Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Charles Manson goes Creative Commons

Charles Manson goes Creative Commons

Charles Manson, sekteleider en terdoodveroordeelde Hollywood seriemoordenaar, heeft zijn plaat One Mind uit 2005 nu onder een Creative Commons licentie beschikbaar gemaakt. Daardoor kan iedereen de 16 nummers downloaden en zelfs herwerken of commercieel gebruiken, zolang het resultaat uitgebracht wordt onder dezelfde licentie en Manson erkent als de auteur.

Volgens Family Jams, Manson's platenlabel, staan op de cd liedjes, gesprekken, gedichten, rap en ander geratel, die Manson overigens op compleet onzinnige wijze aan elkaar leutert. Op de hoes staat een schilderij in hippie kleuren dat Manson zelf maakte.

Vóór zijn misdaden was Manson een marginaal lid van de muziek scène in Hollywood. Hij schreef onder andere een nummer voor de Beach Boys. Manson en zijn slavinnen raakten toevallig bevriend met Beach Boy Dennis Wilson. Die stak financieel een serieus handje toe, onder andere door voor de wannabe singer-songwriter opnamesessies te betalen in een studio. Hij introduceerde Manson ook aan zijn connecties in het muziekmilieu, waaronder de producer naar wiens huis Manson zijn sekteleden op gruweltocht stuurde -onder andere de vrouw van Roman Polanski werd door het slachtoffer van.

De man met de swastika op zijn voorhoofd bracht zijn eerste plaat uit om zijn proces te bekostigen. In dat zelfde jaar bracht zijn sekte The Family ook een album uit met werk van Manson. Daarna volgden nog veel albums, vaak in beperkte oplagen. One Mind was de meest recente uitgave met origineel materiaal.

Door de wet in Californië kan Manson geen auteursrechten ontvangen terwijl hij zijn levenslange straf uitzit. Van zijn eerste plaat gaan de royalties naar de familie van één van de slachtoffers. De officiële Manson sites staan trouwens vol eco-slogans.

Actrice op de terugkeer Lindsay Lohan zal trouwens binnenkort te zien zijn in een film over Manson's vrouwelijke sekteleden. Voor ze afkickte in 2007 was ze een tijdje gefascineerd door Manson: "Yeah, I have a dark side. I watched all those videos on Charles Manson for a while."

Link