Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Hamas propageert Islamitisch wereldleiderschap met Mickey Mouse

Hamas propageert Islamitisch wereldleiderschap met Mickey Mouse


Een filmpje op YouTube toont hoe Al Aqsa TV, een station gecontroleerd door Hamas, in een kinderprogramma een Mickey Mouse-clone laat opdraven, die samen met een jong meisje als presentatrice de kinderen in Gaza oproept tot veel melk drinken, goed studeren, en tot Islamitisch wereldleiderschap en geweld tegen de VS en Israel. De beelden dateren van april maar haalden begin deze week de wereldpers. Ondertussen is het programma 'De pioniers van morgen' al afgevoerd.

Aan het begin van het filmpje roept 'Farfur' (vlinder), een gekostumeerde acteur in een knaagdierpak, op tot een Islamitisch wereldleiderschap, dat zou beginnen in Palestina. Hij pleit voor het herstel van de glorie van Palestina, het bevrijden van Jeruzalem, Irak, en "de moslimlanden die bezet worden door moordenaars". "We zullen weerstaan aan de Zionistische bezetting," orakelt Saraa, de presentatrice van middelbare schoolleeftijd.

Het kinderprogramma wordt gefilmd in een decor van pluizige dobbelstenen en fluo tegels met cijfers en letters. In deze setting krijgen de kinderen uitspraken voorgeschoteld als: "We will win, Bush. We will win, Sharon. Ah, Sharon is dead. ..."

Op een ander fragment is een 11-jarig meisje te horen dat aan de telefoon een liedje zingt: "Rafah sings 'oh oh', its answer is an AK47," een Kalshnikov dus. De fake-Mickey Mouse doet er de gebaren bij.

Ondertussen werd het filmpje reeds 100 000 keer bekeken op YouTube. De montage is afkomstig van Israelische organisatie "Palestinian Media Watch", die de rol van de Palestijnse autoriteit op de media en schoolboeken bestudeert. Ook de Middle East Media Research Institute bracht de show onder de belangstelling.

De enige overlevende dochter van Walt Disney, Diane Disney Miller, heeft al geschokt gereageerd, en noemde het kinderprogramma "puur kwaadaardig".

Volgens de Palestijnse minister van informatie Mustafa Barghouti (die onafhankelijk zetelt van Hamas en Fatah) is de show een illustratie van de strijd van het Palestijnse volk tegen de Israëlische bezetting. "Dit is een situatie van gevangenschap voor jaren. En die onderdrukking, dit systeem van apartheid, drijft mensen natuurlijk tot de waanzin en creëert zekere reacties zoals degene die jullie gezien hebben." Het sprak evenwel ook van een "vergissing in de aanpak" van het Palestijns verzet.

Spijtig

De links waarnaar verwezen worden zijn werkelijk twee zionistische websites die zich specialiseren in anti-arabische en anti-Palestijnse propaganda.

Als ik een zondagse mis zou verknippen en dan plakken met uitspraken als : "het rijk van de heer" etc etc etc, .... dan kan ik perfect gelijkaardig filmpje maken. (met beelden van de schouts en chiro meisjes op de eerste rij)

Goed dat er debat over ontstaat:

http://indymedia.be/en/node/9553

dat van die zondagse mis is

dat van die zondagse mis is niet waar he han :-) Het klopt dat MEMRI en die andere club heel tendentieus en eenzijdig pro-israel zijn. Maar dat neemt niet weg dat antisemitische uitingen niet fijn zijn, ook niet vanwege hamas. Waarom legitiem verzet tegen een bezetter verzwakken door domme racistische slogans te gebruiken?

Het gaat mij om de context

Ik wil gewoon aangeven dat de context belangrijk is. Over uitspraken spreek ik mij niet eens uit omdat dat nu eenmaal een zeer complexe zaak is.
Het gaat er mij niet om om Hamas te steunen, het TV programma goed te praten, .... wel om erop te wijzen dat het gaat om knip en plakwerk waarbij alles uit zijn context werd gerukt.
Palestina een land in oorlog dat bezet wordt, wat een specifieke context is waar wij ons moeilijk kunnen in inleven. En dan zijn we geschokt door dergelijk knip en plakwerk uit een kinderprogramma.

Ik vind het geen goed idee om dergelijke propaganda zo maar over te nemen, waarmee ik niet zeg dat men niet kritisch mag en moet zijn tegenover Hamas,....
Op zich vind ik elke verantwoording door "god" "het rijk van de heer" "uitverkoren" etc ... verwerpelijk.

Ik bergijp Michaël natuurlijk wel voor 100% dat hij die montage schocking vond,... ze was ook straf. Waar ik op wijs is dat de makers van de montage specifieke bedoelingen hadden en het dus nodig is om die context te vatten, te duiden, ....

In dat op zich ben ik dan ook vooral verontrust door de staat Israël die de Tora en bijbelse verhalen als officële geschiedenis en referentie kader gebruikt.

vb: http://www.mfa.gov.il/MFA/Facts+About+Israel/History/Facts+About+Israel-...

Terzijde
Men in het filpmje over zionisme en niet over joden. Bovendien is zelfs in het Nederlands het gebruik van het woord Jood dubbelzinnig. Met hoofdletter is een Jood een inwoner van Israël met kleine letter een joodse gelovige. Het is een straf filmpje maar of het daarom ook racisme of antisemltisme is durf ik te betwijfelen. Het is echt niet nodig om te overdrijven, het was zo al straf genoeg ;-)

Ik ben eerder geneigd om hierin Mustafa Barghouti te volgen.
"Dit is een situatie van gevangenschap voor jaren. En die onderdrukking, dit systeem van apartheid, drijft mensen natuurlijk tot de waanzin en creëert zekere reacties zoals degene die jullie gezien hebben." Het sprak evenwel ook van een "vergissing in de aanpak" van het Palestijns verzet.

barghouti rules :-)

barghouti rules :-)

Geshockeerd?

Ik vraag me af waaraan je merkt dat ik geshockeerd ben... ik denk dat ik wel de context kan begrijpen om hierdoor niet geshockeerd te zijn. Dat zouden we ook niet moeten zijn: dit soort praktijken is immers helemaal niet nieuw, niet in het conflict tussen Isräel en Palestina, en niet in de wereld.

kern van de zaak

.Kern van de zaak blijft de kolonisatie van de zionisten en het verzet daartegen van de Palestijnen.En daarin hebben de Palestijnen het recht aan hun kant.Zij zijn tot op vandaag vermoord, bestolen en uitgedreven.En ik zie voor het ogenblik weinig hoop op uitkomst .De VS,Europa en Israël,drie handen op één buik.

selectieve verontwaardiging...

Raar,

Als een dergelijk filmpje ergens anders zou zijn gemaakt, zou men direct moord en brand schreeuwen over mediamanipulatie van kinderen.

Stel dat een Amerikaanse zender iets veel onschuldiger zou hebben gedaan, zoals bijvoorbeeld een kinderliedje tegen abortus of tegen het homohuwelijk? Hou zouden dezelfde mensen die hier dit filmpje goedpraten dan hebben gereageerd?

selectiviteit

Als selectiviteit kan uw reactie tellen.

goeden en slechten

Tja,de Arabische wereld,moslims voorop zijn de slechten.De westerse landen waartoe Israël behoort altijd de goeden.Ze brengen democratie en welvaart.Het zwaard en het vuur moeten de landen die omwille van de democratie bezet worden er maar bij nemen.Robert Fisk stelde onlangs nog de vraag over wie nu eigenlijk gevaarlijk is.De Arabische wereld bezet geen enkel westers land.In de Arabische wereld krioelt het integendeel van westerse soldaten.Natuurlijk om vrede en democratie te brengen.Met clusterbommen,verarmd uranium,precisiebombardementen,fosforbommen,kortom het hele gamma.Dat is nog iets anders dan een filmke .Jaja de democratie heeft zijn prijs.Intussen overal glunderende gezichten in de de wapenindustrie Je zou voor minder .Werk gegarandeerd en de democratie of wat er moet voor doorgaan wordt ermee gediend..

Wat een idiote

Wat een idiote karikatuur.

Uiteraard bestaat de wereld niet uit "goeden" en "slechten", het zijn enkel extremisten die dat denken.

Vreemd dat men direct in het kamp van dergelijke extremisten wordt gezet als men een opmerking maakt over selectieve verontwaardiging.

Zou dat onschuldiger zijn?

"Stel dat een Amerikaanse zender iets veel onschuldiger zou hebben gedaan, zoals bijvoorbeeld een kinderliedje tegen abortus of tegen het homohuwelijk?"

Natuurlijk! Wat een rare vraag???

Ik ben persoonlijk een groot voorstander van abortus en van het homohuwelijk.

Maar tegen die dingen zijn is gewoon een kwestie van vrije meningsuiting, en is toch totaal onvergelijkbaar met oproepen tot haat en moord?

Of is er hier iemand die Hans Van Themsche en kardinaal Danneels moreel gelijkwaardig vindt???

Euh

Deed Van Temse dan een oproep?

Ik stel ook vast dat indien moslims vreemde uitspraken doen over Homo's dat nu precies wel voorpagina nieuws *is*. (gelukkig maar overigens, al moeten we best maar niet doen dat dat hier allemaal koek en ei zou zijn)

Wanneer heeft een moslim de

Wanneer heeft een moslim de laatste keer de voorpagina's gehaald met een uitspraak over moslims?

Wij hebben hier gelijke rechten voor homo's en hetero's, een bloeiende holebigemeesnchap, het recht om te trouwen. Allemaal heel positief, vind ik. (al is vooruitgang natuurlijk nog steeds mogelijk)

In de meeste moslimlanden, zitten ze wat dat betreft nog in de jaren '50. Soms zitten homo's nog in de clandestiniteit. Daar mag dus inderdaad best wat over worden gezegd, al moet het steeds gaan over de rechten van homo's, en mag het geen omweg zijn om racistische taal tegenover moslims te hanteren. (zoals in sommige rechtse kringen gebeurt...)

Wat ik bedoelde met Hans van Themsche vs kardinaal Danneels is: er is een enorm moreel verschil tussen een mening verkondigen over het homohuwelijk, en het oproepen tot het vermoorden van mensen. U antwoordde met het in vraag stellen van de metafoor, maar u ontweek de vraag ten gronde: vindt u die zaken dan wél gelijkwaardig?

U had het feit dat ik een oproep tegen het homohuwelijk "onschuldiger" noemde dan een oproep tot haat en moord immers in het vet gezet, alsof het één of andere absurde uitspraak zou zijn.

vergissingkje...

De eerste zin most uiteraard zijn: "wanneer heeft een moslim de laatste keer de voorpagona's gehaald met een uitspraak over homo's?"

Nuance?

Hans Van Temse deed helkemaal geen oproep, hij vermoorde twee mensen omwille van racisme.
Dat lijkt me nog wat anders dan een foute uitspraak.

trieste realiteit en onder de gordel

De realiteit is geen karikatuur maar trieste werkelijkheid.Ik wind er geen doekjes om ,kies voor de verdrukten,in dit geval de Palestijnen. Ik heb het woord slechten en goeden in de mond genomen en u snapt blijkbaar niet dat dat de bril is waardoor uw vrienden uit de VS en Zionistisch Israël kijken. Nu ben ik blijkbaar ook al een extemist die idiote opmerkingen maakt .Een slagje onder de gordel die mij geen bal uitmaakt.Wie onder de gordel schopt heeft meestal geen argumenten om in debat te gaan.Is dit nu om te lachen ? Gezien de realiteit onder de Palestijnen eerder om te huilen.

overdrijven

Beste Pol,niet overdrijven,we hebben hier veel .Maar ook veel dat dode letter blijft.En over sexuele geaardheid wordt er nog altijd zeer negatief gedaan door grote delen van de bevolking.Wat dat oproepen tot moord betreft.Israël doet het zonder oproepen.Indertijd stelde Bertold Brecht de vraag "wat is het verschil tussen een bankier en een bankrover" Het antwoord was "de bankier heeft een vergunning".Welnu het staatsterrorisme van Israël staat buiten kijk en wordt niet bestraft want ze heeben een vergunning verleend door de VS en Europa.Ieder verzet daartegen is blijkbaar wel terrorisme .Het verzet tegen de nazis was dus terrorisme(mijn vader deed het en was dus terrorist en geen verzetsstrijder).

karikatuur

Het is een oud recept: creëer eerst zelf een karikatuur, en verklaar die karikatuur dan de strijd.

Wie heeft er hier gezegd dat al het Palestijns verzet terrorisme is, of dat er geen Israelisch geweld bestaat? Niemand toch?

Er is verzet en er is terrorisme. Ongewapend en gewapend Palestijns verzet tegen het Israelisch leger, of zelfs de ambtenarij indien die betrokken is bij de bezetting, is geen terrorisme. Het opzettelijk viseren van burgers wel, en dit van beide kanten.

Als uw vader geen onschuldige burgers opzettelijk heeft aangevallen tijdens de tweede wereldoorlog, was hij uiteraard een legitieme verzetstrijder.

Maar uw vader vertelde zijn kinderen geen extreme haatpraatjes over Duitsers, en riep hen niet verkleed als Donald Duck op om ook aan het geweld deel te nemen, althans dat hoop ik toch. De vergelijking loopt dus mank.

Lees ik dit nu goed???

Mijn reactie ging net over de karikatuur die u maakte.

Ik noemde u geen extremist, en heb u ook niet onder de gordel geslagen.

Wat ik zei was dat u een karikatuur maakte van iedereen die niet exact dezelfde mening als u heeft over de Palestijnen.

Ik stelde met andere woorden de karikatuur die u over mij en "mijn amerikaanse en zionistische vrienden" (uw woorden, niet de mijne) maakt in vraag.

kern van de zaak door pol niet gesnapt

.Zo kunnen we nog jaren doorgaan.Kern van de zaak blijft nog altijd ,de kolonisatie door de zionisten met goedkeuring van de VS en Europa.En u neemt geen standpunt in maar neemt de zogenaamde middenweg die in deze zaak niet bestaat.De Palestijnen zijn vermoord ,bestolen en verjaagd.U zwakt dat voortdurend af door slachtoffers en beulen op één lijn te plaatsen.En als u beweert dat ik een idiote stelling heb is dat wel degelijk een slag onder de gordel.maar zoals gezegd ,ik geef daar geen zier om en kan tegen een stootje.Slaap op beide oren want gezien de politieke context en het militaire overwicht van de zionisten hebben de Palestijnen geen schijn van kans om ooit nog eens kans te hebben op een menswaardig leven in een eigen land.De nieuwe indianen zeker ?

polri is niet de karikatuur die u van hem maakt

Ik vraag me nog altijd af waarom u me woorden in de mond legt?

Dat is wat ik bedoelde met "een idiote karikatuur": dat u me meteen afschildert als een extremist. Ik had het dus echt niet over u, maar over de karikatuur die u maakt van mij...

Mag iemand zich geen vragen stellen over de goede smaak van zo'n filmpje, zonder dat men hem meteen in de meest extreme hoek duwt?

Want daar ging het hier over, niet over wat u de "kern van de zaak" noemt, maar over één welbepaald filmpje.

Je mag toch vragen of zo'n filmpje binnen de context van de bezetting niet nog steeds fout is? Mustafa Barghouti, onafhankelijk minister in de Palestijnse regering, vindt in ieder geval van wel. Is dat dan ook een zionistische extremist?

kern van de zaak

.Zoals ik al zei ,het filmpje betekent niets in vergelijking met de meer dan 100 jaar geweldadige kolonisatie.Zionistische machthebbers hebben het ook over kakkerlakken wanneer ze het over Palestijnen hebben.Vandaar ook dat een Palestijns kind voor hen ook maar ongedierte is.Dus vind ik het verantwoord dat die kinderen weten met wie ze te doen hebben Dat het nu met een al of niet smakeloos filmke gebeurt is mischien ongelukkig maar doet niets ter zake. Ze zullen verzetten met of zonder filmke.Gedwongen door de uitzichtloze situatie.

Ok, dan verschillen we

Ok, dan verschillen we gewoon van mening wat betreft die film ;)
U ziet, die karikaturen waren nergens woor nodig. Of om een flauwe woorspeling te maken: het heeft geen zin om iedere persoon waarmee u van mening verschilt over een aspect van de Palestijnse kwestie meteen met alle zonden van Israel te overladen...

Vertaling

Op het forum van politics.be beweert iemand dat het slecht vertaald is door Memri, juist vertaald levert het al een iets genuanceerder beeld op, lees maar eens hier: http://forum.politics.be/showpost.php?p=2667882&postcount=46

Palestijnse haatzaaierij

Het is jammer dat MEMRI het nodig achtte om de op zich genoeg aanstootgevende video in de vertaling nog wat aan te dikken; ik begrijp dat hun vertalingen meestal wel accuraat zijn. MEMRI, PMW en Honest Reporting komen alledrie uit de rechtse hoek en focussen (helaas) alleen op antisemitisme en haatzaaierij in de Palestijnse en Arabische media, maar het is evengoed verontrustend dat ze daar zoveel van vinden. Waarom deze propaganda in linkse media zovaak wordt vergoeilijkt vanwege de bezetting en Israëlische wandaden, is me een raadsel. Wie een einde aan het conflict in het Midden-Oosten wil, moet toch in de eerste plaats voor vredeseducatie en dialoog pleiten, anders wordt het nooit wat daar. Aan Israëlische kant wordt daar ook veel te weinig aan gedaan, maar wat clubs als de Hamas uitdragen is daar toch ongekend. Het is olie op het vuur voor degenen die niet met Hamas willen praten. En wie de uitlatingen van Hamas volgt moet zich inderdaad afvragen waarover met zo'n club te praten valt…

http://zionism-israel.com/israel_news/2007/05/when-i-grow-up-i-wanna-blo...
Over 4 jarig dochtertje van zelfmoordterroriste die haar moeders' voorbeeld wil volgen. Uitgezonden op Hamas TV.

http://pmw.org.il/bulletins_may2007.htm#b280507
"O heroes... Do not talk yourselves into flight. Your enemies seek life while you seek death. These drops of blood that gush from your bodies will be transformed tomorrow into blazing red meteors that will fall down upon the heads of your enemies." [Reading and Texts Part II, Grade 8 (2002), p. 16]

http://israel-palestijnen.blogspot.com/2007/05/hamas-figure-fight-jews-t...
A senior Hamas figure in Gaza was quoted Monday as urging Palestinian factions to "continue to fight the Jews until the last of them is gone from Palestine."

michaël

Gepost door michaël
10.05.2007