Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

michaël

michaël's picture

Naam

Michaël Laurent

Vakgebied

tekst, foto

Topic(s)

Leuven en Vlaams-Brabant, gezondheidszorg, hoger onderwijs, (nieuwe) media en web 2.0, wereldnieuws

About Michaël

* 26-jarige arts-specialist in opleiding voor Inwendige Geneeskunde
* geboren en getogen in Leuven
* burgerjournalist voor Indymedia
* geaccrediteerd reporter en administrator voor de Engelstalige Wikinews
* fotografeert met een Nikon D-40

Website

http://en.wikinews.org/

michaël's blog

Wikipedia haalt $6,2 miljoen op

De Wikimedia servers in 2006.
Wie de afgelopen twee maanden naar Wikipedia surfte, kon merken dat ook deze website geld nodig heeft om te overleven. Een grote oproep bovenaan alle pagina's werd om financiële steun gevraagd. Ondanks de economische crisis heeft deze ambitieuze campagne haar doel toch bereikt; meer dan 125000 gulle schenkers van over de ganse wereld doneerden meer dan $4 miljoen, daarnaast kwam er nog $2 miljoen van grote schenkers (vnl. liefdadigheidsfondsen maar ook bvb. Sun Microsystems, Yahoo! en Kennisnet.nl).

Binnen de top 10 van meest bezochte websites op het internet is Wikipedia waarschijnlijk een van de meest nuttige, omwille van de vrije toegang tot informatie zonder reclame. Dankzij de inkomsten uit giften kan Wikipedia de serverkosten betalen en voldoende bandbreedte aanbieden voor de meer dan 275 miljoen bezoekers per maand en de 11 miljoen Wikipedia-artikels in 265 talen. In 2009 wil Wikipedia ook meer video en audio in zijn artikels aanbieden, en daarvoor is ook meer geld nodig.

Sinds enkele jaren heeft de Wikimedia Stichting, die Wikipedia beheert, haar aantal werknemers uitgebreid naar 23, waaronder enkele softwareontwikkelaars die aan de programmeertaal sleutelen. Wikipedia zelf wordt natuurlijk volledig geschreven door vrijwilligers. Het aantal werknemers en het budget zijn maar een fractie van andere top 10 websites (ter vergelijking, Facebook heeft 700 werknemers en $300 miljoen jaarinkomsten). Daarnaast zal het geld gebruikt worden voor ondersteunende programma's zoals WikiAcademies waar je kan leren met Wikipedia te werken, voor het verbeteren van de software, de kosten van advocaten en hun advies, voor de kosten van bestuursvergaderingen en voor evenementen zoals het jaarlijkse congres Wikimania (dit jaar in Buenos Aires).

Naast Wikipedia beheert de Wikimedia Stichting nog acht andere projecten: Commons (een databank van bijna 3750000 vrij te gebruiken afbeeldingen en andere media), Wiktionary (een woordenboek), Wikiquote (citaten), Wikibooks (allerlei boeken, gaande van kookboeken tot fictie), Wikinews (nieuws), Wikiversity (online bijleren), WikiSpecies (biologische classificatie van levensvormen) en Wikisource (documenten zoals bvb. de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring).

BijlageGrootte
500px-Wikimedia_Servers.png63.73 KB

Lees meer / 0 comment(s)

Charles Manson goes Creative Commons

Charles Manson, sekteleider en terdoodveroordeelde Hollywood seriemoordenaar, heeft zijn plaat One Mind uit 2005 nu onder een Creative Commons licentie beschikbaar gemaakt. Daardoor kan iedereen de 16 nummers downloaden en zelfs herwerken of commercieel gebruiken, zolang het resultaat uitgebracht wordt onder dezelfde licentie en Manson erkent als de auteur.

Volgens Family Jams, Manson's platenlabel, staan op de cd liedjes, gesprekken, gedichten, rap en ander geratel, die Manson overigens op compleet onzinnige wijze aan elkaar leutert. Op de hoes staat een schilderij in hippie kleuren dat Manson zelf maakte.

Vóór zijn misdaden was Manson een marginaal lid van de muziek scène in Hollywood. Hij schreef onder andere een nummer voor de Beach Boys. Manson en zijn slavinnen raakten toevallig bevriend met Beach Boy Dennis Wilson. Die stak financieel een serieus handje toe, onder andere door voor de wannabe singer-songwriter opnamesessies te betalen in een studio. Hij introduceerde Manson ook aan zijn connecties in het muziekmilieu, waaronder de producer naar wiens huis Manson zijn sekteleden op gruweltocht stuurde -onder andere de vrouw van Roman Polanski werd door het slachtoffer van.

De man met de swastika op zijn voorhoofd bracht zijn eerste plaat uit om zijn proces te bekostigen. In dat zelfde jaar bracht zijn sekte The Family ook een album uit met werk van Manson. Daarna volgden nog veel albums, vaak in beperkte oplagen. One Mind was de meest recente uitgave met origineel materiaal.

Door de wet in Californië kan Manson geen auteursrechten ontvangen terwijl hij zijn levenslange straf uitzit. Van zijn eerste plaat gaan de royalties naar de familie van één van de slachtoffers. De officiële Manson sites staan trouwens vol eco-slogans.

Actrice op de terugkeer Lindsay Lohan zal trouwens binnenkort te zien zijn in een film over Manson's vrouwelijke sekteleden. Voor ze afkickte in 2007 was ze een tijdje gefascineerd door Manson: "Yeah, I have a dark side. I watched all those videos on Charles Manson for a while."

Link

 • Lees meer / 0 comment(s)

  Zatte madammen winnen Vlaamse blogprijs

  Op zaterdag verzamelde bloggend Vlaanderen in Antwerpen, alwaar het trendy Love Lucy* het toneel vormde voor haar hoogmis, namelijk de uitreiking van de bwards ofte blog-awards. De vrouwgeriche groepsblog Zatte Madammen schoot de hoofdvogel af, tweede was Lilith dankzij haar blog Tales from the crib, en derde waren de bloggers van Asfaltkonijn. Beste nieuwkomer bleek Flora Fleempaard te zijn -alhoewel die wat mij betreft ook de prijs voor de grootste weirdo mocht winnen, een eer die te beurt viel aan whisky-blog Orde van de Single Malt.

  Groepsfoto
  Groepsfoto (vlnr): Enkele teamleden van de groepsblog Asfaltkonijn, twee vertegenwoordigers die de prijs kwamen ophalen voor resp. orde van de Single Malt en Flora Fleempaard, en Niena (Nele Geladi) van Zattemadammen.be .

  Zatte madammen is een groepsblog van 6 mensen die samenkwamen via het internet. De site is een spin-off van en tegelijk een reactie op zattevrienden.be. "Het is een reactie op het afschilderen van vrouwen als lustobjecten," verklaarde Nele Geladi, die voor de site haar trofee kwam ophalen. Met posts over entertainment, foto's, en verslagjes over events zoals een Misterverkiezing richt de blog zich op het vrouwelijk publiek. "We hebben ook een heel actief forum en dat is een groot voordeel. We hebben een leuke community en daarmee gaan we ook regelmatig op meet. De bezoekers, en dat zijn lang niet alleen vrouwen, hebben onderling een heel goede band. Dat is iets wat vrouwen graag hebben. Vriendschap, ook al is het maar online," legt Nele uit.


  Maarten Schenk interviewt een medeblogger voor de live stream.

  Wat zet mensen nu aan om een blog over hun leven op te zetten? "De meeste bloggers hebben gewoon een groot ego, iedereen hier had willen winnen,", zegt organisator Jeroen De Cock. "Je hebt veel persoonlijke blogs maar persoonlijk is niet altijd beperkt tot de eigen leefwereld: sommigen gaan van daar uit heel breed. En de lezer denkt soms 'Hé, dat is een gevoel dat ik ook had', het is vaak heel herkenbaar. Daarnaast zit er soms ook een commercieel kantje aan. Bij anderen zoals bvb. Asfaltkonijn niet, die maken misschien wat winst op hun bannerkes, maar het is toch vooral het plezier en het gevoel van mekaar te stimuleren."

  VOOR EN DOOR BLOGGERS
  Jeroen
  Organisator Jeroen de Cock.
  Foto: Pietel via Flickr (cc-by-nc-nd)

  Jeroen De Cock vertelde ons hoe het idee voor de bwards tot stand kwam: "Ik wou een nieuwe blogverkiezing, maar zonder filtering zoals bij de Clickx-verkiezing, zonder strak kader." Bij de Clickx verkiezing weegt de redactie immers zwaar door, maar bij de bwards komt er geen jury aan te pas. Zo'n 2500 mensen hebben een top 3 ingestuurd, en de organisatoren hebben enkel de hoogst genoteerde nieuweling en 'weirdo' genoteerd. Dat laatste moet je volgens Jeroen De Cock eerder interpreteren als een blog voor een niche-markt: "Dat geeft ook de waarde van deze blogs aan, er zijn weinig mensen in geïnteresseerd, maar voor bepaalde groepen vormen deze blogs een meerwaarde, en laten ze een soort netwerking toe."

  Dat een groepsblog de eerste prijs wegkaapt, ligt volgens de mannen van STEW.be aan het feit dat deze meer kunnen posten en beter stemmers kunnen mobiliseren. Als kleinere blog moet je dus iets origineel proberen te doen, zoals STEW.be dat doet met hun filmpjes, die als intermezzo tijdens de uitreiking gebruikt werden (naast de YouTube-filmpjes Abdelstraat en Vraag het AAN ... een MarokkAAN!). Volgens Jeroen De Cock is Vlaanderen echter te klein om een echte wedstrijd te hebben in verschillende categorieën.

  De verkiezing die op zijn blog ontstond groeide Jeroen al snel boven het hoofd. Hij besloot te gaan samenwerken met Stefan Kolgen van CHIPS vzw, die zowel ervaring had met het organiseren van evenementen als met de wereld van de nieuwe media. De Antwerpse vzw gaat binnenkort trouwens voor de stad een Jongerenmedia-Agentschap uit de grond stampen.

  De prijsuitreiking was wat kleinschaliger in vergelijking met 2007 (minder poespas met optredens en afterparty); het initiatief keerde terug naar de essentie, namelijk de Vlaamse bloggers de kans te geven elkaar te ontmoeten en de mensen achter al die blogposts eens buiten de virtuele wereld te ontmoeten. Daarnaast brengt de verkiezing ook het fenomeen bloggen in de mediabelangstelling. "Voor mij is het niet belangrijk dat de bwards zelf in de media komen, maar dat bloggen wordt gezien als een volwaardig medium voor bepaalde mensen voor bepaalde activiteiten, dat mensen het kunnen lezen en vrolijker worden," verklaarde Jeroen.

  Voor volgend jaar werden er alvast ambitieuze aankondigingen gedaan: de Vooruit in Gent zou dan wel eens het decor van de bwards gaan vormen, en dankzij contacten aan de overkant van de taalgrens zou de prijs echt Belgisch kunnen worden.


  Het trendy decor van Love Lucy*. Enchanté voorzag ook een fotostudio waar bloggers een professionele profielfoto konden laten maken.


  Mentor Isabelle kwam de prijs ophalen voor Flora Fleempaard (haar blog links).


  De ploeg van Asfaltkonijn ontvangt haar prijs van Stefan Kolgen (aan de microfoon) en Jeroen De Cock (helemaal rechts).

  BijlageGrootte
  BWARDS1.JPG275.12 KB
  BWARDS2.JPG232.2 KB
  BWARDS3.JPG261.62 KB
  BWARDS4.JPG249.28 KB
  BWARDS5.JPG231.79 KB
  BWARDS6.JPG297.98 KB
  bwards_Jeroendecock.jpg93.66 KB

  Lees meer / 0 comment(s)

  Wikileaks offline na Amerikaanse censuur en brand

  Wikileaks logo

  Wikileaks.org is een wiki-website waar informanten uit de overheids- of bedrijfswereld anoniem geheime informatie kunnen lekken. De site is nu in grote delen van de wereld onbereikbaar geworden nadat haar servers gecrasht werden, er een brand uitbrak die de belangrijkste servers in Zweden uitschakelde, en een Californische rechter het internetdomein liet opheffen.

  Een zogeheten Distributed Denial of Service aanval (waarbij verschillende computers massaal verbinding proberen te leggen met een site) zorgde voor serveroverbelasting. Daarna brak er een brand uit die de noodstroomvoeding van de servers in Zweden beschadigde. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

  Ten derde heeft een rechter in San Francisco, op vraag van de Zwitserse bank Julius Baer die bestuurd wordt vanop de Kaaiman eilanden, bevel gegeven om alle gegevens van Wikileaks.org te laten uitvegen en haar webpagina onbeschikbaar te maken in de Verenigde Staten. Wikileaks heeft verschillende documenten gepubliceerd over witwaspraktijken van zeer rijke klanten van de bank, waaronder de Keniaanse ex-president Daniel arap Moi. Wikileaks werd te laat op de hoogte gebracht om haar pro deo advocaten naar de rechtszaak te sturen.

  Wikileaks noemt het arrest ongrondwettelijk en de rechter onbevoegd, en laat in een persbericht weten vanaf nu nog meer aandacht te zullen gaan besteden aan onethische of illegale financiële praktijken. Wikileaks blijft overigens actief via zijn noodservers in België (wikileaks.be) en Australië (wikileaks.org.au). Wikileaks was niet verbaasd toen ze gecensureerd werden in China en Thailand, maar ze hadden nooit gedacht "de alternatieve servers te moeten gebruiken om het hoofd te bieden aan een aanval van censuur vanuit -of all places- de Verenigde Staten".

  Bron: Wikinews: 'Wikileaks.org' taken off line in many areas after fire, court injunction

  BijlageGrootte
  150px-Wikileaks_logo_wl1hires.jpg7.97 KB

  Lees meer / 0 comment(s)

  "Shut up Hugo Chavez" gehyped door media-aandacht

  Incident op de Ibero-Amerikaanse top, zaterdag 10 November in Santiago de Chile:

  Dat de Spaanse koning Juan Carlos I vorige week zaterdag op een bijeenkomst met Zuid-Amerikaanse landen zijn geduld verloor door de Venezolaanse President Hugo Chavez met een verwijzend gebaar en "Waarom zwijg je niet?" (¿Por qué no te callas?) de mond te snoeren, was een zelden gezien tafereel. Dat de camera's dit konden vastleggen, was nog uitzonderlijker. Het resultaat na een week Hugo Chavez-media-aandacht: een gemixte ringtone, een YouTube kijkcijferhit en parodieën, websites, T-shirts, en een artikel op Wikipedia.

  De uitbarsting van de anders beheerste vorst is momenteel een hype in Spanje en Venezuela. Een ringtoon-remix van de uitspraak (met een loop-effect) werd al meer dan een half miljoen keer gedownload, goed voor een opbrengst van €1,5 miljoen.

  Maar GSM's zijn niet de enige manier om aan zulke hypes geld te verdienen: een slimme Spanjaard reserveerde snel na het horen van de uitspraak het domein www.porquenotecallas.com. Onder druk van telefonische bieders verkocht hij het vandaag op eBay voor €10200.

  T-shirts en gadgets met de slogan verkopen volgens de media ook goed. De video van het incident op YouTube werd in totaal al meer dan 1,3 miljoen keer bekeken, en er zijn verschillende parodieën op het thema.

  De remix-video die het allemaal wat smeuïger voorstelt:

  Wikipedia ontpopt zich tegenwoordig ook als nieuwsbron: ¿Por qué no te callas? heeft nu ook zijn eigen artikel, met een nauwgezette bronvermelding. Wikipedia heeft als voordeel dat een troep trouwe redacteurs het artikel kunnen aanpassen en dat eventuele schunnigheden makkelijk en snel kunnen opruimen. Sommige redacteurs in de V.S. geven toe dat ze de Engelstalige Wikipedia, die daar in de top 10 van meest geraadpleegde websites staat, als vertrekpunt voor een overzicht van hun verslaggeving durven gebruiken.

  Hugo Chavez vroeg de koning om excuses, maar volgens alle betrokken partijen is er van een echte Ibero-Amerikaanse diplomatieke rel geen sprake. De Spaanse premier Zapatero zei reeds dat het incident werd uitvergroot door de media-aandacht. President Lula da Silva van Brazilië nam het op voor Chavez, en minimaliseerde het incident: "Er zijn zoveel andere geschillen tussen staatshoofden, meningsverschillen maken een deel uit van een democratische samenkomst."

  Hugo Chavez kwam deze week ook al onder de belangstelling door zijn dreigement dat een vat olie wel eens in prijs zou kunnen verdubbelen als de VS Iran zou binnenvallen. Hij pleitte bij de opening van de top van de OPEC-staatshoofden (organisatie voor olieproducerende landen) voor een groter politiek engagement van de organisatie.

  Bovendien waren er recent grote protestmarsen tegen zijn voorstellen om de grondwet te wijzigen, waardoor hij meer macht zou krijgen en benoemd zou kunnen worden tot president voor het leven. Maar volgens de Braziliaanse president kan je Chavez van veel beschuldigen, maar niet van een gebrek aan democratie, waarbij hij verwees naar de vele democratische verkiezingen en referenda die Chavez organiseerde.

  Lees meer / 4 comment(s)

  Belgische Eurostar reclame veroorzaakt controverse bij Britten

  De affiche in kwestie
  In het Verenigd Koninkrijk is een controverse ontstaan over een reclame-affiche van Eurostar in België, waarop een halfnaakte skinhead met een Engelse vlag op zijn rug in een theekopje plast. Op andere posters zijn Blair en Tatcher te zien.

  Eurostar voert momenteel een opvallende campagne voor de nieuwe hogesnelheidsverbinding Londen-Brussel in 1u51, onder het motto "Londen ligt net om de hoek". In de campagne worden typische Britse symbolen gebruikt.

  Eurostar heeft 5 klachten gekregen van Britten in België. Afgelopen vrijdag kreeg het verhaal veel mediabelangstelling, o.a. op de BBC, die verscheidene e-mails ontving over het gewraakte beeld. Het bedrijf excuseerde zich, maar antwoordde ook dat het de campagne niet zou aflasten.

  Volgens Eurostar zijn de beelden niet beledigend, maar specifiek gericht op de Belgen, die de eccentriciteit van de Britse way of life verstaan. Volgens Eurostar is de campagne een succes, want ze kregen al vragen naar kopies van de posters, en brieven met felicitaties. Maar het Britse bureau voor tourisme VisitBritain vond dat de campagne maar een rare interpretatie gaf van het hedendaagse Verenigd Koninkrijk.

  Op de ochtendlijke talkshow op BBC Radio Newcastle vrijdagmorgen viel weinig begrip te horen voor de reclame. De talkshow host vond het "racistisch" en stak daarop de draak met het feit dat België bijna onbekend was in het VK: 'Belgium, what's it for?' was zijn slogan.

  BijlageGrootte
  neurostar117.jpg14.38 KB

  Lees meer / 5 comment(s)

  Kuifje in Congo racistisch volgens Britse commissie

  Kuifje-in-Congo.png

  De Britse Commissie voor Rassengelijkheid vraagt boekenwinkel Borders om het album "Kuifje in Congo" uit de rekken te halen. Het album is ondertussen al verhuisd naar de volwassenenafdeling.

  Het album uit de jaren 1930 dateert uit België's koloniale periode en weerspiegelt de paternalistische houding van de blanken destijds -de zwarten worden voorgesteld als lui en laf, en Kuifje prijst het kolonialisme. Onder andere een scène waarin een zwarte vrouw buigt voor Kuifje die stamhoofd gemaakt wordt, en zegt: "White man very great ... white mister is big juju man!" vond de Britse Commissie aanstootgevend.

  "Waarom denkt Borders dat het ok is om zulk racistisch materiaal aan de man te brengen? De enige plaats waar het aanvaardbaar zou zijn om dit te vertonen zou in een museum zijn, met een groot bord erboven 'ouderwets racistisch geleuter'," verklaarde een woordvoerster van de Commissie.

  Volgens haar bevat het boek "vreselijke racistische vooroordelen, waar de 'wilde inboorlingen' worden voorgesteld als apen en praten als imbecielen."

  De klacht kwam er nadat advocaat David Enright een schriftelijke klacht aan de Commissie had gericht, waarin hij beschrijft hoe verbijsterd hij was "om pagina na pagina Afrikanen afgebeeld te zien als bavianen of apen, buigend voor een blanke tiener en pratend als achterlijke kinderen."

  De Amerikaanse boekenverkoper Borders zegt dat ze zulke inschattingen overlaat aan haar klanten. "Natuurlijk zouden sommige van de duizenden boeken en muziekwerken die we aanbieden gezien kunnen worden als controversieel of bezwaarlijk, afhankelijk van individuele politieke standpunten, smaken en interesses," argumenteerde een woordvoerster.

  De albums van Hergé werden nog vaak bewerkt nadat ze waren uitgegeven, en Hergé gaf toe soms beschaamd te zijn over de standpunten die toentertijd in naar voor kwamen. Zo werden karikaturale volle lippen en kroezelhaar in nieuwere uitgaves gereduceerd, en werd een les aardrijkskunde over België die Kuifje gaf aan de Afrikaantjes, vervangen door een les wiskunde.

  Kuifje aardrijkskundeles.gif

  In een voorwoord van een editie die uitgever Egmont 2 jaar geleden uitbracht in het Verenigd Koninkrijk, herinnert ze aan de koloniale houding die destijds gold.

  Naast het vermeende racisme schiet Kuifje overigens heel wat Afrikaanse dieren neer op safari. In het album De geheimzinnige ster zouden joden in een kwalijk daglicht gesteld worden, in het bijzonder een bankdirecteur met de naam Blumenstein (die later veranderde in Bohlwinkel, wegens te joods). Hergé (echte naam Georges Remi) zou overigens ooit een discussie gehad hebben met een medewerker die ooggetuige was geweest van de concentratiekampen, waarin hij zei: "Heb je wel goed gekeken? Ben je zeker dat het Joden waren?"

  Naar de echte politieke overtuigingen van Georges Remi blijft het gissen. Op een website die de politieke invloed van de Kuifjesalbums analyseert maakt men deze afweging:

  Wat betreft Hergés politieke voorkeur, en vermeende positie tegenover negers, Joden, Engelsen en Amerikanen blijft het gissen. Hergé interesseerde zich niet voor politiek zei hij, iets wat voor mij niet erg geloofwaardig overkomt gezien het milieu waarin zijn avonturen zich afspelen. Kuifje is zijn medium tot de journalistiek. Want reporter is wat Hergé eigenlijk wilde worden. Die wens is toch een beetje uitgekomen, hetzei indirect.

  Vaak wordt er negatief geschreven over Hergé, zijn Kuifjes zouden racistisch van aard zijn. Maar dit is echter alleen te zeggen over de eerste Kuifjes. Gemaakt in een tijd toen Hergé en met hem vele andere westerlingen maar een glimp opvingen van hoe het werkelijk was daar waar hij zijn nieuwsgierige reportertje heenstuurde.

  BijlageGrootte
  Kuifje-in-Congo.png73.49 KB
  Kuifje aardrijkskundeles.gif12.36 KB

  Lees meer / 2 comment(s)

  Hamas propageert Islamitisch wereldleiderschap met Mickey Mouse


  Een filmpje op YouTube toont hoe Al Aqsa TV, een station gecontroleerd door Hamas, in een kinderprogramma een Mickey Mouse-clone laat opdraven, die samen met een jong meisje als presentatrice de kinderen in Gaza oproept tot veel melk drinken, goed studeren, en tot Islamitisch wereldleiderschap en geweld tegen de VS en Israel. De beelden dateren van april maar haalden begin deze week de wereldpers. Ondertussen is het programma 'De pioniers van morgen' al afgevoerd.

  Aan het begin van het filmpje roept 'Farfur' (vlinder), een gekostumeerde acteur in een knaagdierpak, op tot een Islamitisch wereldleiderschap, dat zou beginnen in Palestina. Hij pleit voor het herstel van de glorie van Palestina, het bevrijden van Jeruzalem, Irak, en "de moslimlanden die bezet worden door moordenaars". "We zullen weerstaan aan de Zionistische bezetting," orakelt Saraa, de presentatrice van middelbare schoolleeftijd.

  Het kinderprogramma wordt gefilmd in een decor van pluizige dobbelstenen en fluo tegels met cijfers en letters. In deze setting krijgen de kinderen uitspraken voorgeschoteld als: "We will win, Bush. We will win, Sharon. Ah, Sharon is dead. ..."

  Op een ander fragment is een 11-jarig meisje te horen dat aan de telefoon een liedje zingt: "Rafah sings 'oh oh', its answer is an AK47," een Kalshnikov dus. De fake-Mickey Mouse doet er de gebaren bij.

  Ondertussen werd het filmpje reeds 100 000 keer bekeken op YouTube. De montage is afkomstig van Israelische organisatie "Palestinian Media Watch", die de rol van de Palestijnse autoriteit op de media en schoolboeken bestudeert. Ook de Middle East Media Research Institute bracht de show onder de belangstelling.

  De enige overlevende dochter van Walt Disney, Diane Disney Miller, heeft al geschokt gereageerd, en noemde het kinderprogramma "puur kwaadaardig".

  Volgens de Palestijnse minister van informatie Mustafa Barghouti (die onafhankelijk zetelt van Hamas en Fatah) is de show een illustratie van de strijd van het Palestijnse volk tegen de Israëlische bezetting. "Dit is een situatie van gevangenschap voor jaren. En die onderdrukking, dit systeem van apartheid, drijft mensen natuurlijk tot de waanzin en creëert zekere reacties zoals degene die jullie gezien hebben." Het sprak evenwel ook van een "vergissing in de aanpak" van het Palestijns verzet.

  Lees meer / 26 comment(s)