Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo's grondwet goedgekeurd. Stuurt EU troepen?

Congo's grondwet goedgekeurd. Stuurt EU troepen?

In Congo is de uitslag van het referendum van 18-19 december over de grondwet officieel bekendgemaakt. Van alle uitgebrachte stemmen was 84,31% voor het ontwerp van grondwet. De eerste ronde van de algemene verkiezingen vindt plaats op 29 april. Om de verkiezingen te beveiligen, vraagt VN-secretaris-generaal Kofi Annan dat de Europese Unie een bataljon van 7 à  800 militairen naar Congo stuurt.

Het ontwerp van grondwet van de Democratische Republiek Congo is dus bij referendum goedgekeurd. Voor het referendum van 18-19 december waren volgens officiële cijfers 25.021.703 kiezers ingeschreven maar daarvan heeft 38,03% zich bij de stemming onthouden.

15,505 miljoen Congolezen waren 'votants', dat betekent 61,97% van het aantal geregistreerde kiezers, en er zijn 14,780 miljoen stemmen uitgebracht. Daarvan waren er 12,462 miljoen voor en 2,319 miljoen tegen de nieuwe grondwet. De cijfers komen van de Commission Electorale Indépendante.

Gelijk is ook de kieskalender bekendgemaakt: op 29 april vinden de eerste ronde van de presidentsverkiezingen en de parlementsverkiezingen plaats met eventueel op 2 juni een tweede ronde van de presidentsverkiezing.

De verkiezingen in Congo, in feite de eerste sinds de Onafhankelijkheid in juni 1960, moeten voor 30 juni 2006 achter de rug zijn. Dat is zo afgesproken in het vredesakkoord van Pretoria van december 2002. Het is ook de vurige wens van het Westen dat zo'n $420 miljoen in de organisatie van de verkiezingen investeert. Of de Congolese bevolking daarmee ook sociaal èn nationaal voelende politici zal krijgen, is twijfelachtig. De politieke kaste die onder het akkoord van Pretoria is aangeduid, behoort voor een goed deel tot het kamp van de oorlogspartijen die tussen 1998 en 2003 hebben gecollaboreerd met de bezettingslegers uit Rwanda, Uganda en Burundi. Ook heel wat adepten van de in 1997 verdreven dictator Mobutu zijn erin geslaagd opnieuw publieke mandaten, met de daaraan verbonden vergoedingen en voordelen, in de wacht te slepen.

De buitenwacht wil alvast dat Congo de komende maanden stabiel en rustig blijft. Daarom allicht heeft Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, op 10 januari aan de Europese Unie gevraagd een bataljon van 7 à  800 militairen naar Congo te sturen om er de VN-vredesmacht MONUC te versterken. Het verzoek ligt momenteel ter studie bij Javier Solana, de chef-Internationale veiligheid van de Europese Unie.