Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kuifje in Congo racistisch volgens Britse commissie

Kuifje in Congo racistisch volgens Britse commissie

Kuifje-in-Congo.png

De Britse Commissie voor Rassengelijkheid vraagt boekenwinkel Borders om het album "Kuifje in Congo" uit de rekken te halen. Het album is ondertussen al verhuisd naar de volwassenenafdeling.

Het album uit de jaren 1930 dateert uit België's koloniale periode en weerspiegelt de paternalistische houding van de blanken destijds -de zwarten worden voorgesteld als lui en laf, en Kuifje prijst het kolonialisme. Onder andere een scène waarin een zwarte vrouw buigt voor Kuifje die stamhoofd gemaakt wordt, en zegt: "White man very great ... white mister is big juju man!" vond de Britse Commissie aanstootgevend.

"Waarom denkt Borders dat het ok is om zulk racistisch materiaal aan de man te brengen? De enige plaats waar het aanvaardbaar zou zijn om dit te vertonen zou in een museum zijn, met een groot bord erboven 'ouderwets racistisch geleuter'," verklaarde een woordvoerster van de Commissie.

Volgens haar bevat het boek "vreselijke racistische vooroordelen, waar de 'wilde inboorlingen' worden voorgesteld als apen en praten als imbecielen."

De klacht kwam er nadat advocaat David Enright een schriftelijke klacht aan de Commissie had gericht, waarin hij beschrijft hoe verbijsterd hij was "om pagina na pagina Afrikanen afgebeeld te zien als bavianen of apen, buigend voor een blanke tiener en pratend als achterlijke kinderen."

De Amerikaanse boekenverkoper Borders zegt dat ze zulke inschattingen overlaat aan haar klanten. "Natuurlijk zouden sommige van de duizenden boeken en muziekwerken die we aanbieden gezien kunnen worden als controversieel of bezwaarlijk, afhankelijk van individuele politieke standpunten, smaken en interesses," argumenteerde een woordvoerster.

De albums van Hergé werden nog vaak bewerkt nadat ze waren uitgegeven, en Hergé gaf toe soms beschaamd te zijn over de standpunten die toentertijd in naar voor kwamen. Zo werden karikaturale volle lippen en kroezelhaar in nieuwere uitgaves gereduceerd, en werd een les aardrijkskunde over België die Kuifje gaf aan de Afrikaantjes, vervangen door een les wiskunde.

Kuifje aardrijkskundeles.gif

In een voorwoord van een editie die uitgever Egmont 2 jaar geleden uitbracht in het Verenigd Koninkrijk, herinnert ze aan de koloniale houding die destijds gold.

Naast het vermeende racisme schiet Kuifje overigens heel wat Afrikaanse dieren neer op safari. In het album De geheimzinnige ster zouden joden in een kwalijk daglicht gesteld worden, in het bijzonder een bankdirecteur met de naam Blumenstein (die later veranderde in Bohlwinkel, wegens te joods). Hergé (echte naam Georges Remi) zou overigens ooit een discussie gehad hebben met een medewerker die ooggetuige was geweest van de concentratiekampen, waarin hij zei: "Heb je wel goed gekeken? Ben je zeker dat het Joden waren?"

Naar de echte politieke overtuigingen van Georges Remi blijft het gissen. Op een website die de politieke invloed van de Kuifjesalbums analyseert maakt men deze afweging:

Wat betreft Hergés politieke voorkeur, en vermeende positie tegenover negers, Joden, Engelsen en Amerikanen blijft het gissen. Hergé interesseerde zich niet voor politiek zei hij, iets wat voor mij niet erg geloofwaardig overkomt gezien het milieu waarin zijn avonturen zich afspelen. Kuifje is zijn medium tot de journalistiek. Want reporter is wat Hergé eigenlijk wilde worden. Die wens is toch een beetje uitgekomen, hetzei indirect.

Vaak wordt er negatief geschreven over Hergé, zijn Kuifjes zouden racistisch van aard zijn. Maar dit is echter alleen te zeggen over de eerste Kuifjes. Gemaakt in een tijd toen Hergé en met hem vele andere westerlingen maar een glimp opvingen van hoe het werkelijk was daar waar hij zijn nieuwsgierige reportertje heenstuurde.

Stijgende verkoop

De hele mediaheisa heeft het album geen windeieren gelegd. De verkoop van het album is de afgelopen week naar nummer 8 geschoten op de online boekenwinkel Amazon. De verkoop is met maar liefst 3800 procent gestegen...

tjah

en de bijbel? zou daar niets racistisch instaan? of de koran? of in de miljoenen andere belangrijke teksten?
verbieden, dan?

michaël

Gepost door michaël
12.07.2007