Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Patenten op genen: eerste rechtszaak in VS

Patenten op genen: eerste rechtszaak in VS

Een groep borstkankerpatiënten, dokters en wetenschappers hebben in New York samen een rechtszaak gestart tegen patenten op genen -een primeur in de Verenigde Staten. Ze betwisten het patent op de genen BRCA1 en BRCA2, die belangrijk zijn voor borst- en eierstokkanker. De aanklagers vinden dat genen producten van de natuur zijn en dus niet gepatenteerd kunnen worden. Bovendien beweren ze dat deze patenten de vrije meningsuiting belemmeren.

Do not test my genes.gif

Bron: ACLU.

Bron artikel: http://www.journalclub.be

De beschuldigden in deze zaak zijn o.a. het federaal patentenbureau aan en Myriad Genetics Inc., een bedrijf in Salt Lake City dat beschuldigt wordt van monopolievorming op basis van zijn patenten. Een woordvoerder van het bedrijf denkt dat de rechtbank hen gelijk zal geven gezien de “duizenden genen die de voorbije 30 jaar gepatenteerd zijn” in de Verenigde Staten.

De grote burgerrechten-lobby ACLU, een van de aanklagers, beweert dat het grondwettelijk recht op vrijheid van meningsuiting is geschonden, omdat Myriad Genetics brieven zou geschreven zou hebben naar wetenschappers en laboratoria waarin ze bevolen werden te stoppen met hun eigen BRCA-screening. Hierdoor kregen bepaalde patiënten bij Yale University geen toegang tot een onafhankelijke second opinion, volgens de ACLU.

Amerikaanse rechtbanken passen de laatste jaren het patentenrecht steeds strikter toe, b.v.b. voor de duizenden patentaanvragen die computerbedrijven indienen voor softwaretoepassingen die slechts een kleine vernieuwing inhouden.

In Europa waren er al eerdere rechtszaken die het patent van Myriad Genetics beperkten, maar niet volledig verbraken. Hun gepatenteerde commerciële kit BRCAnalysis ligt al onder vuur van genetici en andere wetenschappers sinds het bedrijf het patent op BRCA1 verwierf in 1997.

Het bedrijf argumenteert dat het dankzij hun patent en hun monopolie kan investeren in nieuw wetenschappelijk onderzoek en dat dit dus het kankeronderzoek en patiënten ten goede komt. Ze verwijzen ook naar onderzoek en rapporten waarin geen negatieve effecten van patenten als deze konden worden aangetoond.

Nochtans zou zo’n 20% van alle menselijke genen reeds het onderwerp van een patentaanvraag geweest zijn -iets wat b.v.b. het ontwikkelen van DNA chips sterk zou kunnen bemoeilijken. Immers, toekomstige toepassingen zullen steeds vaker profielen van honderden genen tegelijk bepalen, wat door de patenten een administratieve rompslomp zou kunnen worden.

In het verleden bekritiseerde onderzoekers al de sensitiviteit van de test, die teveel mutaties zou missen. Volgens Prof. Ostrer van de programma voor menselijke erfelijkheid van de New York University School of Medicine zouden heel wat laboratoria de test ook sneller kunnen aanbieden dan Myriad Genetics, en goedkoper dan de $3000 die ze hiervoor vragen.

Het probleem doet zich ook voor bij heel wat andere genen, zoals voor genen die hartritmestoornissen of ijzerstapelingsziekten veroorzaken. Het bedrijf dat het CFTR-gen voor mucoviscidose heeft gepatenteerd, heeft daarentegen een licentie gegeven aan tientallen laboratoria -een voorbeeld dat in de medische wereld op gejuich werd onthaald.