Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vandaag is Mugabe ingezworen als nieuwe (?) president van Zimbabwe. Alleen was er bijzonder weinig reden tot feesten...

Vandaag is Mugabe ingezworen als nieuwe (?) president van Zimbabwe. Alleen was er bijzonder weinig reden tot feesten...

Een nieuwe ambtstermijn dus van 5 jaar voor de oude krokodil uit de Zezuru-clan die al sedert 1987 aan de macht is als president en voorheen (sedert 1980) regeerde als premier. Bij zijn stembeurt vrijdag omschreef hij zichzelf als fit en gezond (moet kunnen als 84-jarige...)

Hij claimt een klinkende overwinning in alle 10 provincies met niet minder dan 85,5 % van de stemmen! En die zijn allemaal geteld op twee dagen, iets wat in de eerste ronde zowat anderhalve maand duurde.
Maar in Zimbabwe zijn afgelopen vrijdag de 2de ronde van de presidentsverkiezingen niet vrij en eerlijk verlopen en ze moeten opnieuw plaatsvinden volgens vrijwel alle (weinige) Afrikaanse (getolereerde) waarnemers.

De waarnemers van het Pan-African Parlement, een van de zeldzaam resterende controle organen in Zimbabwe voor de stemronde van vrijdag, veroordeelden de verkiezingen nadat president Robert Mugabe op voorhand verklaarde dat hij zeker was van een ingrijpende overwinning.
Mugabe was de enige kandidaat nadat MDC oppositieleider Morgan Tsvangirai een week geleden zich terugtrok als gevolg van het door de overheid gesteunde geweld waarbij bijna 90 van zijn aanhangers gedood werden. "De huidige sfeer in het land heeft geen aanleiding gegeven tot de voorwaarden voor het houden van vrije en eerlijke democratische verkiezingen. Deze verkiezingen zijn niet vrij en eerlijk", zei Marwick Khumalo, hoofd van het Pan-Afrikaanse Parlement.

Khumalo zei dat de AU en de Southern African Development Community (SADC) moeten onderhandelingen om te komen tot een overgangsregering (regering van nationale eenheid) tijdens deze Zimbabwe-crisis.

De controleurs zeggen dat ze geweld, intimidatie, ontvoeringen en aanvallen registreerden in het ganse land et dat dit heeft geleid tot vrijwel zeker minstens honderd doden en duizenden vluchtende mensen. Mugabe, die volhardt in de boosheid, heeft de golf van veroordeling verworpen van binnen en buiten Afrika en zegt dat hij zijn critici op de top in Sharm el Sheikh zal confronteren. Mugabe is ondertussen niet meer welkom op de top.

Kenia’s eerste minister Raila Odinga zei vandaag dat de AU troepen moet inzetten in Zimbabwe voor het oplossen van de crisis die is uitgegroeid tot een schaamte voor Afrika.

"Wat gebeurd is in Zimbabwe is een schande voor Afrika in de ogen van de internationale gemeenschap en moeten worden opgezegd," zei Odinga in Swahili tijdens een bezoek aan zijn woning in de provincie Nyanza in West-Kenia.

De tijd is gekomen voor het Afrikaanse continent om zich te handhaven in eenheid en een einde te maken aan de dictatuur," voegde Odinga toe in zijn toespraak van gisteren.

African Union riep deze week nog op tot verwerping van Mugabe maar sommigen krabbelen terug en willen tot overleg een kans geven.

Ondertussen, zei aartsbisschop Desmond Tutu vandaag dat hij de internationale interventies ter regulering van Zimbabwe zal ondersteunen en doet een beroep op de Afrikaanse Unie zich te verenigen in de afwijzing van president Robert Mugabe en het nieuwe bestuur. "Ik denk dat een heel goed argument kan worden gesteld voor een internationale troepenmacht om de vrede te herstellen," verklaarde hij in een interview op de BBC vandaag uitgezonden.

Niet alle waarnemers zijn daarvan dus overtuigd en de Zuid-Afrikaanse regering met Thabo Mbeki op kop houden de sleutel in de hand tot een degelijke oplossing.
Wordt dus morgen ongetwijfeld vervolgd !

(auteurs: Diederik De Mezel & Luc Ribbens)

Ik vind dit toch wel een

Ik vind dit toch wel een kortzichtige Eurocentrische visie die weinig rekening houdt met de geschiedenis van Robert Mugabe enerzijds en met het samengesteld allegaartje dat de MDC bevolkt. Bedenk ook even dat de imperialistische pionnen maar wat graag Tsvangirai aan de macht zouden brengen, die ook de voormalige Engelse landheren in zijn partij onderdak geeft. Misschien is de VS ook wel jaloers op China, dat massaal investeert onder Mugabe. Vergeet ook niet dat het westerse democratische systeem nooit echt organisch gegroeid is in vele Afrikaanse landen. Uiteraard moet men geweld veroordelen, maar denk even aan het kapitalistische geweld dat gepaard zal gaan met de "harde" hervormingen die de imperialistisch ingestelde MDC voorstelt.

Eurocentrisch?!

Beste Jef,

misschien moet u het of het artikel nog eens aandachtig lezen of eens opzoeken wat eurocentrisch betekent, http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurocentrisme

Kenia’s eerste minister Raila Odinga, aartsbisschop Desmond Tutu,
Thabo Mbeki,
Marwick Khumalo, hoofd van het Pan-Afrikaanse Parlement,

zijn o.a. mensen die in het artikel genoemd worden, welke zijn de eurocentrische dan volgens u?

Zelfs Nelson Mandela keurt de stappen van Mugabe af:

http://www.parool.nl/parool/nl/225/Buitenland/article/detail/19963/2008/...

Beste, Het is uiteraard

Beste,

Het is uiteraard nodig dat geweld veroordeeld wordt, maar ik ben niet zomaar overtuigd van het MDC-alternatief. Ook het feit dat Mugabe niet welkom was op de top, is zeker geen goeie wending. Met Eurocentrisch bedoel ik dat we snel de meningen vergaren die onze eigen visie van "democratie" en waarom dat overal ter wereld nodig is, versterken, en elk alternatief met de grond gelijk maken.

geweld

het geweld keurt u af mr de fraude bij de verkiezingen niet?

Ik zou even de volgende

Ik zou even de volgende vraag hier willen lanceren; is het MDC een beter alternatief dan Zanu-PF? En zoja, waarom dan ?

oeps

moest nog in de vorige comment,

"Met Eurocentrisch bedoel ik dat we snel de meningen vergaren die onze eigen visie van "democratie" en waarom dat overal ter wereld nodig is, versterken, en elk alternatief met de grond gelijk maken."

Mugabe handelt héél eurocentrisch dan...

antwoord op uw vraag

Waarom zou het geen beter alternatief zijn?

Of zouden ze ook verkiezingsuitslagen vervalsen en de oppositie bedreigen en onder druk zetten en moorden onder de oppositie?

Diederik

Gepost door Diederik
29.06.2008