Wereldbank laat rekening met olie-inkomsten van Tsjaad blokkeren
Wereldbank laat rekening met olie-inkomsten van Tsjaad blokkeren
Raf Custers13 januari 2006 – 15:08
Het conflict tussen de Wereldbank en Tsjaad, het vijfde armste land, escaleert. De Wereldbank heeft bij de Citibank in Londen de rekening laten blokkeren waarop de olie-inkomsten van Tsjaad worden gestort. Eerder had de Wereldbank ook al de uitbetaling van de leningen aan Tsjaad gestaakt. De Wereldbank neemt de sancties omdat Tsjaad zelf meer wil te zeggen krijgen over wat het met zijn de olie-inkomsten kan doen. Tsjaad bestempelt de opstelling van de Wereldbank als “chantage”. President Deby van Tsjaad heeft woensdag ook de wet over een meer autonome besteding van de olie-inkomsten ondertekend.
De Wereldbank, die zo graag over armoede-bestrijding praat, schortte vorige week op Driekoningen (6 januari) alle leningen aan Tsjaad op, in totaal voor 123 miljoen dollar.
De Bank vindt dat Tsjaad een contract uit 1999 heeft gebroken. Toen stemde de Wereldbank toe in de financiering van een olie-pijpleiding van Tsjaad naar de Atlantische Oceaan in Cameroun. Dat project kostte 4,2 miljard dollar. Het stelde een consortium van de petroleumfirma’s Exxon-Mobil, ChevronTexaco en Petronas (Maleisië) in staat olie uit Tsjaad te exporteren.
In ruil voor de financiering maakte de Wereldbank met Tsjaad de afspraak dat 10% van de olie-inkomsten in een Fonds voor de Toekomst zou worden gestort en dat de rest van de inkomsten gereserveerd moest worden voor ‘poverty reduction’ (gezondheid, onderwijs...). Over 13,5% van de olie-inkomsten mocht Tsjaad wèl nog vrij beschikken.
Maar maanden geleden al gaf het land te kennen dat het meer over zijn eigen olie-inkomsten wilde beschikken. Tsjaad kamp met serieuze begrotingsmoeilijkheden en met mogelijk door buurland Soedan gesteunde rebellen.
Contacten met de Wereldbank leverden niets op. Eind december besliste het parlement van Tsjaad met een ruime meerderheid om de wet uit 1999 aan te passen. De nieuwe wet verhoogt het autonoom te besteden aandeel van 13,5 naar 30%; ze haalt geld uit eerder opzijgezette fondsen en ze rekent nu ook justitie en veiligheid bij de prioritaire uitgaven.
De beslissing van de Wereldbank om de leningen aan Tsjaad te staken, heeft automatisch geleid tot de blokkering van de rekening bij de Citibank in Londen waarop de olie-inkomsten van Tsjaad worden gestort. Als reactie heeft president Idris Deby van Tsjaad woensdag de door het parlement gestemde wet ondertekend en afgekondigd.
De minister van Financiën van Tsjaad, Abbas Mahamat Tolli, noemt de blokkering van de Citibank-rekening onaanvaardbaar. "Na de terugbetaling van de kredieten”, aldus de minister, “zijn de olie-opbrengsten, ook die in het Fonds van de Toekomst zijn gestort, eigendom van Tsjaad en niet van de Wereldbank. Het is ontoelaatbaar dat een land geen toegang heeft tot opbrengsten die zijn opgewekt met zijn eigen natuurlijke rijkdommen” (AFP).
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
VS-experten: "Wereldbank had het kunnen weten"
Raf Custers, 13/01/2006 – 15:24
Experten in de VS zeggen dat de Wereldbank had kunnen weten dat het met Tsjaad slecht zou aflopen. Eén citaat van Nancy Birdsall van het Center for Global Development: "De Wereldbank kan bijna niets doen; dat zet Tsjaad bij de andere landen die geraakt worden door "de vloek van de olie. Het spreekt vanzelf dat de minerale en olierijkdommen slecht zijn voor de groei van de ontwikkelingslanden. Ze scheppen meer corruptie dan jobs, ze belemmeren dat er zich eigendomssystemen installeren, ze verzwakken de lokale besturen en de instellingen die nodig zijn om een economie te doen lukken" ("Il n'y a presque rien que la Banque mondiale puisse faire et cela met le Tchad avec les autres pays touchés par la +malédiction du pétrole+", a souligné récemment dans un éditorial, Nancy Birdsall, du Center for Global Development - geciteerd door AFP).
"Il est évident que les richesses minérales et pétrolières nuisent à la croissance dans les pays en développement. Cela génère plus de corruption que d'emplois, cela sape la mise en place de systèmes de droits de propriété, affaiblit les autorités locales et les autres institutions politiques dont une économie a besoin pour réussir", affirme-t-elle.
Zéér eenzijdige opstelling van sommige NGO's
Raf Custers, 13/01/2006 – 16:55
De meeste van de door de mainstream-media geciteerde ngo's staan achter de Wereldbank. Ze focussen op het feit dat Tsjaad meer geld wil om rebellen te bevechten. Ze vergeten dat Tsjaad een soevereine natie is (en straatarm bovendien) die ook het recht op zelfbeschikking heeft. Hier alvast éénkras voorbeeld (geciteerd door AFP): "L'annonce du blocage du compte sur lequel sont virés les revenus du brut a réjoui les nombreux adversaires de la révision de la loi, les ONG et représentants de la société civile tchadienne en tête. "C'est une très bonne mesure", a déclaré à l'AFP Delphine Djiraïbé, de l'Association pour la promotion et la défense des droits de l'Homme. "Cet argent aurait été détourné par le pouvoir pour faire la guerre contre les rebelles de l'est", a-t-elle ajouté. "Il faut maintenir la pression et que la Banque entraîne les autres bailleurs de fonds pour forcer le régime du président Idriss Deby à faire marche arrière".