Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Stop EPA’s’-actie: “Opgelegde vrijhandel is ramp voor Afrika”

‘Stop EPA’s’-actie: “Opgelegde vrijhandel is ramp voor Afrika”

BRUSSEL – Een waaier aan organisaties uit de Noord-Zuidbeweging liet vrijdag opnieuw haar ongenoegen blijken over de Europese pogingen om aan Afrika en de Carraïben een systeem van doorgedreven vrijhandel op te leggen. In de Europese wijk, waar een nieuwe ronde van de EPA-onderhandelingen doorging, kwamen ze de Afrikaanse onderhandelaars een hart onder de riem steken.

DSCN4870.JPG.jpg

De EPA’s worden voorgesteld als een economisch ‘partnerschap’ tussen Europa en haar voormalige kolonies in Afrika, de Caraïben en de Pacific (de ACP-landen). EPA’s staat voor ‘Economische Partnerschapsakkoorden’. Via de EPA’s wil Europa zogezegd de economische intergratie van die Zuidelijke regio’s helpen bevorderen. Maar in wezen gaat het om vrijhandelsakkoorden.

Vrijhandel
En daar wringt voor de betogers het schoentje: vrijhandel tussen Europa en haar vroegere kolonies is géén goed idee, zeggen zij. Stéphan Desgain van het Franstalige C.N.C.D.-11.11.11. legt uit waarom:

“Een vrijhandelsakkoord tussen de rijkste regio van de wereld enerzijds en een aantal van de armste landen ter wereld anderzijds, is onzinnig. Zo’n akkoord is gedoemd om nadelig uit te pakken voor het Zuiden, enkel de EU heeft er voordeel bij. Vooral op het gebied van de landbouw zal de schade enorm zijn, want de Afrikaanse landen zijn helemaal nog niet klaar om te concurreren met de meest geïndustrialiseerde en gesubsidieerde landbouwsector ter wereld,” aldus Desgain.

Chantage
Maar voor Europa kan het niet snel genoeg gaan. De Europese Commissie wil de EPA-akkoorden getekend zien vóór 31 december 2007. Ze verstopt zich daarvoor achter de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ze beweert dat de Akkoorden van Cottonu haar verplichten om, als er op 1 januari 2008 geen akkoord is, de invoertarieven voor producten uit de ACP-landen (die nu een speciaal regime genieten) op te trekken.

Maar dat klopt niet, zegt Marc Maes, de handelsspecialist van de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11. “Je mag niet vergeten dat alles wat de Commissie zegt over de onderhandelingen, deel uitmaakt van de onderhandelingen,” benadrukt hij. “Het is een middel om druk te zetten.”

“We hebben de Cottonu-akkoorden nagekeken. Als de ACP-landen niet kunnen tekenen, is de Europese Commissie verplicht om hen toch dezelfde markttoegang te blijven geven die ze nu hebben,” zegt Maes. “Daarom zeggen we tegen de ACP-landen: ‘Laat jullie niet opjagen door die deadline, de druk is kunstmatig’”.

Ontwikkelingshulp
Om nog meer druk te zetten grijpt Europa ook gretig naar het wapen van de ontwikkelingshulp. De Commissie speelt een spel van ‘verdeel en heers’. Stéphan Desgain: “De ontwikkelingshulp wordt gebruikt als een chantagemiddel. ‘Als je niet tekent, zullen we onze hulp niet verlengen,’ klinkt het tegenover sommige landen. Andere krijgen van de Commissie net te horen: ‘Als je tekent, zullen we de hulp optrekken’. Via zulke beloftes en dreigementen zaait Europa verdeeldheid, om het Afrikaanse front te breken.”

Maar Ontwikkelingshulp valt toch onder de bevoegdheid van Europees Commissaris Louis Michel? Dat heeft toch niets te maken met Handel? “We hebben van Michel misschien een positief beeld als het op Afrika aankomt,” zegt Desgain, “maar in deze onderhandelingen oefent hij gewoon mee druk uit op de ACP-landen om te tekenen. Hij is tegenover de Afrikaanse landen vreselijk agressief.”

G8
De strijd tegen de EPA’s zal ook hoog op de agenda staan op de G8-tegentop in Duitsland begin juni.

Uit het Archief:
*[Interview] Miniane Diouf: “Vrijhandelsakkoorden ondertekenen is collectieve zelfmoord"
*Zestienduizend maal neen aan Europa’s vrijhandelsakkoorden met Afrika

DSCN4877.JPG.jpg

Klopt helemaal, heb een

Klopt helemaal, heb een kennis die in het verleden werkzaam was op DG VIII (ontwikkelingssamenwerking) van de Europese Commissie, dergelijke chantages (afnemen van EU producten, anders geen hulp) komen zal jaren voor!

ontwikkelingssamenwerking, een verkiezingsthema?

Gisteren stelde 11.11.11 haar jaarrapport over de Belgische ontwikkelingssamenwerking in 2006 voor. Gesteld werd dat een volgende minister van ontwikkelingssamenwerking het moeilijk krijgt, bijv. om aan 0,7% van het B.N.P. te voldoen.

Ook Europa en de G8 blijven achterwege en missen sterke programma's om de beloofde milleniumdoelen de realiseren. Integendeel, het discours van de vrije markt gaat onverminderd door en heet 'in het voordeel van de ontwikkeling' te zijn.

Er zijn steeds meer aanwijzing dat de mens mee verantwoordelijk is voor de klimaatopwarming. Er zijn steeds minder aanwijzingen dat een vrijgemaakte markt kan zorgen voor een eerlijke verdeling van welvaart en welzijn. En toch probeert men de globalisering van de markt en de roep om een rechtvaardige wereld met elkaar te verzoenen. Helaas, met weinig overtuigingskracht.

De vraag die ik mij stel: is ontwikkelingssamenwerking nog wel een thema in onze Belgische politiek? De paarse regering heeft weinig om fier op te zijn, buiten enkele mooiverpakte realisaties in de diplomatie. Echte vooruitgang op vlak van ontwikkelingssamenwerking is er niet.

Vrijhandel klinkt mooi maar

Vrijhandel klinkt mooi maar ontwikkelingslanden staan veel zwakker dan de Westerse landen. Wij betalen hun veel te weinig voor hun grondstoffen. Daarom is het goed om eerlijke handel te bedrijven. Als de boer een faire prijs krijgt, kan hij het schoolgeld van z'n kinderen betalen etc en zo kan een gemeenschap langzaam uit de armoede komen. We zullen er wel wat meer voor over moeten hebben, maar de rijkdom is nu erg oneerlijk verdeeld. Gelukkig zijn fair trade producten op steeds meer plaatsen te koop.

1 miljoen handtekeningen

In een EU blad heb ik eens gelezen, dat als er 1 miljoen handtekeningen worden gezet een voorstel van de EU ontmanteld of een referendum over kan worden gehouden. Er zijn 375 miljoen mensen in de EU en iedereen die zich er in verdiept en arme landen niet wil uitbuiten zet zijn handtekening eronder, ik kan zo een paar honderd handtekeningen regelen, dus waarom gebeurd dit niet?