Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mandela organisatie schenkt meer dan 2.2 miljoen Rand

Mandela organisatie schenkt meer dan 2.2 miljoen Rand

Nelson Mandela sluitte zich aan bij de onafhankelijke kranten "strijd tegen vreemdelingenhaat", met een donatie van R1-miljoen. De donatie was afkomstig van de groep Mandela organisaties en is ondertussen opgelopen tot meer dan R2,2 miljoen. Mandela is van mening dat de mensen die hebben geleden onder dit geweld niet verder moeten lijden door de gevolgen," zei Achmat Dangor (Nelson Mandela Foundation).

First National Bank doneerde ondertussen R2-miljoen aan het Zuid-Afrikaanse Rode Kruis, het Leger des Heils en Artsen Zonder Grenzen voor hulp aan slachtoffers van de recente xenofobe aanvallen.

Veel van hun medewerkers en klanten leven in de landen Botswana, Mozambique, Lesotho, Swaziland en Namibië zei FNB chief executive Michael Jordaan. Hij voegde daaraan toe dat de overheid meer had kunnen doen om de aanslagen te voorkomen.

De Internationale Organisatie voor Migratie heeft een aanzoek gedaan bij de regering voor ongeveer 2.6 miljoen Rand financiering ten behoeve van de ontheemden voor een veilige terugkeer naar hun land van herkomst.

De media is gewaarschuwd.

De Zuid-Afrikaanse media is geadviseerd door de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) om voorzichtig te zijn en te stoppen met de ontheemden vluchtelingen te noemen.

Woordvoerder Yusuf Hassan zei de 42 000 mensen getroffen door xenofobe aanvallen niet allemaal vluchtelingen waren.

De UNHCR werd opgericht op 1 januari 1951 met als doel het beschermen en ondersteunen van vluchtelingen met opvang, terugkeer, of vestiging in een ander land.

Mbeki bespreekt de problematiek in Japan

President Thabo Mbeki ontkent de kritiek dat hij er niet in slaagde om medeleven te tonen door gebieden niet te bezoeken geteisterd door hevige aanvallen tegen vreemdelingen in het land.

"Mbeki zei dat de regering snel gehandeld heeft, door de inzet van de politie en de inschakeling van vice-president Phumzile Mlambo-Ngcuka op een aantal van de onrustige plekken."

"Er is de regering van de Republiek Zuid-Afrika en we bespraken al deze dingen, alle elementen van dit probleem. Inderdaad zijn maatregelen en beslissingen genomen op verschillende punten door de mensen die een bezoek brachten aan het gebied.
Maar er zijn een hele reeks andere besluiten nodig, alvorens men de nationale verdediging kan inzetten."

"De regering van Zuid-Afrika zal reageren op deze zaken door gebruik te maken van alle mensen en middelen op zijn bevel", aldus Mbeki.

Mbeki ontmoette oud Directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie, Brunson McKinley, in Yokohama, Japan, om de situatie in Zuid-Afrika te bespreken. Hij zegt dat de overheid met de organisatie is overeengekomen samen te werken om de problemen aan te pakken. Mbeki heeft ook zijn bezoek aan Japan verkort en hij is op terugweg naar huis om zich op de situatie te concentreren.

Referenties IOL SABC news mail guardian

Diederik

Gepost door Diederik
30.05.2008