Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blokkades tegen het begin van officiële G8-top

Blokkades tegen het begin van officiële G8-top

Vandaag, de vijfde dag van protest tegen de G8-top, worden ver buiten Rostock blokkades opgeworpen door demonstranten. “De wegversperringen zijn bedoeld om de medewerkers van de acht wereldleiders tegen te houden”, zo legt Sabine Zimpel van Demo AG uit.

foto_Sabine Zimpel.jpg

“De acht wereldleiders worden per helikopter naar de conferentie gevlogen, maar heel hun staf wordt over de weg gebracht. Iedereen van de G8 heeft een enorme hoeveelheid aan personeel bij, dus het zal een lange stoet worden”, aldus Sabine Zimpel.

De demonstranten zullen proberen zo lang mogelijk de wegen te versperren, tot het kleinste sluipweggetje toe. Op die manier hopen ze de officiële G8-top in de war te sturen en zo duidelijk te maken dat ze het niet eens zijn met de houding van de G8-landen tegenover de rest van de wereld.

Vanuit vier verschillende dorpen, op een twintig kilometer van Rostock, vertrekken grote groepen demonstranten, die de toegangswegen zullen blokkeren. “We weten zelf nog niet exact welke weg de demonstranten gaan nemen en waar ze juist een barricade gaan opwerpen. We weten wel dat de vier dorpen vanwaar ze vertrekken Friedrichshof, Kronskamp, Striesdorf en Weitendorf zijn”, legt Zimpel uit aan de pers.

De politie zal er alles aan doen om de blokkades tegen te houden. “De voorwaarden om te mogen demonstreren zijn absurd streng geworden. De politie zal de minste aanleiding gebruiken om mensen op te pakken.”

Gisteren is ook de alternatieve tegen-top van start gegaan in de Nikolaikirche in het centrum. Vandaag begint de tweede dag, waarop de andersglobalisten laten zien hoe het volgens hen wel moet. Tientallen workshops, debatten, panelgesprekken, speeches en infostands zijn verspreid over negentien verschillende plaatsten in Rostock.