Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Ontslagbrief: Voorzitter Antwerpse overlegraad stapt op

Ontslagbrief: Voorzitter Antwerpse overlegraad stapt op

Aan de Burgemeester van Antwerpen

Patrick Janssens
P/a Markt 1
2000 Antwerpen.

Geachte heer de Burgemeester,

Sinds januari 2005 ben ik voorzitter van deStedelijke Overlegraad voor de allochtonenproblematiek van de stad Antwerpen. Omwille van de hieronder vermelde redenen is mijn functie van voorzitter inhoudloos geworden en wens ik daarom vanaf vandaag ontslag te nemen als voorzitter van de Stedelijke Overlegraad.

  1. Ondanks mijn herhaalde inspanningen om ontgoochelingen uit het verleden van de allochtone gemeenschap bespreekbaar te maken en een vernieuwde samenwerking tussen de Dienst Integratie Antwerpen (DIA) en de Stedelijke Overlegraad te bekomen, zijn verschillende organisaties teleurgesteld en geneigd de raad te verlaten. Nochtans, in de laatste twee jaar van mijn mandaad werd de Overlegraad terug op de sociale kaart van Antwerpen gezet. Verschillende adviezen werden aan het stadsbestuur overgemaakt, maar tot vandaag worden die voorstellen genegeerd. Ik had gehoopt dat de positieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen en het stoppen van extreemrechts in Antwerpen de communicatie tussen de Overlegraad en de stadsoverheid zou vergemakkelijken, maar kwam bedrogen uit. Integendeel, sindsdien zijn plots alle contacten tussen DIA en de Stedelijke Overlegraad zonder reden door de stad verbroken. Waarom?

  2. Mijn jaarrapport 2004-2005 over de hervorming van de Stedelijke Overlegraad, dat door het plenum van diezelfde raad werd goedgekeurd en aan het stadsbestuur werd overgemaakt, bespreekt bijna ieder aspect van de problemen tussen de
    allochtoongemeenschap en de stadsoverheid. Tot vandaag negeert de stad het rapport. Waarom?

  3. De meerderheid van allochtonenorganisaties en mezelf gaan niet akkoord met de door de stad genomen maatregel om het dragen van de hoofddoek door allochtonenwerknemers te verbieden in sommige stadsdiensten. De maatregel is onverstandig, werkt contraproductief en zal op termijn de onverdraagzaamheid binnen de gemeenschappen doen toenemen. Het stadsbestuur
    nam bovendien de maatregel zonder maar één keer de Stedelijke Overlegraad te consulteren. Wat is dan nog de rol van die raad?

  4. Verder vraag ik me ook af welke concrete maatregelen de stadsoverheid tot vandaag heeft genomen om de strijd aan te gaan tegen de toenemende onverdraagzaamheid en het racisme in Antwerpen. Indien de stad toch maatregelen zou hebben genomen, waarom wordt de Stedelijke Overlegraad in deze niet geconsulteerd of bij de uitwerking van de maatregelen betrokken?

  5. In het advies van de Stedelijke Overlegraad van 6 juni 2005 over het meerjarenplan 2006-2008 “Samenleven in een stad van iedereen” van de stad Antwerpen werden volgende adviezen over de Dienst Integratie Antwerpen (DIA) geformuleerd en aan het stadsbestuur overgemaakt:


  6. De Overlegraad vraagt een krachtige formulering in het voornoemde plan 2006-2008 ten aanzien van het onderdeel over “non -discriminatie en racismebestrijding”, waarbij de voorbeeldfunctie van de stedelijke overheid wordt benadrukt.
    De raad vraagt meetbare en toetsbare resultaten binnen vooraf bepaalde termijnen te formuleren ten aanzien van de acties van de Dienst Integratie Antwerpen (DIA)

  7. In de week die volgde op de moorden van 11 mei ’07 in Antwerpen, heeft Hans Van Temsche aan het gerecht en in de media onmiddellijk bekend dat de moorden geïnspireerd waren door racisme. Het heeft nochtans meer dan één week geduurd voor u in het openbaar het woord “racisme” in uw mond nam, terwijl het in alle kranten telezen stond. Hierdoor is er twijfel in de geesten van sommige Antwerpenaren geslopen. U had onmiddellijk na de moorden in duidelijke termen het toenemende racisme in Antwerpen moeten erkennen en veroordelen en had ook resoluut voor alle slachtoffers van het racisme in uw stad moeten opkomen en hen bescherming bieden.

  8. Ondanks de koele reactie van het stadsbestuur op de moorden van 11 mei ’07 en de zeer gebrekkige communicatie met de allochtone gemeenschap, heeft diezelfde gemeenschap 5 maanden later, in oktober ’06, bij de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen, massaal voor u gekozen om extreemrecht in Antwerpen te stoppen. Samen met u werd ook een record aantal allochtone kandidaten verkozen, sommigen met een zeer hoge aantal voorkeurstemmen. Ondanks die hoge score kreeg helaas geen één van hen een schepenmandaat. In tegenstelling tot Antwerpen kregen sommige andere Vlaamse steden, zoals Gent en Sint Niklaas, met een veel kleinere allochtone gemeenschap, wel allochtone schepenen. Geen één allochtoon in Antwerpen begrijpt nog de betekenis van de stadsslogan: “Samenleven in een stad van iedereen”.

  9. Vandaag is het één jaar geleden dat de “stille optocht van 26 mei ’07 werd georganiseerd, de dag waarop Antwerpenaren en Vlamingen uit alle kringen massaal hun solidariteit kwamen betuigen aan de getroffen familieleden, vrienden en de allochtone gemeenschap van de stad. Toch zijn er vandaag nog geen concrete maatregelen getroffen om het toenemende racisme en de onverdraagzaamheid in
    Antwerpen eindelijk te stoppen. Waarom niet?

Ondanks mijn kritiek hoop ik dat u in de toekomst de stad zal kunnen loodsen doorheen de komende moeilijke tijden van onverdraagzaamheid en racisme. Om deze doelstelling te bereiken, blijf ik steeds open voor andere en nieuwe initiatieven in Antwerpen.

Met de meeste hoogachting,
Georges Kamanayo Gengoux

Kopie aan de leden van de Stedelijke Overlegraad, Antwerpen:
Selamet Belkiran (UTV)
Mohamed Chakkar (FMV)
Abdeslam El-Ajjourri (PAJ)
Suzy Larreategui (LAF)
Luc Groffi (RISO)
Véronique Grossi (De 8)
Youssef Soussi (VOEM)
Shagnur Minasian (PRSS)
Norbert Ngila (PAG)