Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Havenarbeiders organiseren informatiedag over Europese havenrichtlijn

Havenarbeiders organiseren informatiedag over Europese havenrichtlijn

BRUSSEL -- In de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Oostende en Gent wordt vandaag actie gevoerd tegen de Europese havenrichtlijn. Elke shift legt een uurlang het werk neer zodat de dokwerkers kunnen deelnemen aan de informatiesessies van de vakbonden. Maandag gaan de Belgische dokwerkers samen met collega's uit een vijftiental landen betogen in Straatsburg.

DSC_3515_500.JPG

De Europese havenrichtlijn zet het erkend statuut van de havenarbeiders op het spel. De Europese Commissie wil de havenactiviteiten liberaliseren. Daardoor zou de bemanning voortaan zelf schepen kunnen laden en lossen. “Onaanvaardbaar,” klinkt het bij de vakbonden. “Dit gaat immers over de broodwinning van de dokwerkers,” zegt Myriam Chaffart van ACV-Transcom.

Volgende week buigt het Europees parlement zich over de havenrichtlijn. Op dinsdag 17 of woensdag 18 januari wordt er gestemd in Straatsburg. “Wij willen dat de richtlijn integraal wordt verworpen,” zegt Chaffart. Om die eis kracht bij te zetten leggen de dokwerkers maandag het werk neer en gaan ze betogen in Straatsburg. Er worden minstens 5000 betogers uit landen als Spanje, Frannkrijk en Nederland verwacht.

Chaffart heeft er alvast een goed oog in. “De steun voor de richtlijn brokkelt af. Zelfs in de Europese Volkspartij – die de eerste havenrichtlijn uitgesproken steunde – is er nu grote verdeeldheid. In Hamburg, de thuishaven van Jarzembowski (de rapporteur van het Europees parlement, cc) wordt vandaag al een 24-urenstaking gehouden.”

De richtlijn kan ook terugkeren naar de transportcommissie of stevig geamendeerd worden. “Beter de korte pijn en volledig verwerpen,” meent Chaffart. “Deze richtlijn zit heel slecht in elkaar. Wij denken niet dat de richtlijn kan worden opgelapt met enkele amendementen.