Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Fotoverslag] Betoging krakers in Leuven (deel 2)

[Fotoverslag] Betoging krakers in Leuven (deel 2)

Voor de betoging van zo'n 300 krakers, anarchisten en hun sympathisanten zette de politie de grote middelen in. De betoging werd uiteindelijk uit mekaar gedreven op de Ring en eindigde in de belegering van een kraakpand aan de Vaartkom.

Op de Vismarkt werd de politie bekogeld met stenen. Een cameraman van de VRT kreeg tijdens de betoging een steen op het hoofd en moest verzorgd worden. Toen enkele betogers een agent duwden, haalde de politie de wapenstokken boven en werden verschillende manifestanten opgepakt.

Betoging krakers Leuven Indymedia 17.jpg
Betoging krakers Leuven Indymedia 18.jpg

De politie blokeerde vanaf toen de verdere toegang tot het stadscentrum. De stoet trok toen naar het park Den Bruul om uit te rusten en te hergroepen. Ondertussen bleef de politiehelikopter de menigte vanuit de hoogte in de gaten houden.

Betoging krakers Leuven Indymedia 19.jpg
Betoging krakers Leuven Indymedia 20.jpg

De harde kern aan de kop van de betoging besliste toen van de menigte de Ring rond Leuven op te leiden. Ondanks het machtsvertoon kon de politie niet verhinderen dat het verkeer in beide richtingen werd tegengehouden en tientallen betogers over de singel liepen.

De politie kon toen niet langer toekijken en de massa werd uiteengedreven. Tientallen betogers werden opgepakt. De overvalwagens kwamen aangerukt en bij gebrek aan uitweg raakte de menigte versnipperd in de bosjes rond de muren van de Abdij van Keizersberg, achterna gejaagd door de politie.

Betoging krakers Leuven Indymedia 21.jpg
Betoging krakers Leuven Indymedia 01.jpg

Via donkere modderweggetjes kwamen de tientallen overgebleven betogers uit aan de Vaartkom, waar een deel van de krakers zich verschansten in een gekraakt leegstaand huis met aangelegen hangar. De politie blokkeerde alle vluchtwegen.

Betoging krakers Leuven Indymedia 23.jpg

Enkele tieners kijken door een gat in de zijmuur naar de politie. "Hebben ze honden?" vragen ze bang.

Betoging krakers Leuven Indymedia 22.jpg

Onder het oog van de toegestroomde kijklustigen verzamelde vervolgens een indrukwekkende versterkingsploeg van verschillende politiekorpsen uit omliggende steden en gemeenten. Volgens de aanwezige VRT-journalisten zouden zo'n 250 agenten overuren hebben mogen kloppen. Rond 22u40 galmde een eerste bevel voor de overgebleven manifestanten door de megafoon, om het pand onmiddellijk te ontruimen.

Betoging krakers Leuven Indymedia 24.jpg
Betoging krakers Leuven Indymedia 25.jpg

Toen we deze morgen rond 11u een kijkje gingen nemen, bleef er van de actie niet veel meer over: enkel graffiti en een spandoek met anarchistische symbolen en het opschrift 'Kraak de stad', wat laat vermoeden dat de krakers hiermee zeker niet uit Leuven zullen verdwijnen.

Betoging krakers Leuven Indymedia 26.jpg

In antwerpen zou het de dag

In antwerpen zou het de dag erna branden als de politie zo iets zou dan
LAF

Correctie

Correctie: de betogers konden op het einde geen kant meer uit! We werden als het ware gedwongen om naar de ring te gaan. Alle andere straten waren afgesloten door politie en dus hadden we geen enkele andere optie. Je kan je natuurlijk afvragen waarom? Een betoging moet ergens kunnen eindigen, maar we geraakten simpelweg nergens anders naartoe. Ik wil er nog even op wijzen dat het niet de betogers waren die het verkeer op de ring tegen hielden, maar wel de relwagens die er al stonden opgesteld. (Is het niet een beetje vreemd en absurd dat betogers zomaar doorheen het verkeer op de ring kunnen lopen? Ik heb daar namelijk geen enkele auto gezien.) Het was natuurlijk wel handig meegenomen voor de politie; hier konden ze namelijk rustig hun gang gaan, mensen arresteren of zelfs afslagen met hun matrakken... Er waren immers geen buurtbewoners aanwezig die het konden zien, de pers werd tegengehouden en konden niet op de ring komen om de feiten te registreren. Toch heeft er iemand foto's kunnen maken van een persoon die in elkaar werd geslagen, waarachter de politieman zwaar uitvloog en boos werd. Wat er verder met de fotograaf en zijn toestel gebeurd is, blijft een raadsel en heb ik niet gezien. We moesten namelijk vluchten om zelf niet het slachtoffer te worden van al dit geweld en provocatie.
Er was die dag ontzettend veel machtsvertoon van de politie maar de betogers zijn rustig gebleven en zijn niet op provocaties ingegaan. Respect hiervoor!! Het had namelijk heel anders kunnen aflopen in zo'n situaties en dat is niet gebeurd. Het was ook de intentie om er een vreedzame betoging van te maken en dat is gelukt. Was de politie gefrustreerd? Wouden ze veel (onschuldige) mensen aanhouden? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er een groot onevenwicht was tussen de betrokken partijen, dat de media een éénzijdig beeld weergeeft van de feiten en dat er dingen zijn gebeurd die echt niet kunnen!! Denk hier eens over na. Kraken gaat door!

rechtvaardig leuven

Gisteren avond wou ik het einde van mijn exames vieren. Ik had afgesproken met een paar kamerade waarmee ik naar de oude markt ging gaan. 3 daarvan wouden vroeger naar daar gaan en opweg in de bondgenotenlaan zijn ze door flikke opgepakt geweest. Voor geen reden zijn die meegenomen geweest en hebbe heel de nacht(8 à 9 uur) in den bak gezeten.. De flikke waren namelijk ook zeer arrogant tegen hun bezig en heel de tijd mopjes aan het maken over hun uiterlijk.
Iedereen moet de wetten van dit land respecteren, iedereen inclusief de flikke.Leuven is een rustige stad, maar zo lok je geweld uit.
shame on the flikke!

Bruine toebak

Ja Onze Louis kleurt duidelijk bruin.Zero-tolerance op zijn SPA's.De blokkers kunnen glunderen.

onschuldige jongetjes

Ha jullie hebben nooit iets gedaan he ?
Het waren de gefrustreerde flikken met al hun machtsvertoon he?
Dat hoor je dus na elke betoging, NSV'ers zeggen dat, de anarchisten zeggen dat.... Betogers zijn altijd het slachtoffer..ja hoor....

dat belgische anarchisme is uit zuiver opportunisme, om niet te moeten werken, geen huis te hoeven afbetalen en heel de dag lui te kunnen wezen en smoren, maar wel gaan doppen. (Hoe rijm je doppen trouwens met het niet herkennen van de burgerlijke staat?)

Kleed jullie eens deftig, scheer dat haar af en ga solliciteren.

Jullie zijn al even erg als die smerige NSV'ers en skinheads

edit

edit: erkennen

IK veronderstel

dat je ironisch bent. maar "om niet te moeten werken, geen huis te hoeven afbetalen" is er iemand die een blaffer tegen je slaap drukt en je verplicht te werken en te lenen en al die dingen te doen waardoor je zo bitter reageert?
Als je het niet ironisch bedoelt natuurlijk

Ja, YoElRey, jij kent

Ja, YoElRey, jij kent duidelijk alles van het anarchisme en van belgische anarchisten.
Wat een diepgaande en genuanceerde analyse. proficiat!
(ter informatie, ik kleed mij deftig, heb men haar momenteel op 2cm geschoren, studeer en ben anarchist.)

Ja Fred, den YoElRey heeft

Ja Fred, den YoElRey heeft blijkbaar zijn eigen kleinburgerlijke bekrompen visie op het leven en op de vrijdenkende medemens. Anarchisme is eerder iets voor mensen met een IQ hoger dan de gemiddelde YoElRey omdat zij het juk van staat en kapitaal niet zomaar slikken als zoete koek. Ik ben anarcho-collectivist en ik studeer economie, een contradictio in terminis? Niet echt, om het probleem te kunnen aanpakken moet je het eerst helemaal doorgronden en begrijpen. Vervolgens kan je zoeken waar de zwakke fouten zitten in ons economisch systeem en zien wat we er aan kunnen verbeteren in de mate dat het mogelijk is. Om de vijand te verslaan moet je eerst zijn strategie doorgronden en dan een tegenstrategie bedenken.

reactie op yoeri

Yoeri voel je misschien een beetje teveel gestresseerd dat je zo heftig reageert?
Zou jij misschien ook eens uit die tredmolen willen stappen net zoals (in jouw gedachten) dat langharig werkschuw tuig?

Stads Guerilla in Rouen

http://www.dailymotion.com/video/x2b70m_guerilla-urbaine

Nog de enige manier om te protesteren?
OP een nacht worden alle lichtreklameborden als symbool van het kapitalisme onthoofd in Rouen
Allumez le feu....
Vroeger werden koningen onthoofd. Nu kost het t Kapitalisme een paar reklameborden...
Valt nog wel mee....

He zijn de reklameborden die onze steden ontsieren zegt Banksy....de wereld meester in graffiti die de muur van Palestina beschilderde.

Zeg Yoeri man, Ik ben

Zeg Yoeri man, Ik ben Anarchist, ik heb een vaste voltijdse baan, een vrouw, een dochter en een hond en ik betaal ook al jaren mijn eigen huis af. Misschien wordt het tijd dat je je mening (of vooroordelen in jouw geval) eens herziet. Schelden is makkelijk maar eens uitzoeken waar je het over hebt doe je beter van te voren.

één vraagje: hadden de

één vraagje:
hadden de krakers toestemming om te betogen? Ik dacht het niet, ...
nog steeds geen provocatie volgens u? En met in het achterhoofd van wat er de keer daarvoor gebeurde op het Ladeuzeplein, ook al vergeten misschien? Om het geheugen even op te frissen; er werd toen een ijzeren staaf naar een agent gesmeten waardoor deze afgevoerd moest worden.
Provocerend genoeg om zulke maatregelen te nemen dit jaar?

Ma had de politie dan ook

Ma had de politie dan ook het recht zo'n dinge te doen?
je zag ni Alles e, op tv!
ik heb misschien ni meegelope, ma ik heb genoeg contacte waarvan ik vélé ergere dingen heb gehoord dan een staafke!
en die het ook mooi mochte voele, en anarchiste, da zijn de Geweldigste mense, die er ooit maar kunnen bestaan hebben !

Liefdesbetuiging aan anarchisme*

R espect aan diegene die het toekomt

Wat ben jij een eikel,

Wat ben jij een eikel, leuven is idd een kleine kutstad zonder veel anarchisten en tobac die het allemaal ZEER netjes wilt houden, maar "LAF" is het niet.