Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Shut up Hugo Chavez" gehyped door media-aandacht

"Shut up Hugo Chavez" gehyped door media-aandacht

Incident op de Ibero-Amerikaanse top, zaterdag 10 November in Santiago de Chile:

Dat de Spaanse koning Juan Carlos I vorige week zaterdag op een bijeenkomst met Zuid-Amerikaanse landen zijn geduld verloor door de Venezolaanse President Hugo Chavez met een verwijzend gebaar en "Waarom zwijg je niet?" (¿Por qué no te callas?) de mond te snoeren, was een zelden gezien tafereel. Dat de camera's dit konden vastleggen, was nog uitzonderlijker. Het resultaat na een week Hugo Chavez-media-aandacht: een gemixte ringtone, een YouTube kijkcijferhit en parodieën, websites, T-shirts, en een artikel op Wikipedia.

De uitbarsting van de anders beheerste vorst is momenteel een hype in Spanje en Venezuela. Een ringtoon-remix van de uitspraak (met een loop-effect) werd al meer dan een half miljoen keer gedownload, goed voor een opbrengst van €1,5 miljoen.

Maar GSM's zijn niet de enige manier om aan zulke hypes geld te verdienen: een slimme Spanjaard reserveerde snel na het horen van de uitspraak het domein www.porquenotecallas.com. Onder druk van telefonische bieders verkocht hij het vandaag op eBay voor €10200.

T-shirts en gadgets met de slogan verkopen volgens de media ook goed. De video van het incident op YouTube werd in totaal al meer dan 1,3 miljoen keer bekeken, en er zijn verschillende parodieën op het thema.

De remix-video die het allemaal wat smeuïger voorstelt:

Wikipedia ontpopt zich tegenwoordig ook als nieuwsbron: ¿Por qué no te callas? heeft nu ook zijn eigen artikel, met een nauwgezette bronvermelding. Wikipedia heeft als voordeel dat een troep trouwe redacteurs het artikel kunnen aanpassen en dat eventuele schunnigheden makkelijk en snel kunnen opruimen. Sommige redacteurs in de V.S. geven toe dat ze de Engelstalige Wikipedia, die daar in de top 10 van meest geraadpleegde websites staat, als vertrekpunt voor een overzicht van hun verslaggeving durven gebruiken.

Hugo Chavez vroeg de koning om excuses, maar volgens alle betrokken partijen is er van een echte Ibero-Amerikaanse diplomatieke rel geen sprake. De Spaanse premier Zapatero zei reeds dat het incident werd uitvergroot door de media-aandacht. President Lula da Silva van Brazilië nam het op voor Chavez, en minimaliseerde het incident: "Er zijn zoveel andere geschillen tussen staatshoofden, meningsverschillen maken een deel uit van een democratische samenkomst."

Hugo Chavez kwam deze week ook al onder de belangstelling door zijn dreigement dat een vat olie wel eens in prijs zou kunnen verdubbelen als de VS Iran zou binnenvallen. Hij pleitte bij de opening van de top van de OPEC-staatshoofden (organisatie voor olieproducerende landen) voor een groter politiek engagement van de organisatie.

Bovendien waren er recent grote protestmarsen tegen zijn voorstellen om de grondwet te wijzigen, waardoor hij meer macht zou krijgen en benoemd zou kunnen worden tot president voor het leven. Maar volgens de Braziliaanse president kan je Chavez van veel beschuldigen, maar niet van een gebrek aan democratie, waarbij hij verwees naar de vele democratische verkiezingen en referenda die Chavez organiseerde.

president voor het leven

Klein,maar niet onbelangrijk detail:

De vernieuwde grondwet zal Chavez níet tot president voor het leven benoemen.

De grondwet zou (indien deze goedgekeurd word in referendum) de limiet van twee ambstermijen wegnemen en de ambstermijnen verlengen van 6 tot 7 jaar.

In theorie kan Chavez dus president voor het leven worden (deze mogelijkheid bestaat echter ook in Frankrijk), maar dan moet hij wel nog altijd de verkiezingen winnen. Ook blijft de mogelijkheid bestaan om een president halverwege zijn ambstermijn af te zetten doormiddel van referendum.

Waarom was Chávez kwaad?

Chávez noemde Aznar -de vorige Spaanse premier- een fascist. De ruzie ging dus niet over de koning of de sociaal-democratische premier Zapatero.

Waarom is Chávez zo kwaad op Aznar? Op 11 april 2002 werd een staatsgreep tegen Chávez gepleegd. Naar al oude gewoonte zaten de Verenigde Staten hierachter. De nieuwe machthebbers werden zogoed als onmiddellijk -voor dat het duidelijk werd wat er aan de hand was- door twee landen herkend: De V.S. en Spanje. De Latijns-Amerikaanse landen, waaronder veel regeringen pro-VS zijn, weigerden om de staatsgreep te herkennen en eisten dat de grondwet gerespecteerd werd en president Chávez bevrijd. Het Venezolaans volk kwam met miljoenen op straat en besliste de verdere toekomst van Venezuela. Na twee dagen was de verkozen regering van Chávez terug aan de macht.

Al vroeg stapelden de bewijzen op voor de rol van de VS, maar vreemd genoeg bleek ook Aznar een rol te hebben gespeeld. Dezelfde Aznar zou een jaar later, ondertussen als officieel schoothondje van Bush, Irak binnenvallen. Toen hij de islam-fundamentalistische aanslagen van Madrid in 2004 in de schoenen van de baskische ETA probeerde te schuiven -om alle verbanden met Irak te verstoppen- was de maat vol voor de Spaanse electoraat en verloor hij de verkiezingen van Zapatero.

Staatsgreep tegen Chavez

Tijdens deze coup was een ierse filmploeg een documentaire aan het draaien over Chavez. 'The revolution will not be televised'
De v.p.r.o. zond 'm onlangs uit onder de titel 'The Well-Oiled Revolution of Hugo Chavez'
Hier is de link:
http://nl.youtube.com/watch?v=o2RQWpgEjBQ

Mario Vargas Llosa

Ondertussen mengt ook Mario Vargas Llosa zich in het debat.

Zie http://www.lemonde.fr/web/article/0,1-0@2-3232,36-981344,0.html

De bekende schrijver geeft lucht aan zijn viscerale afkeer voor zowel Chavez, Morales als Ortega (én voor de mensen die hen verkozen):

"Qu'ils soient ou aient été populaires et qu'ils gagnent des élections ne fait pas d'eux des démocrates. Au contraire, cela montre la profonde inculture politique, la fragilité des convictions démocratiques de sociétés capables de porter au pouvoir, lors d'élections libres, des personnages de ce genre."

Of nog: "L'enseignement le plus évident de ce psychodrame, c'est qu'il existe encore une Amérique latine anachronique, démagogique, inculte et barbare"

In 1990 deed Mario Vargas Llosa zelf een gooi naar het presidentschap van Puru, met een centrum-rechts programma (FREDEMO). Zonder succes.

michaël

Gepost door michaël
20.11.2007