Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Duurzaam Comedyfestival tijdens Gentse Feesten: "Alleen de humor wordt niet gerecycleerd"

Duurzaam Comedyfestival tijdens Gentse Feesten: "Alleen de humor wordt niet gerecycleerd"

Zin om tijdens de Gentse Feesten even de drukke binnenstad te ontvluchten op zoek naar fijn entertainment? Dan moet u zeker eens het Comedyfestival Gent proberen. Tien dagen lang kan u op een hinkstapsprong van de feestenzone aan het Rabot terecht voor stand-uppers en cabaretiers als Jovanka Steele en Seppe Torremans. Je kan er ook de Gentse première beleven van 100% Legaal, de show van Youssef El Mousaoui. Maar duurzaamheid en comedy, gaat dat wel samen? Indymedia.be vroeg het aan organisator Wim Coenen.

mainbanner.gif

Wat is het Comedyfestival?

“Het Comedyfestival van Gent onderneemt een poging om meer kwaliteit en diversiteit te brengen in het Vlaamse comedylandschap. De media-aandacht voor comedy is opvallend. Geen dorp in Vlaanderen of er is wel eens een comedy-optreden. De bekende koppen die heel vaak op tv komen, laten de grote zalen vol lopen. Bij de vele andere comedy-artiesten heeft de man in de straat het niet makkelijk om het onderscheid te maken tussen iemand die nog maar een week grappen inoefent en iemand die al jaren op de planken staat. Wij bieden dat publiek een kwaliteitsgarantie: zoek niet verder, deze mensen zijn echt de moeite.”

Comedy is tegenwoordig ook een commercieel product. Hoe kijkt het Comedyfestival aan tegen die commercialisering?

“In Capitole in Gent moest je minimum 21 euro betalen voor een show met de finalisten van Comedy Casino (de comedywedstrijd op Canvas, nvdr). Dat zijn artiesten die nog geen jaar bezig zijn, beginners dus. Mensen die je het hele jaar door voor een paar euro kan zien in een jeugdhuis. Tegen dat soort commerciële praktijken zetten wij ons af. Dat is puur winstbejag en maakt bovendien de markt kapot. Veel toeschouwers keren 's avonds teleurgesteld naar huis omdat ze geen waar gekregen hebben voor hun 21 euro. Al moet ik toegeven dat Capitole er ook wel in slaagde om enkele grote namen uit Nederland naar hier te lokken voor een prijs die niet zo veel verschilt met Nederland.”

Kiest het Comedyfestival voor een andere programmatie dan de commerciële comedyfestivals?

“Wij kiezen bewust voor diversiteit. In Vlaanderen is er veel meer dan alleen maar stand-up comedy. Er is cabaret. Er is muzikale humor.”

Vrouwen breken niet altijd even makkelijk door in het comedycircuit. Krijgen ze bij jullie wel een kans?

“Wij programmeren enkele uitstekende vrouwelijke comedians. Misschien dat het harde, platte,vulgaire en bijna op het agressieve af van stand-up comedy vrouwen wat minder ligt. Maar zet alleen vrouwen op het programma en er ontstaat een ander soort chemie met het publiek. Je krijgt dan zelfs vaak overenthousiaste reacties. 'Zo grappig en toch hebben we er nog nooit van gehoord, hoe kan dat nu?', vragen de meesten zich achteraf af. Als man mag ik dat misschien niet te hard roepen, maar ik vindt vrouwelijke humor vaak net iets intelligenter. Het vraagt dat beetje meer van het publiek.”

Het Comedyfestival is een duurzaam festival. Duurzaamheid is nu niet meteen de rock&roll die je van comedy verwacht?

“We zijn ook geen geitewollesokkenprekers. Duurzaamheid is het uitgangspunt van het festival, maar we gaan daar niemand mee lastig vallen. Ons publiek zal evengoed een pint of een koffie kunnen drinken. Alleen zal dat lokaal gebrouwen bier zijn en fair trade koffie. We gaan ook niet roepen: kom naar ons duurzaam festival en red de wereld. Onze ambitie is een goed comedyfestival organiseren op een duurzame wijze. Met milieuvriendelijke affiches en zoveel mogelijk electronische marketing. Op het festival zelf kan je ook meer informatie krijgen over duurzaamheid. Mensen die lak hebben aan duurzaamheid en alleen voor de comedy komen, geen probleem. Al zullen ook zij met het pintje dat ze drinken een klein beetje meewerken aan een betere wereld.”

Bestaat er dan zoiets als duurzame humor?

“Euh... het enige wat we niet recycleren, is de humor. Geen moppen uit de oude doos. Humor en comedy evolueren voortdurend.”

Maar u verwacht niet dat de artiesten een duurzame boodschap brengen?

“Net zoals het publiek, willen we ook de artiesten niets opdringen. Artiesten als bRaSs staan wel al langer bekend voor hun andersglobalistische boodschap. Ook het feit dat we veel allochtonen en vrouwen programmeren helpt daarbij.”

Uit de verkiezingen kan je wel niet echt besluiten dat het draagvlak voor duurzaamheid erg groot is in Vlaanderen.

“Ach, er zoveel conclusies te trekken uit de verkiezingen. Ecologie was niet het belangrijkste thema waar de mensen wakker van liggen. Maar ik denk dat de groene partij geen patent heeft op duurzaamheid. Bijna alle partijen tapten uit dat vaatje. Iedere stem lijkt daardoor een duurzame stem. Ik denk dus dat het draagvlak juist groter is geworden. We hebben dat ook gemerkt bij de voorbereiding van het festival. Zelfs de interesse vanuit de bedrijfswereld was erg groot.”

Weet het Comedyfestival veel volk te lokken?

“Dat is afwachten. We zitten op een heel mooie en nieuwe locatie in het JOC Rabot. De mensen kunnen daar even ontsnappen aan het verstikkende van de binnenstad tijdens de Gentse Feesten. Er is vlakbij ook een tramhalte. Het blijft een gok. Vorig jaar viel de ticketverkoop tegen door de hittegolf. Onze duurzame aanpak vraagt ook een grotere investering, maar we hebben het daar voor over. Om het met een politiek statement te zeggen: ‘Ik heb het gevoel dat het wel leeft bij de bevolking.’”

Meer info over het programma op:
www.comedyfestival.be