Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wikileaks offline na Amerikaanse censuur en brand

Wikileaks offline na Amerikaanse censuur en brand

Wikileaks logo

Wikileaks.org is een wiki-website waar informanten uit de overheids- of bedrijfswereld anoniem geheime informatie kunnen lekken. De site is nu in grote delen van de wereld onbereikbaar geworden nadat haar servers gecrasht werden, er een brand uitbrak die de belangrijkste servers in Zweden uitschakelde, en een Californische rechter het internetdomein liet opheffen.

Een zogeheten Distributed Denial of Service aanval (waarbij verschillende computers massaal verbinding proberen te leggen met een site) zorgde voor serveroverbelasting. Daarna brak er een brand uit die de noodstroomvoeding van de servers in Zweden beschadigde. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Ten derde heeft een rechter in San Francisco, op vraag van de Zwitserse bank Julius Baer die bestuurd wordt vanop de Kaaiman eilanden, bevel gegeven om alle gegevens van Wikileaks.org te laten uitvegen en haar webpagina onbeschikbaar te maken in de Verenigde Staten. Wikileaks heeft verschillende documenten gepubliceerd over witwaspraktijken van zeer rijke klanten van de bank, waaronder de Keniaanse ex-president Daniel arap Moi. Wikileaks werd te laat op de hoogte gebracht om haar pro deo advocaten naar de rechtszaak te sturen.

Wikileaks noemt het arrest ongrondwettelijk en de rechter onbevoegd, en laat in een persbericht weten vanaf nu nog meer aandacht te zullen gaan besteden aan onethische of illegale financiële praktijken. Wikileaks blijft overigens actief via zijn noodservers in België (wikileaks.be) en Australië (wikileaks.org.au). Wikileaks was niet verbaasd toen ze gecensureerd werden in China en Thailand, maar ze hadden nooit gedacht "de alternatieve servers te moeten gebruiken om het hoofd te bieden aan een aanval van censuur vanuit -of all places- de Verenigde Staten".

Bron: Wikinews: 'Wikileaks.org' taken off line in many areas after fire, court injunction

michaël

Gepost door michaël
18.02.2008