Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoreportage] 11 februari een historische dag voor District six in Kaapstad

[Fotoreportage] 11 februari een historische dag voor District six in Kaapstad

Vandaag, 11 februari 2007, herdacht het District Six Museum het 42ste jaar sinds de verklaring van District 6 tot blank gebied in 1966. Iets minder dan 100 mensen woonden deze historische dag bij. Een groot bord met enkele foto's hoe de Hanover Street er vroeger uitzag, werd plechtig in de grond vast gezet. Vooraf luisterden de aanwezigen aandachtig naar de toespraken van Anwah Nagia (voorzitter van de District Six Benificiairy Trust), van dr TD Fredericks(District zes Museum), van Velmont Layne(District zesMuseum) en van Prof. Lineo Vuyisa Mazwi-Tanga(Vice-Chancellor of Cape Peninsula University of Technology). In de toespraken had men het vooral over de afwezigheid van de overheid op deze belangrijke dag.

DSC_6722.JPG

Van Links naar rechts: Stan Abrahams, TD Fredericks, Anwah Nagia, Prof. Lineo Vuyisa Mazwi-Tanga, Velmont Layne.

De klemtoon werd ook gelegd op het feit dat de nu aanwezige rijke bewoners niet happig zijn op de komst van de armere mensen, die momenteel hun gronden terug eisen. Dit uit angst voor de verarming van de buurt.
De naam "district 6" was gegeven door de bestaande apartheidsoverheid. De stad was vroeger ingedeeld in verschillende districten om op die manier meer controle uit te voeren op de verschillende gebieden. In 1970 werd de naam veranderd in "Zonnebloem", genoemd naar een oorspronkelijke Nederlandse boerderij om op die manier ontwikkelaars aan te trekken en het gebied te moderniseren.

Vandaag de dag kan men nog steeds de "blanke" velden zien waar vroeger een prachtige gemeenschap leefde. De vroegere straten zijn volledig verdwenen. De Hanover Street was vroeger de hoofdstraat.

De huidige overheid suggereerde onlangs om de Hanover Street de nieuwe naam “Taliep Pietersen Street” te geven. Taliep Pietersen, die in district six opgroeide, als muzikant en gemeenschapswerker, overleed in zijn woning na een brutale overval. De sprekers suggereerden dat dit een verkiezingstunt was voor de komende provinciale verkiezingen in 2009. Het District 6 museum zal ook een belangrijke bijdrage leveren om de geschiedenig te herschrijven vanuit de eigen visie. Dit is een belangrijke stap in de waarheidsvinding, voor de gemeenschap en zeker voor de slachtoffers.

Alle aanwezigen legden na de toespraken een extra steen neer op de reeds aanwezige stenen, gelegd de vorige jaren, om op die manier hun solidariteit te tonen met de slachtoffers. Deze stenen symboliseren tevens ook de heropbouw van de buurt. de mensen hebben als wens om woningen te bouwen met twee of drie slaapkamers. Nog belangrijker is voor hun wens terug een rijke culturele gemeenschap te hebben waar er geen onderscheid is tussen de verschillende culturen. ze willen gewoon als mensen vredig naast elkaar leven en wonen.

DSC_6714.JPG

Mensen maken de putten klaar om het bord met foto,s en tekst te plaatsen.

DSC_6730.JPG

Abu Brown ex bewoner van District six

DSC_6732.JPG

De eerste woningen gebouwd na de afbraak van District six.

DSC_6742.jpg

Mymoena Donaldson woonde vroeger in District six en was toen marktkraamster op de vismarkt die nu volledig verdwenen is. Zij kreeg haar grond al terug. Het nummer D139(nummer van haar grond) zal altijd in haar geheugen gegrift blijven.

DSC_6748.jpg

Velmont Layne(District zesMuseum) tijdens zijn toespraak

DSC_6752.jpg

Anwah Nagia (voorzitter van de District Six Benificiairy Trust) tijdens zijn toespraak.

DSC_6757.jpg

Prof. Lineo Vuyisa Mazwi-Tanga(Vice-Chancellor of Cape Peninsula University of Technology) tijdens haar toespraak.

DSC_6787.jpg

dr T.D. Fredericks nodigt de mensen uit om hun steen te leggen.

DSC_6788.jpg

De aanwezige menigte luistert met een vredig hart naar dr T.D. Fredericks.

DSC_6825.jpg

Kunstenaar Sulleman Christian bracht enkele van zijn werken die een duidelijk beeld weergeven hoe vredig district six er vroeger uitzag.

DSC_6764.JPG

Dit bord werd vandaag geplaatst om deze historische dag te herdenken. Op het bord enkele foto's hoe district six er vroeger uit zag.

collage.jpg

Ex bewoners en huidige bewoners leggen een steen op de hoop als teken van verbondenheid en hoop op herstel van distict six

distrcit 6

de max!!