Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Zatte madammen winnen Vlaamse blogprijs

Zatte madammen winnen Vlaamse blogprijs

Op zaterdag verzamelde bloggend Vlaanderen in Antwerpen, alwaar het trendy Love Lucy* het toneel vormde voor haar hoogmis, namelijk de uitreiking van de bwards ofte blog-awards. De vrouwgeriche groepsblog Zatte Madammen schoot de hoofdvogel af, tweede was Lilith dankzij haar blog Tales from the crib, en derde waren de bloggers van Asfaltkonijn. Beste nieuwkomer bleek Flora Fleempaard te zijn -alhoewel die wat mij betreft ook de prijs voor de grootste weirdo mocht winnen, een eer die te beurt viel aan whisky-blog Orde van de Single Malt.

Groepsfoto
Groepsfoto (vlnr): Enkele teamleden van de groepsblog Asfaltkonijn, twee vertegenwoordigers die de prijs kwamen ophalen voor resp. orde van de Single Malt en Flora Fleempaard, en Nora van Zattemadammen.be .

Zatte madammen is een groepsblog van 6 mensen die samenkwamen via het internet. De site is een spin-off van en tegelijk een reactie op zattevrienden.be. "Het is een reactie op het afschilderen van vrouwen als lustobjecten," verklaarde Nora, die voor de site haar trofee kwam ophalen. Met posts over entertainment, foto's, en verslagjes over events zoals een Misterverkiezing richt de blog zich op het vrouwelijk publiek. "We hebben ook een heel actief forum en dat is een groot voordeel. We hebben een leuke community en daarmee gaan we ook regelmatig op meet. De bezoekers, en dat zijn lang niet alleen vrouwen, hebben onderling een heel goede band. Dat is iets wat vrouwen graag hebben. Vriendschap, ook al is het maar online," legt Nele uit.


Maarten Schenk interviewt een medeblogger voor de live stream.

Wat zet mensen nu aan om een blog over hun leven op te zetten? "De meeste bloggers hebben gewoon een groot ego, iedereen hier had willen winnen,", zegt organisator Jeroen De Cock. "Je hebt veel persoonlijke blogs maar persoonlijk is niet altijd beperkt tot de eigen leefwereld: sommigen gaan van daar uit heel breed. En de lezer denkt soms 'Hé, dat is een gevoel dat ik ook had', het is vaak heel herkenbaar. Daarnaast zit er soms ook een commercieel kantje aan. Bij anderen zoals bvb. Asfaltkonijn niet, die maken misschien wat winst op hun bannerkes, maar het is toch vooral het plezier en het gevoel van mekaar te stimuleren."

VOOR EN DOOR BLOGGERS
Jeroen
Organisator Jeroen de Cock.
Foto: Pietel via Flickr (cc-by-nc-nd)

Jeroen De Cock vertelde ons hoe het idee voor de bwards tot stand kwam: "Ik wou een nieuwe blogverkiezing, maar zonder filtering zoals bij de Clickx-verkiezing, zonder strak kader." Bij de Clickx verkiezing weegt de redactie immers zwaar door, maar bij de bwards komt er geen jury aan te pas. Zo'n 2500 mensen hebben een top 3 ingestuurd, en de organisatoren hebben enkel de hoogst genoteerde nieuweling en 'weirdo' genoteerd. Dat laatste moet je volgens Jeroen De Cock eerder interpreteren als een blog voor een niche-markt: "Dat geeft ook de waarde van deze blogs aan, er zijn weinig mensen in geïnteresseerd, maar voor bepaalde groepen vormen deze blogs een meerwaarde, en laten ze een soort netwerking toe."

Dat een groepsblog de eerste prijs wegkaapt, ligt volgens de mannen van STEW.be aan het feit dat deze meer kunnen posten en beter stemmers kunnen mobiliseren. Als kleinere blog moet je dus iets origineel proberen te doen, zoals STEW.be dat doet met hun filmpjes, die als intermezzo tijdens de uitreiking gebruikt werden (naast de YouTube-filmpjes Abdelstraat en Vraag het AAN ... een MarokkAAN!). Volgens Jeroen De Cock is Vlaanderen echter te klein om een echte wedstrijd te hebben in verschillende categorieën.

De verkiezing die op zijn blog ontstond groeide Jeroen al snel boven het hoofd. Hij besloot te gaan samenwerken met Stefan Kolgen van CHIPS vzw, die zowel ervaring had met het organiseren van evenementen als met de wereld van de nieuwe media. De Antwerpse vzw gaat binnenkort trouwens voor de stad een Jongerenmedia-Agentschap uit de grond stampen.

De prijsuitreiking was wat kleinschaliger in vergelijking met 2007 (minder poespas met optredens en afterparty); het initiatief keerde terug naar de essentie, namelijk de Vlaamse bloggers de kans te geven elkaar te ontmoeten en de mensen achter al die blogposts eens buiten de virtuele wereld te ontmoeten. Daarnaast brengt de verkiezing ook het fenomeen bloggen in de mediabelangstelling. "Voor mij is het niet belangrijk dat de bwards zelf in de media komen, maar dat bloggen wordt gezien als een volwaardig medium voor bepaalde mensen voor bepaalde activiteiten, dat mensen het kunnen lezen en vrolijker worden," verklaarde Jeroen.

Voor volgend jaar werden er alvast ambitieuze aankondigingen gedaan: de Vooruit in Gent zou dan wel eens het decor van de bwards gaan vormen, en dankzij contacten aan de overkant van de taalgrens zou de prijs echt Belgisch kunnen worden.


Het trendy decor van Love Lucy*. Enchanté voorzag ook een fotostudio waar bloggers een professionele profielfoto konden laten maken.


Mentor Isabelle kwam de prijs ophalen voor Flora Fleempaard (haar blog links).


De ploeg van Asfaltkonijn ontvangt haar prijs van Stefan Kolgen (aan de microfoon) en Jeroen De Cock (helemaal rechts).

michaël

Gepost door michaël
02.03.2008