Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Rellen na G8-protest in Rostock

Rellen na G8-protest in Rostock

Op zaterdag 2 juni protesteerden in het Noord-Duitse Rostock 80.000 mensen tegen de G8-top, die van 6 tot 8 juni plaats heeft in Heiligendamm, zo'n 50 kilometer verderop. Het was een bonte, diverse en creatieve optocht die door de straten trok, in een strijdbare, positieve sfeer. Aan het einde van de betoging kwam het tot confrontaties tussen sommige groepen betogers en de politie. De organisatoren van de demonstratie en de Legal Teams -advocaten die de rechten van manifestanten verdedigen- gaven samen met een woordvoerder van Interventionistisch Links, gisteren betrokken partij bij de incidenten, hun visie op de feiten tijdens een persconferentie.

g8_rostock_press.jpg

Foto: Cuauhtemoc Garmendia

Toen gisteren de betoging omstreeks 15u arriveerde in de haven van Rostock, liepen de betogers rustig in de richting van het podium, waar later op de namiddag toespraken en concerten zouden plaats hebben. In het laatste deel van de route stonden twee politiewagens geparkeerd, waar de betogers bijgevolg langs moesten. Enkele leden van het zogenaamde Black Block, in het zwart geklede en vaak gemaskerde betogers, vielen de politiewagens aan; de politie greep in om hun collega's bij te staan. Hierna ontstonden er rellen tussen groepen betogers en de politie. Daarbij raakten zo'n 520 betogers gewond, waarvan 20 zwaargewond. 165 manifestanten werden gearresteerd. Bij de politie vielen er volgens de organisatoren 180 gewonden, waarvan eveneens een twintigtal zwaargewond.

Manfred Stenner, mede-organisator van de internationale demonstratie en Karsten Smid van Greenpeace Duitsland en eveneens mede-organisator van de mars, waren het roerend eens over het succes van de betoging: "Hoewel we het geweld aan het einde niet willen goedpraten, zijn we uiterst tevreden over de manifestatie van gisteren. 80.000 mensen, vanuit allerlei bewegingen en actiegroepen, hebben een duidelijk teken gegeven aan de G8," aldus Stenner. "We hebben maandenlang met de politie onderhandeld om afspraken te maken, afspraken die de politie gisteren deels nakwam. Ook met de mensen van Interventionistisch Links hadden we goede afspraken gemaakt om te voorkomen dat mogelijke problemen zouden escaleren."

Volgens Tim Lanmeyer van Interventionistisch Links waren de rellen niet op voorhand gepland, maar kon hun groep ze evenmin voorkomen. "We hadden met radicaal-linkse groepen een eigen blok in de betoging om onze aanwezigheid in de verf te zetten, net als andere bewegingen en organisaties dat deden," aldus Lanmeyer. "Toch konden we de situatie niet de baas. Het is evenwel niet zo dat iedereen die zwarte kleren draagt, automatisch een relschopper is. 'Black block' is een brede term die vooral iets zegt over je politieke opvattingen. Niet iedereen die zich tot die groep rekent, gooit met stenen."

Lanmeyer wijtte de escalatie van het geweld gisteren voor een belangrijk deel aan het optreden van de Berlijnse politie, die gisteren ook aanwezig was in de straten van Rostock. "Toen de Berlijnse politie, die bekend staat voor haar brutaliteit, erbij kwam, liep de situatie uit de hand. In plaats van de gemaakte afspraken na te komen om mogelijk geweld niet te laten escaleren, hebben ze de situatie zelf onder controle genomen en ze volgens mij bewust uit de hand laten lopen."

Bij dat laatste sluiten ook de organisatoren zich aan: "Toen we de situatie zelf niet meer onder controle hadden, begon de politie eigenhandig op te treden," vertelde Manfred Stenner. "In plaats van de zaak proberen te bekoelen, voerde ze de ene politiekolonne na de andere aan. Niet bepaald een de-escalatie-tactiek." Stenner gaf ook toe dat de organisatie aan het einde van de mars iets minder zorgvuldig verliep, omdat ze opgelucht waren dat er tot dan toe niks ernstigs gebeurd was.

Silke Studzinsky van de Duitse Legal Teams plaatste vraagtekens bij het gedrag van de politie: "Sommige betogers werden erg hard aangepakt en moesten met ernstige verwondingen worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ze mochten geen advocaat contacteren, en er werd hen niet verteld waarom ze werden gearresteerd. Het is onaanvaardbaar dat arrestanten het recht op legale bijstand ontzegd wordt." Hoeveel van de 165 manifestanten die gisteren werden opgepakt momenteel nog worden vastgehouden, is niet duidelijk. "De mensen werden overgebracht naar mobile gevangeniseenheden," vertelde Studzinsky. "Toen enkelen van hen gisterenavond werden vrijgelaten, werden ze meteen weer opgepakt omdat ze het samenscholingsverbod in de nabijheid van de gevangenis schonden."

De organisatoren van de demonstratie, die ook betrokken zijn bij het verdere verloop van de actieweek tegen de G8, zijn vastbesloten door te gaan: "We hebben afgelopen nacht lang gediscussieerd over wat er gisteren gebeurde en hoe het verder moet de komende week. We moeten blijven praten met iedereen om meer geweld te voorkomen. We willen een verdere vreedzame actieweek."

wie zijn die black

wie zijn die black busters?
weet ajb dat een ex hoofd van de Europese CIA heeft gewaarschuwd vorige maand voor infiltratie.

Onder zijn regime heeft tijdens operatie Gladio infiltratie plaats gevonden in zowel linkse als rechte groepen. De rechtse pleegden aanvallen en de linkse kregen de schuld. De stay behinds van OPeratie Gladio pleegden op die manieer 140 aanslagen in Europa.
Het zal zo nu ook weer gaan!

Het is zo veel gebeurd al

Zwarte kleren en maskers verbieden op betogingen.
Zou dat niet helpen?
maskers verbieden

Re: WIE ZIJN DIE BLACK

"Zwarte kleren en maskers verbieden op betogingen. Zou dat niet helpen?"

Tim Lanmeyer heeft (ongeveer) die vraag beantwoord tijdens de persconferentie. De Black Block'ers verbergen hun gezicht uit bescherming tegen de politie en extreem-rechts, dat niet zelden foto's maakt van radicaal-linkse betogers om ze dan nadien op het web te publiceren en op te roepen deze mensen aan te vallen. Silke Studzinsky van de Legal Teams beaamde dit.

demonstrations in rostock ( G8 )

ofcourse its the fault of the police that the poor peace loving, black dressed and hooded demonstrators are wounded and arrested shame on them ( the police ).
Who the hell pays for the extensive traveling of these hooligans?? and their laywers???
I am 60 years old Dutch labourparty member, but I am totally fed up with those idiots creating havoc by there own choice and then complaining about the brutal police, fuck off, if you don't want to get hurd demonstrated as all the other demonstrators did also and please remember its a sad world that there is so much police needed for this kind of demonstration you lot might do this for fun and kicks but for the police it is their job, a part that they rather not do every week, You don't go to your work and get hurd doing it. you all do ( altough I doubt that many of you do work )

Bruno niet geloven!! geen

Bruno niet geloven!!

geen maskers zou echt beter zijn
openheid is onze troef
en vriendelijkheid en liefde

je kan minder controle uitoefenen anders op infiltratie!
en die IS ER
IK weet t!
IK geef de informatie hier door!
ER IS INFILTRATIE!!!!

geeft het door
zeg t voort

ZOVEEL POLITIE ALS JE NU KAN ZIEN
ZOVEEL MOEITE IS ER GEDAAN VOOR RELLEN TE PROVOCEREN EN TE INFILTREREN

Verbieden is geen oplossing!

Verbieden is geen oplossing! We staan toch juist voor een vrije maatschappij?!

Natuurlijk is het mooier om met open vizier te strijden, wat de meeste actievoeders ook deden, maar het masker staat ergens ook symbool voor iets.
Black-blockers die ik voeger al gesproken heb verklaarden het ongeveer zo: Het staat symbool voor onze solidariteit met alle onderdrukte mensen, er is geen onderscheid tussen hen en ons. Wij zijn hen, zij zijn ons...

En verder kan het natuurlijk handig zijn bij traangas ;-)

ER is geen traangas als je

ER is geen traangas als je zonder maskers en zonder agressieve zwarte kleuren vecht.
Het zijn persoonlijke gevechten die zich afspelen tsn politie en demonstrant die niks bijdragen aan de doelstelling.
Zwart is in kleurenleer een agressieve kleur
en roept angst en weerstand op.
Je kan ook in het wit weerstand bieden, dat komt ontwapenend over.
Nu, infiltranten kunnen ook in gewone kleren rond lopen.
Democratie betekent toch ook dat je samen een weg kiest om het doel te bereiken en je neerlegt bij de meerderheid?
Consensus is menselijker.
Hou je doppen open en de lens van de camera
daarmee kan je ook ontmaskeren.
het zijn er geen honderd maar enkele vetzakken.
Veel goede moed en bedankt ons op de hoogte te houden.

altijd dezelfde discussie.

altijd dezelfde discussie. altijd dezelfde argumenten.

hetgeen ik hier nu in mis is het volgende:

door de voorstanders wordt een onderscheid gemaakt tussen het geweld van de overheid en het geweld van zij die zich verzetten tegen hetgeen deze overheid aanricht.

als het gaat over de vraag of het geweld van het black bloc een strategisch goede keuze is, dan kan je inderdaad twijfels hebben. ik ben er niet. misschien moeten we het gewoon beschouwen als 1 van de vele strategieën en heeft het op nie manier sowieso waarde.

als het gaat om de morele verantwoording en ik heb het gevoel dat het black bloc vooral hierover vooral wordt aangesproken, dan wil ik dit zeggen:
- de overheid gebruikt veel geweld, om vluchtelingen uit te wijzen, om stakingen te breken, om actievoerders te ontruimen, om de inboedel van mensen met schulden te onteigenen, kortom met hun geweldsmonopolie beschermen ze doelbewust bepaalde belangen: de belangen van de geprivilegeerden in onze samenleving.
- in de geschiedenis hebben bijzonder veel verzetsgroepen gebruik gemaakt van geweld. dat was in andere omstandigheden, maar het nut van de acties van het verzet tijdens de tweede wereldoorlog zal hier toch niet in twijfel getrokken worden, het gebruikte geweld om het stemrecht te verkrijgen, syndicale rechten,... het pacifistisch pleidooi toont een schrijnend gebrek aan historisch bewustzijn.
- daarmee wil ik natuurlijk niet ons huidige bestuur op 1 lijn plaatsen met het nazisme. maar je kan je de vraag stellen of de breuk tussen onze huidige democratie en nazisme wel zo fundamenteel is als gepropageerd wordt. zeker in duitsland waar heel veel nazi-functionarissen gewoon hun post behouden hebben na de nederlaag van de nazi's. meteen ook de reden waarom het gewelddadig verzet in duitsland in de jaren 70 zo'n hoge toppen scheerde. maar los daarvan zijn er genoeg paralellen. uiteindelijk zijn het twee vormen van kapitalisme.

informeer je dus eerst even voor je hier de pagina vult met naïeve pleidooien voor pacifisme alstublieft. zeg eens met de hand op het hart dat wij niet met stenen mogen gooien terwijl zij moorden.

zwart is een kleur die

zwart is een kleur die symbool staat voor anarchisme, net zoals rood voor communisme/socialisme. Willen we dan metteen de anarchisten buiten?

En dat er geen traangas gebruikt wordt tegen pacifistische betogers, laat me niet lachen.

Zoals het nu zit moeten we

Zoals het nu zit moeten we gewone mensen overtuigen. En je overtuigt ze veel makkelijker met vreedzame middelen dan met stenen.

GEWELD (SUB-) CULTUUR

Alhoewel vaak het tegendeel beweert wordt, heerst er binnen extreem-links en anarchisten een ware geweldcultuur dat met een ideologisch sausje vergoelijkt wordt (de stelling van het gerechtvaardigd geweld). Het is een soort alternatief machismo dat er heerst; je merkt dat ook in de blogs (die ook hier gepubliceerd worden) vanop de G8.
Dit is al jaren zo, en is ook in Belgie regelmatig te 'bewonderen' tijdens de zogenaamde anti-fascistische demonstraties bij de jaarlijkse NSV-betoging. Voor vele extreemlinkse 'oudstrijders' ('70-ers) en anarchisten is dit telkens weer een hoogdag waarop ze hun frustraties kunnen botvieren en de illusie voor zichzelf creeren dat ze relevant zijn.

Het zoeken naar een zondebok (infiltratie bestaat etc) is dan ook weer zo'n typische reflex van ontvluchten van verantwoordelijkheid.
Waar blijven die keiharde bewijzen van infiltratie? Waar blijft de kritische reflectie bij links?

informeer u Het ex hoofd van

informeer u
Het ex hoofd van de CIa in Europa Lewinter heeft dat een maand geleden verteld in Parijs! Je kunt het artikel terug vinden op http://www.voltairenet.org/article147368.html
en een vertaling op INdymedia.be en nl op 17 mei;

De oud Kolonel (VS) en ex no 2 van de Europese CIA Oswald LeWinter, bevestigd dat zijn diensten

- extreem linkse groepen infiltreerden zoals die Rote Armee (Dld) en Action Directe in France ;

-dat zij ter zelfdertijd recruteerden bij extreem rechtse anti-communistische 'vechters' ;

-dat zijn diensten aanslagen lieten plegen door de extreem rechtsen, en deze lieten opeisen door linkse groepen.

Hij verklaart dat de Nato opdracht gaf voor de moord op de franse generaal René Audran, directeur van Buitenlandse aangelegenheden bij het ministèrie van Défensie , dus belast met wapenexport. Hij had een paar jaar ervoor informatie laten lekken naar een Italiaans journalist Mino Pecorelli. Vijf leden van Action directe, zitten levenslang in de cel hiervoor.

De top van het leger zit er tussen.
Dit is inside informatie
doe ermee wt je wil
ik kan niet meer zeggen

Je maakt jezelf een vogel voor de poes!
en schaad de beweging door de negatieve aandacht
Geen minister ligt wakker van een steen tegen de kop van een ME
Vraag u af waar ligt ze wel wakker van?

DE publiek opinie!!!
die manipuleren ze met miljoenen

Je moet de mensen op je hand krijgen
de miljoenen de massa
niet die ene flik

Infiltratie

Gladio bestaat/ bestond inderdaad, dit is oud nieuws. Gladio was/ is een 'verzetsorganisatie' die gecreerd is binnen een koude oorlogs-logica en die aan elke democratische controle ontsnapte. Dit was/ is een absoluut verwerpelijke (maar interessante) geschiedenis.

Maar hiermee zijn de rellen in die traditioneel G8-tops vooraf gaan en begeleiden nog niet verklaard. Hiermee wordt de geweldadige sub-cultuur die heerst bij extreem-links nog niet van tafel geveegd.

Is jou stelling soms dat al die in het zwart geklede figuren extreem-rechtse/ NATO-/ Gladio-leden zijn het protest in discrediet moeten brengen?
De jaarlijkse chaos-dagen zijn dan waarschijnlijk ook het jaarlijkse manoeuvre voor NATO-infiltranten?

Nee niet allemaal en op de

Nee niet allemaal en op de loonlijst natuurlijk niet
dmv INfiltratie sturen ze bestaande agressieve houdingen bij die jongeren die worden uitgebuit aangewakkerd door een leidersfiguur te beinvloeden. Alles met een smile.
Het leger is gespecialiseerd in Mind controle technieken Dat is hun vak.
ze doen niet anders als jonge mensen indoctrineren om te vechten for freedom and democrazy.
Dat is hun specialiteit 100 duizenden!!! vergeet dat niet!!! Voor De top van het leger is zoiets een peuleschil.

dit fenomeen word denk ik onderschat door de tegenbeweging Die mensen zijn te jong en naif!
Ze maken zich vriend van iemand uit de beweging
het zijn zon vetzakken !!!
echt echt echt
je hebt er geen weet van.

helemaal mee eens! die

helemaal mee eens!

die politie staat er juist OM die betoging te destabiliseren en in geweld te laten uitlopen,dat is in het belang van de politieke leiders,zodat zij kunnen laten zien aan de wereld wat een zootje ongeregeld die demonstranten niet zijn.als je daaraan toegeeft,ben je fout bezig,we moeten verder blijven doen!
trouwens als er zo een bende beulen(excuus ,politie)gewapend op je komt afgestormd,ga je me niet vertellen dat je je niet ten alle macht daartegen gaat verdedigen.

ik was het trouwens helemaal

ik was het trouwens helemaal eens met stijn zn stuk :"altijd dezelfde discussie"...vandaar de titel

Als je bewijzen wilt voor de

Als je bewijzen wilt voor de infiltratie, ga maar naar de sites van die welt en der spiegel, dara staat duidelijk dat bij een van de blokkades een agent werd herkend door de betogers, volgens getuigen gedroeg de man zich zeer agressief en spoorde hij aan tot geweld.
Natuurlijk is er een bereidheid tot geweld bij extreem-links, maar het lijkt me duidelijk dat Ede rellen op de G8 top uitgelokt waren. enkele individuen bekogelen een alleenstaande politiecombi, dit is het signaal voor de politie om de hele betoging aan te vallen. En nu weten we dat er infiltranten onder de betogers zaten waarvan er minstens één aanzette tot geweld.
De politie wou een rel, sommige mensen zijn zo stom geweest om zich te laten gebruiken daarvoor.

infiltranten lijken mij echt

infiltranten lijken mij echt te ver gezocht. Je gaat me toch niet vertellen dat zij die stenen gooien, vuilbakken in brand steken, ruiten ingooien enz.. infiltranten zijn.
Als er zoveel politie staat en je ziet daar een combi onbeschermd staan dan is dat toch een ultieme kans om die te bekogelen, het lijkt nogal paranoid te denken dat rechtse activisten ze daartoe aanzetten.
Trouwens het gaat toch niet om rechts tegen links maar het volk tegen de wereldmacht.