Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Orde der Geneesheren blokkeert erfenis van huisarts voor het Volk

Orde der Geneesheren blokkeert erfenis van huisarts voor het Volk

Dr. Eric Hufkens, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk (GVHV) in Marcinelle (nabij Charleroi) en lid van de PVDA, heeft het opnieuw aan de stok met de Orde der Geneesheren. Zoals bekend weigeren artsen van GVHV het verplichte lidgeld te betalen bij de Orde. Nu probeert de Orde beslag te laten leggen op de erfenis die de overleden ouders van Hufkens nalaten, waardoor ook zijn acht broers en zussen voorlopig geen toegang krijgen tot hun geld.

Eric Hufkens.jpg

Eric Hufkens, dokter bij Geneeskunde voor het Volk in Marcinelle. Licentie: cc-by-nc-nd-2.0. Bron: pvda.be

De Orde eist € 2079 aan achterstallige lidgelden van Hufkens, en liet bij de bank de erfenisprocedure blokkeren. Hufkens verloor zijn beide ouders recent op korte tijd. Advocaat Edith Flamand zegt op de site van de PVDA dat deze strategie perfect legaal is, maar volgens Hufkens illustreert het wel de houding van de Orde: "de Orde ontwijkt het inhoudelijke debat. Zij kent alleen repressie."

Dat zijn familie bij het dispuut betrokken wordt, komt wrang aan bij Hufkens. "Hoe is het mogelijk dat de Orde mijn broers en zussen mee wil laten opdraaien voor een principiële kwestie waar alleen ik mee te maken heb en verantwoordelijk voor ben? Waarom oefent ze druk uit op mijn broers en zussen voor zaken die alleen mij aanbelangen? Of is chantage een bewust wapen in hun strategie? De Orde heeft alleszins nooit contact met mij opgenomen, laat staan een poging ondernomen om eindelijk het inhoudelijke debat te voeren."

Hij toont zich ondanks alles nog strijdvaardig: "Ik zal alleszins alle juridische en andere middelen gebruiken om mijn broers en zussen te laten wat hen toekomt en om zelf mijn principiële betaalweigering te kunnen verder zetten."

Triest eindpunt van een lange lijdensweg
Al van bij het begin van zijn carrière weigert dr. Hufkens lidgeld bij de Orde te betalen, net als zijn collega's bij GHVH. In 2006 werd Hufkens door de vrederechter veroordeeld tot het betalen van zijn achterstallige lidgelden. Toen hij dit bleef weigeren, werd er een deurwaarder naar zijn huis gestuurd. Nadat hij samen met patiënten en sympathisanten echter zijn woonst bezet hield, bleef een gedwongen meubelbeslag uit. Bij collega's in Genk vond ooit wel een meubelbeslag plaats, en er werden zelfs artsen opgesloten in de gevangenis.

Waarom weigeren de artsen van GVHV zo halsstarrig hun lidgeld te betalen? Volgens dr. Hufkens is de betaalstaking van de verplichte bijdrage aan de Orde nog steeds het belangrijkste actiemiddel tegen die "onwettige organisatie". In een persbericht beschuldigt hij de Orde ervan dat zij enkel belang hecht aan het vrijwaren van de commerciële belangen van een kleine eliteklasse van artsen, en dat zij niets doet tegen de klassegeneeskunde.

Hufkens pleit dan ook voor het afschaffen van de Orde en de oprichting van een Hoge Raad voor de Medische Ethiek, met niet alleen gezondheidswerkers maar ook patiëntenorganisaties, ziekenfondsen en vakbonden.

Links:

Dit heb ik 2 jaar geleden

Dit heb ik 2 jaar geleden met een vriendin ook eens mee gemaakt.
Dit is ontzettend kwetsend.
Het bewijst in wat voor Tirannie we leven!

walchelijk
OP een erfenis van iemand die NU nog leeft.

Het heilige bezit in Belgie...

Er was niks aan te doen is..
De tegenstanders werkten bij de raad van state en kenden de procedure..tot in de details.

Is werk en privé gescheiden bij een arts?
Daar lijkt me de enige oplossing...

Het betreft wel de erfenis

Het betreft wel de erfenis die zijn ouders nalaten... aangepast in het artikel voor de duidelijkheid.