Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Zuid-Afrika] Eskom heeft plannen voor de arme klanten

[Zuid-Afrika] Eskom heeft plannen voor de arme klanten

Terwijl men hier in Zuid-Afrika leeft van de ene stroompanne naar de andere heeft Eskom andere plannen om de armsten te steunen in hun voorstel om de prijzen voor de consument te verhogen.

De rijke en middenklasse in Zuid-Afrika kunnen zich verwachten aan kolossale stijgingen van de elektriciteitsprijs van minstens R360 per maand om de armen de subsidiëren. Dit volgens een 62 pagina tellend bewerkt Eskom prijsverhoging voorstel gepubliceerd door de Nationale Energie Regulator van Zuid-Afrika op dinsdagavond 8 april 2008.

Hoewel Eskom vraagt om een effectieve toename van 53 procent op de gemiddelde bestaande tarieven voor de meeste klassen van de klanten, suggereerde Eskom speciale korting op de tarieven voor de armste klanten.

Voor het bereiken van een gemiddelde stijging van 53 procent zijn verschillende scenario's uitgewerkt waarbij meer welvarende residentiële klanten in een worst case scenario een stijging van 100 procent of een 63,5 procent in het beste geval kunnen verwachten.

In het kader van een worst-case scenario zullen de meer welvarende residentiële klanten een extra R367 extra per maand - en R257 extra onder het best-case scenario betalen gebaseerd op een maandelijkse verbruik van 1000 kW/maand.

De armen zullen in he worst-case scenario een extra R27, of een extra R13,50 per maand betalen, hoewel deze berekeningen gebaseerd zijn op een veel lager verbruik bedrag van slechts 100 KW/maand.
Eskom zegt dat, hoewel deze tarieven enige opluchting zou kunnen bieden aan de armen maar nog geen oplossing biedt aan het het probleem van het hoge residentiële gebruik tijdens de piekvraag.

Tijdens de voorstelling van de nieuwe tarieven was er geen duidelijkheid over de vraag of de grootste industrieën zouden vrijgesteld worden van deze prijsstijgingen.

Terwijl het Eskom document verwijst naar "businessrate" tariefverhogingen die vergelijkbaar zijn met die voor de residentiële klanten worden weinig details worden verstrekt over de voorgestelde voorstellen voor diverse grote industriële klanten die vertrouwelijke tarief overeenkomsten hebben met Eskom.

Regulator woordvoerder Thembeka Bukula benadrukte dat BHP Billiton (waarvan drie aluminium smelterijen die bijna 10 procent consumeren van alle Eskom elektriciteit) niet volledig vrijgesteld zullen worden.

Eskom hoopt ook op een verlaging van energieverbruik door de distributie van bijna 20 miljoen compacte fluorescerende lampen op het einde van het jaar.

Energiezuinige lampen maken gebruik van geavanceerde elektronische technologie, deze kunnen hierdoor licht produceren waarbij maar een fractie van de elektriciteit van gewone lampen verbruikt wordt. Dit betekent eveneens dat deze langer meegaan dan gewone lampen (tot acht keer langer).

Fluorescerende lampen zijn de meest energiezuinige verlichting voor huishoudens en verbruiken bij hetzelfde verlichtingsniveau ongeveer een kwart van het energieverbruik van gloeilampen. Ze fluorescerende lampen gaan ongeveer 10.000 uur mee. Ze zijn verkrijgbaar als buislampen of als compacte fluorescerende lampen (CFL).

Noot:
1 Euro = ongeveer 12.33 South African Rand
1 South African Rand (ZAR) = ongeveer 0.081 Euro (EUR)

Referenties:
www.iol.co.za
www.nederland.eco-energy.info