (84) vloog begin deze week naar de top van de Afrikaanse Unie (AU) in Egypte na zondagnamiddag supersnel te zijn beëdigd voor een nieuwe presidentiële ambtstermijn. Sedert 1980 is hij eerste minister en sedert 1 januari 1988 onafgebroken president van Zimbabwe.

De economische crisis die dat land doormaakt werd door de Wereldbank beschreven als de ergste wereldwijd buiten een oorlogsgebied en met het hoogste inflatiecijfer dat analisten nu schatten op meer dan 2 000 000 procent. Het veroorzaakt ernstige tekorten aan voedsel en fundamentele grondstoffen. Men schat dat 5 miljoen inwoners afhankelijk zijn of kortelings worden van voedselhulp.

De crisis heeft niet alléén een voormalig welvarend land geruïneerd maar veroorzaakt een zware belasting op naburige landen, met name Zuid-Afrika die een stortvloed van miljoenen economische vluchtelingen te verwerken kreeg. In mei 2008 was Zuid-Afrika gehuld in xenofoob geweld dat zich vooral richtte tegen de Zimbabwaanse immigranten.

Europa wil inmiddels enkel een regering met oppositieleider Morgan Tsvangirai aan de macht, aldus minister van Buitenlandse Zaken Kouchner van Frankrijk.

China steunt de bemiddelingspogingen van de Afrikaanse Unie (AU) en de Southern African Development Community (SADC) om tot een oplossing te komen voor de kwestie Zimbabwe heeft de speciale gezant van China Liu Guijin dinsdag gezegd.

De G8 (’s werelds rijkste landen die afgelopen week vergaderden) hebben unaniem de uitslag van de tweede verkiezingsronde verworpen.

De Afrikaanse top in Egypte

Afgelopen maandag startte dus in Egypte een geplande bijeenkomst van de African Union, waar alle staatshoofden en leiders van de meeste Afrikaanse landen aanwezig waren.

Heel de wereld was benieuwd naar hoe de Afrikaanse leiders zouden reageren op Mugabe die zich schaamteloos tot nieuwe president liet kronen naar een tweede verkiezingsronde die door iedereen als of rampzalig of als een schijnvertoning werd beschreven.

En we zien dat de Afrikaanse leiders niet éénsgezind reageren.

Over het algemeen was de gehele AU-top tegen Westerse eisen voor zware sancties om Mugabe te straffen en was er eerder een consensus om via onderhandelingen een einde te maken aan een diepe en gewelddadige crisis die het land geruïneerd heeft.

De Afrikaanse leiders verkiezen géén economische sancties (die zouden teveel de nu al geteisterde bevolking treffen) en willen via onderhandelingen komen tot een regering van nationale eenheid in Zimbabwe. Eén en ander zal wel moeten want de MDC partij van oppositieleider Tsvangirai heeft de meerderheid in het parlement.

De Botswanese vice-president Mompati Merafhe stelde voor om Mugabe verder van bijeenkomsten te weren en zei dat de participatie van Mugabe in de Afrikaanse vergaderingen de legitimiteit van een proces niet zou verrechtvaardigen.

Verder verklaarde men op de Afrikaanse top dat de regering en de oppositie in elke onderhandeling als gelijke moet behandeld worden.

Zuid-Afrika, dé belangrijke speler in de beoordeling van de situatie van Zimbabwe, heeft gevraagd om gesprekken te voeren voor een overgangsregering.

Pretoria is de aangewezen Zuid-Afrikaanse bemiddelaar in Zimbabwe, hoewel president Thabo Mbeki op grote schaal beschuldigd is van een inefficiënt en te zacht optreden ten aanzien van Mugabe.

AU voorzitter Jakaya Kikwete feliciteerde toch president Thabo Mbeki voor zijn bemiddeling en vroeg de internationale gemeenschap samen te werken met de Southern African Development Community (SADC) om te komen tot een politieke oplossing.

De Zambiaanse president Levy Mwanawasa (geboren op 3 september 1948) en Mugabe's grootste criticus in de zuidelijke regio werd inmiddels in spoed overgebracht naar een ziekenhuis in Egypte waar hij net voor de top overleed na een beroerte.

De Keniaanse eerste minister Raila Odinga, een uitgesproken criticus van Mugabe, riep net voor zijn vertrek vanuit Nairobi Egypte nog op voor de schorsing van Mugabe door de Afrikaanse Unie tot er een eerlijke verkiezing werd gehouden. Maar op de top draaide hij blijkbaar bij. Ook de Kenyaanse president Mwai Kibaki vertelde later (aan Reuters) op de top dat onderhandelingen de enigste oplossing was. Net als andere Afrikaanse leiders, zei hij optimistisch te zijn dat een oplossing zou worden gevonden.

Een aantal van de leiders zijn wel voorstander van een power-sharing model zoals deze die een bloedige crisis na de verkiezingen in Kenia beëindigde. Maw: Zet Mugabe en Tsvangirai samen aan de tafel en laat ze samen regeren.

Maar Zimbabwe heeft dit ondertussen afgewezen en de weg om met een oplossing naar buiten te komen zou er een worden van de "Zimbabwe manier". "Kenia is Kenia. Zimbabwe is Zimbabwe. Wij hebben onze eigen geschiedenis en ontwikkeling om via dialoog de politieke impasses op te lossen. De Zimbabwaanse manier, en niet de Keniaanse manier, helemaal niet," verklaarde Mugabe's woordvoerder George Charamba aan de journalisten op die top van de AU.

Maar Thabo Mbeki van Zuid-Afrika staat wat geïsoleerd in eigen land met zijn opvattingen. Zuma, de voorzitter van het ANC vindt de situatie onhoudbaar en wil dat Mugabe vertrekt.

Huidige Zuid-Afrikaanse minister van Welzijn en sociale Ontwikkeling Zola Skweyiya heeft zich sterk uitgesproken tegen het drama in Zimbabwe aangaande de run-off verkiezingen van vorige week. (Lees: Hij is helemaal niet opgezet met de miljoenen Zimbabwaanse vluchtelingen die zijn land overspoelen en ontwrichten !)

Skweyiya heeft de schendingen van de mensenrechten veroordeeld in Zimbabwe sinds de eerste verkiezing op 29 maart. "Geen discussie over de mensenrechten in Afrika is mogelijk zonder te wijzen naar de tragedie die op gang is gekomen over onze grenzen heen.

De mogelijkheid van genocide blijft sterk en zowel wij (als regering van Zuid-Afrika) en het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) blijven gekant tegen de flagrante schending van de mensenrechten. .

Hij zei dat het nog te bezien valt hoe Afrika en de Afrikaanse Unie zal zich bezighouden met de kwestie. Maar hij zegt dat de ogen van de wereld gericht zijn op Zuid-Afrika voor de aanpak van het probleem. Hij verwees ook naar de recente uitbraak van het xenofoob geweld in Zuid-Afrika.

Hij verklaarde eveneens dat Zuid-Afrika, hoewel trots op de beste grondwet in Afrika, onlangs met het xenofoob geweld pijnlijk geconfronteerd werd met het feit dat het land nog steeds niet foutloos is op het gebied van de mensenrechten.

(Bronnen: SABC News, Mail & Guardian online, Iol News)

Diederik

Gepost door Diederik
03.07.2008