Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Actiecomité 'Ons Postje' krijgt tussenkomst van het ‘volk’ op de volgende gemeenteraad

Actiecomité 'Ons Postje' krijgt tussenkomst van het ‘volk’ op de volgende gemeenteraad

KORTRIJK -- Voor wie Georges De Clerck niet kent… Een gedreven gepensioneerde ACOD-afgevaardigde van de ‘De Post’. In zijn vrije tijd kan je hem vinden langs de vaart met zijn pogingen om een vis aan de haak te slaan of als medewerker aan de natuurtuin Gilbert Desloovere. Zondag kan je hem de kamer instemmen, als lijstduwer van CAP. Hij is tevens de initiatiefnemer van het actiecomité ‘Ons Postje’ te Kortrijk, een buurtpostkantoor, ondertussen verdwenen is na 36 jaar bestaan.

DSC_5813 georges web.jpg

Een primeur in Kortrijk, een tussenkomst op de volgende gemeenteraad. Hoe komen jullie daarbij met het actiecomité?

Georges: “Na al die acties kregen we geen positief resultaat, vooral van de plaatselijke politiek. Ondertussen is ‘Ons Postje’ in de Stasegemsestraat gesloten. Nu proberen we met medewerking van stad Kortrijk een loket te laten openen (bv in de Vetex) met verschillende Openbare Diensten. Zo zijn de kosten minimaal en de service aan de bevolking optimaal.”

“Primeur! Het is de eerste keer dat er vanuit de bevolking een rechtstreekse tussenkomst komt op de gemeenteraad. Je moet 1 % handtekeningen verzamelen van + 16 jarigen. Dus voor Kortrijk zijn er dat 650.”

Het Actiecomité ‘Ons Postje’ is gestopt. Maar hoe kijk je daar op terug als initiatiefnemer?

Georges: “Het actiecomité is niet gestopt! We gaan verder! Collectieve problemen blijven we aanpakken. We gaan ons richten naar de nieuwe minister, na 10 juni. Alle medewerkers, van alle strekkingen, stonden achter de zaak van ‘Ons Postje’. Jammergenoeg waren we het enige echte actiecomité in West-Vlaanderen.”

Vrees je nog sluitingen van postkantoren?

Georges: “Ja, van de 1360 resterende moeten er nog de helft weg. De vraag is waar. Na de verkiezingen zullen we meer weten.”

Concreet. Hoe zet je een actiecomité op? Hoe zijn jullie begonnen?

Georges: “In november 2005 kreeg ik te horen dat 277 postkantoren in België moesten sluiten, waaronder 12 in West-Vlaanderen en 2 te Kortrijk. Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met Petra Demeyere en Marc Lemaitre (beiden gemeenteraadsleden van Sp.a), Thierry Meersman en nog anderen.”

“Op de eerste contactvergadering beslisten we om te starten met een actiecomité.
In december kwamen we samen met een ‘volksvergadering’ en daar beslisten de aanwezigen om een petitie te organiseren in de buurt. Het vooropgestelde doel was om 4000 handtekeningen te verzamelen. Uiteindelijk werden het 4545. Je moet dan weten dat 99 % van de aangesprokenen getekend hebben. Piet Depauw, een medewerker, stond 3 dagen aan het ‘Postje’ en verzamelde zo 480 handtekeningen. Een duidelijk bewijs dat het een rendabel postkantoor is! Met de handtekeningen zijn we naar de directie van de Post geweest en daar werden we vriendelijk de deur gewezen. Hetzelfde kunnen we vaststellen bij Bruno Tuybens, minister. We hebben ook de regionale parlementairen, partijvoorzitters,… aangeschreven. We kregen geen echte steun!”

Was dit alles?

Georges: “Natuurlijk niet! Op 23.2 hebben we een rouwtocht gehouden naar aanleiding van de sluiting van het postkantoor ‘Brugsepoort’ en eind maart hebben we een optocht gehouden van ‘Ons Postje – Stasegemsestraat’ naar het nieuwe postpunt Delhaize.”

En de vakbonden?

Georges: “ACOD-post en ACV-post hebben ons echt goed gesteund met drukwerk en ook de plaatselijke afdeling van ACOD Kortrijk. Dank hiervoor! Nationaal Secretaris Dedoncker (ACOD Post) was zelfs aanwezig op de laatste optocht.”

Terug naar nu. Een tipje van de sluier, wat krijgen we te horen op de volgende gemeenteraad?

Georges: “Het Nieuwsblad heeft het prachtig verwoord. We moeten een oplossing vinden om een goede universele dienstverlening van Openbare Diensten aan te bieden. Openbare Diensten moeten Openbare Diensten blijven, zelfs tegen de richtlijnen van Europa. Nu maar hopen op enige steun van de gemeenteraad.”

En in de toekomst? Het actiecomité gaat toch geen stille dood sterven?

Georges: “Zeker niet! In de laatste vergadering hebben we beslist om verder te werken rond collectieve problemen in de buurt. Je mag gerust zijn, van ons zijn ze niet af!”