Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mager akkoord over strijd tegen opwarming op G8-top

Mager akkoord over strijd tegen opwarming op G8-top

BRUSSEL -- De zeven rijkste landen plus Rusland raakten het uiteindelijk dan toch eens over een tekst over de klimaatswijziging. De Amerikaanse president Bush belooft 'ernstig te zullen nadenken' over de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen waar de meeste andere G8-lidstaten zich toe verbonden hebben. “Dat is niet genoeg om een gevaarlijke opwarming van de aarde te verhinderen,” reageert Daniel Mittler van Greenpeace Internationaal ontgoocheld in een persbericht.

g8actnow.jpg

(foto Greenpeace)

Nee, een onwrikbare verbintenis over de strijd tegen de klimaatswijziging komt er voorlopig niet. Het water tussen de VS en de andere lidstaten van de G8 was te diep. Bush zegt dat hij eens ernstig gaat (“seriously consider”) nadenken over de maatregelen waar de meeste andere midstaten zich al toe verbonden hebben. “Bush zal dus toekijken terwijl de rest van de wereld, hopelijk, handelt,” klinkt het bij Greenpeace.

“Deze wereldleiders lijken te vergeten dat de vermindering van CO2-uitstoot met 50 procent in 2050 geen te onderhandelen diplomatisch punt is. Het is een wetenschappelijke realiteit,” reageert Greenpeace in een persbericht.

In het bereikte akkoord staat wel dat de onderhandelingen over de strijd tegen de klimaatswijziging best onder de vleugels van de VN gebeuren. De echte onderhandelingen over een nieuw VN-klimaatakkoord zouden moeten beginnen op de top in Bali in december van dit jaar. Dat lijkt toch een kleine nederlaag voor Bush die het laken liefst naar zich wou toe trekken. Maar ook dat moet genuanceerd worden want Bush liet volgens The Independent wel noteren dat hij alleen zijn steun verleent aan de maatregelen als China en India hetzelfde doen.

Greenpeace wijst er daarbij fijntjes op dat de G8 verantwoordelijk zijn voor 80 procent van de klimaatswijziging die we vandaag al zien. De G8 (acht landen dus!) stoot ook vandaag nog altijd 40 procent van alle broeikasgassen uit. China zelf maakte deze week duidelijk dat het zich zorgen maakt over de klimaatproblemen, maar dat er nog altijd 700 miljoen Chinezen moeten overleven met minder dan 2 dollar per dag en dat ontwikkeling dus voorlopig prioriteit blijft.

Greenpeace zelf kreeg het donderdag nog al stevig aan de stok met de Duitse politie. Toen 24 activisten met speedbootjes het hotel van de G8-top probeerden te naderen om daar de boodschap 'G8: Act Now!' te tonen, werden ze geramd door politieboten. Zes activisten liepen verwondingen op.