Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Straatsburg: Europese dokwerkers betogen tegen nieuwe havenrichtlijn [+ foto's]

Straatsburg: Europese dokwerkers betogen tegen nieuwe havenrichtlijn [+ foto's]

STRAATSBURG -- De Belgische dokwerkers zakten met een drieduizend man massaal af naar Straatsburg om te protesteren tegen een mogelijke goedkeuring van de nieuwe havenrichtlijn.

DSCN0640.JPG

Samen met de dokwerkers van verschillende andere Europese havensteden als Barcelona, Le Havre, Rouan, Marseille, Lissabon, Oslo,... eisen ze dat de Europese voorstellen over 'selfhandling' integraal verworpen worden. Met deze wet kan een schip geladen en gelost worden door de bemanning van het schip zelf. "Dit kan niet", luidde het uit één mond. "Het tast onze werkgelegenheid aan en is ook slecht voor de veiligheid. Havenarbeid is een gevaarlijk beroep. Er gebeuren nu al ongelukken, laat staan als men moet samenwerken met mensen die de taal niet machtig zijn en nooit geen opleiding daarin gekregen hebben."

Aangekomen in Straatsburg verzamelde iedereen zich op het vertrekplein Place de l´Etoile. De groepen uit de andere Europese havensteden waren ook reeds aangekomen. De Fransen waren met een tweeduizendtal en de Spanjaarden met een duizendtal afgezakt. Hier en daar waren ook nog kleinere delegaties Duitsers, Grieken, Portugezen en Noren. Ook onze Noorderburen waren er met een kleine delegatie aanwezig. De Belgen met een drieduizend aanwezigen waren het talrijkst. Dat was zowel zichtbaar als hoorbaar. Opvallend is het groot aantal jongeren dat op de betoging aanwezig was. Zowel uit België als uit de andere landen.

De eerste helft van de betoging verliep vrij ´rustig´ en geanimeerd met knallende voetzoekers en vuurwerkpijlen. Naarmate de betoging vorderde werd de sfeer echter grimmiger. De aanwezige politie werkt als een rode lap op een stier. Het kwam halverwege tot een eerste confrontatie tussen politie en tientallen Belgische dokwerkers samen met een aantal uit Le Havre. De politie gooide traangas in de richting van de manifestanten die uiteen stuifde. De gendarmerie rukte massaal aan en zorgde voor meer ophitsing. Enkele straten verder moesten een aantal buskotjes het ontgelden. De politie antwoorde met traangas. Wat de gemoederen nog kwader maakte. Een gedeelte van de manifestanten liep verder richting Europees parlement. De adrenaline steeg ten top. Aan het Europees parlement barstte het los. Dokwerkers uit België, Frankrijk en Spanje raakten slaags met de politie. Deze probeerde hen uiteen te drijven met traangas en waterkanon. Mensen waren her en der aan het kokhalzen door de traangas. Tegen een uur of vijf viel de betoging uiteen en ging de Belgische delegatie richting bussen.

DSCN0630.JPG

"We zijn klaar om te gaan betogen"

DSCN0641.JPG

Iedereen verzamelde zich op Place de l´Etoile

DSCN0645.JPG

Belgische delegatie was goed zichtbaar en hoorbaar.

DSCN0649.JPG

Belgian dockers

DSCN0654.JPG

Belgian dockers

DSCN0664.JPG
DSCN0671.JPG

Barcelona

DSCN0674.JPG

Barcelona

DSCN0679.JPG
DSCN0707.JPG

Franse delegatie ook strijdlustig en talrijk

DSCN0723.JPG

Le Havre

DSCN0778.JPG
DSCN0816.JPG