Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Wikipedia haalt $6,2 miljoen op

Wikipedia haalt $6,2 miljoen op

De Wikimedia servers in 2006.
Wie de afgelopen twee maanden naar Wikipedia surfte, kon merken dat ook deze website geld nodig heeft om te overleven. Een grote oproep bovenaan alle pagina's werd om financiële steun gevraagd. Ondanks de economische crisis heeft deze ambitieuze campagne haar doel toch bereikt; meer dan 125000 gulle schenkers van over de ganse wereld doneerden meer dan $4 miljoen, daarnaast kwam er nog $2 miljoen van grote schenkers (vnl. liefdadigheidsfondsen maar ook bvb. Sun Microsystems, Yahoo! en Kennisnet.nl).

Binnen de top 10 van meest bezochte websites op het internet is Wikipedia waarschijnlijk een van de meest nuttige, omwille van de vrije toegang tot informatie zonder reclame. Dankzij de inkomsten uit giften kan Wikipedia de serverkosten betalen en voldoende bandbreedte aanbieden voor de meer dan 275 miljoen bezoekers per maand en de 11 miljoen Wikipedia-artikels in 265 talen. In 2009 wil Wikipedia ook meer video en audio in zijn artikels aanbieden, en daarvoor is ook meer geld nodig.

Sinds enkele jaren heeft de Wikimedia Stichting, die Wikipedia beheert, haar aantal werknemers uitgebreid naar 23, waaronder enkele softwareontwikkelaars die aan de programmeertaal sleutelen. Wikipedia zelf wordt natuurlijk volledig geschreven door vrijwilligers. Het aantal werknemers en het budget zijn maar een fractie van andere top 10 websites (ter vergelijking, Facebook heeft 700 werknemers en $300 miljoen jaarinkomsten). Daarnaast zal het geld gebruikt worden voor ondersteunende programma's zoals WikiAcademies waar je kan leren met Wikipedia te werken, voor het verbeteren van de software, de kosten van advocaten en hun advies, voor de kosten van bestuursvergaderingen en voor evenementen zoals het jaarlijkse congres Wikimania (dit jaar in Buenos Aires).

Naast Wikipedia beheert de Wikimedia Stichting nog acht andere projecten: Commons (een databank van bijna 3750000 vrij te gebruiken afbeeldingen en andere media), Wiktionary (een woordenboek), Wikiquote (citaten), Wikibooks (allerlei boeken, gaande van kookboeken tot fictie), Wikinews (nieuws), Wikiversity (online bijleren), WikiSpecies (biologische classificatie van levensvormen) en Wikisource (documenten zoals bvb. de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring).

michaël

Gepost door michaël
03.01.2009