Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een begrafenis in Elandsbaai

Een begrafenis in Elandsbaai

Als fotograaf word ik hier regelmatig gevraagd om foto’s te nemen van feestjes en andere gelegenheden maar ook van begrafenissen. Deze keer was het een jammerlijk heengaan van Joanne Magreth die op 15 jarige leeftijd overleed aan Tuberculose. Turberculose is een ziekte die normaal goed te genezen is met een kuur van verschillende antibiotica. In Zuid-Afrika heerst er een 'superresistente' vorm van tuberculose. Deze extreme vorm van multiresistente tbc is zeer moeilijk behandelbaar omdat het ook niet reageert op de tweedelijns-medicijnen.
Een begrafenis verloopt hier een beetje zoals in Belgie maar toch zijn een aantal verschillen. Ter ere van de overledene wordt eerst in het huis nog gebeden en gezongen en kunnen Familie en vrienden nog een laatse groet brengen in het huis. Daarna wordt de overledene naar de kerk gebracht met de seremoniewagen gevolgd door Familie en vrienden. De dienst wordt geleid door een pastoor en nog andere mensen. In de dienst zijn vele gezangen en is swingende muziek onder begeleiding van meestal een locale band. Sommige mensen geraken volledig in trance en het gebeurd wel eens dat een persoon het bewustzijn verliest.

Het graf is heel eenvoudig op een geimproviseerd kerkhof.
Afsluitingen zijn niet voorzien waardoor loslopende dieren meestal de bloemen van de graven komen opvreten. Men tracht dit te voorkomen door een omheining rond het graf te plaasten.

Ter ere van de overledene wordt eerst in het huis nog gebeden en gezongen en kunnen Familie en vrienden nog een laatse groet brengen in het huis.

Door gebrek aan geld zijn de meeste graven niet voorzien van een grafteen zoals wij gewoon zijn in Belgie. Het graf wordt tijdens de begrafenis door vele aanwezigen toegemaakt en versierd met bloemen.

Na de begrafenis wordt iedere aanwezige uitgenodigd voor een maaltijd. Op voorhand kopen familieleden voedsel of leggen de mensen geld samen om dit te kunnen bekostigen. Een begrafenis kost een 2500 Rand(250 euro) wat voor sommige mensen een grote kost is.

Diederik

Gepost door Diederik
04.06.2008