Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Een week in Leuven: van ontruiming tot betoging

Een week in Leuven: van ontruiming tot betoging

Kroniek van een onrustige week in Leuven; van ontruiming tot betoging.

solidariteitsslogan aan het station
(gevonden op www.punk-and-resistance.tk)

Op maandagochtend, 19 juni, om 9 uur zijn de flikken binnengevallen in het kraakpand in de Schapenstraat. Zij hadden een ontruimingsbevel met onmiddelijke uitvoering mee. De normale pocedure (waarbij minstens 24 uur wordt gegeven om op te rotten) werd dus niet gevolgd zodat niemand gewaarschuwd was. Maar niemand was aanwezig, dus werd er ook niemand opgepakt.

Doordat de politie zo snugger was geweest om de ontruiming op een maandag in het midden van de examens te plannen (de ontruiming was al mogelijk sinds februari), werd de betoging die normaal voor de dag zelf was aangekondigd, uitgesteld naar vrijdag. Dat viel dan weer slecht voor het stadsbestuur dat de uitreiking van de Medaille van Verdienste aan de leden van de vzw Marktrock in het stadshuis, moest uitstellen. De opstelling van de standjes voor het shoppingevenement 'De Langste Dag' moest ook verzet worden naar zaterdagochtend (“De krakers kunnen die anders als projectielen gebruiken”). Ten slotte werden ook de café's op de Grote Markt verplicht hun terassen binnen te halen op vrijdagavond.

De spanning wordt de dagen voor de betoging opgedreven door de media en politie die daarvoor een aantal nachtelijke gebeurtenissen aangrijpen. Maandagnacht werden verschillende containers en vuilniszakken in het centrum in de fik gezet. De flikken vonden ook “een spuitbus met rode verf die gebruikt was om anarchistische slogans en symbolen te spuiten op containers en muren”. De nacht daarop zijn 2 auto's uitgebrand. Het ging om een Porsche 911 van een Leuvense advocaat en een Audi A4 van een Duitse manager. Een Mercedes die naast de Porsche stond, werd ook beschadigd. De flikken leggen een verband met de gebeurtenissen van de vorige nacht. Woensdagnacht werden de banden van een werfkraan aan de Diestestraat in brand gestoken. Flikken en media zeggen dat het 'heel waarschijnlijk' is dat de acties vanuit 'de kraakbeweging' komen. De flikken zetten undercovers (verkleed als studenten en al fietsend) in tijdens de voorgaande nachten, om 'alternatief' uitziende personen tegen te houden en te fouilleren.

De afschrikstrategie wordt op de dag van de betoging verder doorgezet. In de loop van de dag worden verschillende mensen op straat gecontroleerd, op basis van hun uiterlijk. Dat kan niet verhinderen dat er in de stad verschillende kruispunten worden geblokkeerd door spontane samenscholingen (flyers over Skwattus Dei en de betoging worden uitgedeeld). Voor de avondspits worden er ook verschillende spandoeken opgehangen aan de bruggen van de ring rond Leuven. Ondertussen rijden overal in de stad overvalswagens rond en cirkelt er een politiehelikopter in de lucht. De Grote Markt wordt rond 18u helemaal ontruimd en afgesloten door relflikken en prikkeldraad. Tientallen mensen worden opgepakt rond het treinstation zonder enige redenen dan, weeral, hun uiterlijk. Mensen beginnen zich te verzamelen op het Fochplein (naast de Grote Markt), een volle arrestantenbus maakt een onnodige toer rond het plein.

Even na achten vertrekt de betoging van zo'n 400 personen (de meesten sloten aan in de eerste straten waar de betoging passeerde). Via de Tiensestraat, Houverplein en Ladeuzeplein gaat het naar de Leopold I-straat waar zich een studentenresidentie (Steenberg) van Opus Dei bevindt. Het pand wordt bekogeld met verfbommen (en niet met stenen zoals politie en media beweren). Wanneer de betoging dan de Bondgenotenlaan opdraait richting centrum, komen de overvalswagens met relflikken snel aanzetten om de straat te blokkeren. De manifestanten trekken dan via de Diestestraat en Vital Decosterstraat naar de Rijschoolstraat waar de flikken de weg blokkeren in de richting van het gerechtsgebouw. Er wordt geprobeerd om door te breken maar dat mislukt, waarop de Vital Decosterstraat verder wordt gevolgd. Op de Vismarkt wordt er geprobeerd om via de Mechelsestraat terug naar het centrum te gaan, maar ook hier zijn de overvalswagens er snel bij. Relflikken gebruiken matrak en traangas om de betogers, die een opening proberen te forceren, terug te drijven (de media spreken over een 'regen van stenen' op dit moment, een te grote eer voor die enkele stenen die gesmeten werden). Als de betoging naar de Brouwersstraat trekt, dreigt ze gesplitst te worden, maar de flikken zijn daar niet met genoeg om een deftige linie te vormen. Na een hergroepering wordt verder getrokken naar de Fonteinstraat die langs voor en achter wordt afgesloten door de flikken. Langs een paar zijstraten komt iedereen terug op de Brouwersstraat, en van daar gaat het door de Bruul en enkele binnenwegen naar de Donkerstraat. De betoging die langs achter werd gevolgd, wordt dan op de brug over de ring ook langs voren afgeblokt. Men is dan ook gedwongen om de ring op te trekken, op dit moment worden veel persmensen tegengehouden. Op de ring kunnen de flikken veel mensen insluiten en arresteren. De matrak wordt gretig gebruikt en mensen die al op de grond liggen, krijgen rake klappen en stampen. Een deel slaagt er nog in de bosjes in te vluchten achterna gezeten door de relflikken. Tientallen mensen geraken tot bij het kraakpand aan de Vaartkom, waar een dertigtal mensen binnengaan. De rest van de betogers en sympathisanten uit de buurt worden weggejaagd van het plein, verschillenden worden opgepakt. Het pand wordt omsingeld en er wordt verschillende keren gedreigd met een ontruiming. Uiteindelijk vertrekken de meeste relwagens om 1 uur (na 3 uur belegering). In de rest van de stad worden de hele nacht nog groepjes mensen lastiggevallen en opgepakt door de politie.

In totaal werden er een 100 à 150 mensen (administratief) opgepakt. Ook mensen die bij de politie gaan informeren naar hun gearresteerde vrienden vliegen de cel in. Officiële bronnen melden dat er 250 flikken op de been waren.

Voor iedereen die aanwezig was op de betoging, was het duidelijk een totale repressie van een vreedzame betoging. Ondanks het constante harde, provocerende optreden van de politie, werd het staatsmonopolie op geweld niet doorbroken door de betogers. Veel mensen werden zonder aanleiding opgepakt en de matrak werd zonder onderscheid met veel enthousiasme gehanteerd. De media dekten alles toe met leugens over het gebruik van stenen door betogers en over het geweld van de flikken (dit werd voorgesteld als een 'ingrijpen' terwijl zij als eerste en enige geweld gebruikten). Het is zoals een slogan tijdens de betoging; 'This is what democracy looks like'...

Tenslotte maken we ook nog graag melding van solidariteitsacties in het buitenland. Zo werd een huis van Opus Dei in Dublin (Ierland) aangevallen met verfbommen. In Zurich (Zwitserland) werd het Belgisch consulaat aangevallen met verfbommen en de graffiti 'Kraken gaat door' verscheen op de gevel. Solidariteit wordt ook geuit in bijdrages op verschillende, europese Indymedia's.

Download:

Mooi verslag! Hopelijk zal

Mooi verslag!
Hopelijk zal de vernedering niet voor niets zijn geweest.
Hoe is t met de mensen die geslagen vernederd en opgepakt zijn?

Anarchisten zijn ordinaire relschoppers

Goed dat eindelijk wordt opgetreden tegen krakers!
Al dat gezever over anarchisten enz. is zand in de ogen strooien om te verbergen dat dat gewoon ordinaire profiteurs en relschoppers zijn.
(Met uitzondering uiteraard voor evtl. ten onrecht opgepakte studenten of voorbijgangers).

relschoppers?

De flikken hebben de betoging aangevallen. Zij hebben geweld gebruikt. Hoe kunt ge nu in godsnaam zeggen dat de betogerd de relschoppers zijn? Je weet dus duidelijk niets af van wat er vrijdag is gebeurd! Misschien moet je eens mee gaan betogen zodat je met je eigen ogen kan zien hoe corrupt te flikken wel zijn.

Absoluut 100 % waar ik was

Absoluut 100 % waar ik was erbij en ben 48 jaar en bedrijfsleider! Ben ik een relschopper? dank u ?
Geweld roept geweld op. De flicken hebben zich gewoon geamuseerd en hadden opdracht geweldadig te zijn.
Wie geeft die opdracht?
Waar loopt zoiets uit de hand?
En zo is dat WERELDWIJD aan de gang!!!
De volgende die aan de beurt is ben jij!
Belgie uit de NATO voor mij!
We voeren wereldwijd oorlog op valse beschuldigingen van Ben laden!
Hij word niet eens gezocht voor 911 door de FBI
en is bevriend met de Bush clan. Of geloof je nog in de zeepbel van het Kapitalisme met grote K?
De armoede is alleen maar toe genomen de laatse 20 jaar wereldwijd.
Slaap zacht
of bekijk 'money as debt' on Youtube

Sensisbilisering of onderzoek nodig

Omdat vele mensen hier blijkbaar nog van de mening zijn dat:

1) Krakers luierikken zijn
2) Dé betogers geweld gebruiken
3) De ordediensten hun werk naar behoren doen

denk ik dat het nodig is dat deze mensen eens deftig geinformeerd worden of dat er een campagne rond dit thema dient opgericht te worden.

Goede raad voor de mensen met vooroordelen:
Ga eens naar een volkskeuken van de krakers en praat eens met hen. Altijd welkom! Je zal zien dat ze ook hun elektriciteit en water e.d. moeten betalen, dat er veel studenten bij zijn, dat ze ook vaak vrijwilligerswerk doen of echt gaan werken.
Laat je mening niet vormen door hetgeen je in de burgerlijke media hoort, leest en ziet.
Wat geweld en vandalisme betreft:
1) Niet goed te keuren uiteraard.
2) Onderschat de provocerende rol van de (wan)ordediensten niet.
3) Het zijn altijd maar enkelingen (vrijdag maximaal vier man) die zich laten verleiden tot het gooien van een steen en zo de politie geven wat ze willen: de marginalistie van de beweging (althans in de media)
4) Op grote manifestaties zoals G8, zijn er georganiseerde geweldplegingen: deze moeten moeten aangepakt worden, zodat ze de betoging niet zwart kunnen maken. Dat het soms gaat over extreem-rechts die de boel willen zwart maken, is geen fabeltje, maar een feit.

krakersprotest

goed gezegd Wout, ik was er ook bij vrijdag die anonieme briefschrijver is te laf om zijn naam te noemen en weet dus niets af van krakers! ik heb er ook altijd een goede band mee! ondanks ik ook al wat ouder ben(maar zelf ook dakloos geweest) verschillende mensen zijn onschuldig opgepakt ook mensen die toekwamen in het station en er wat extreem uitzagen werden opgepakt, zonder in het centrum geraakt te zijn!

ben zelfs nog niet UIT het

ben zelfs nog niet UIT het station geraakt,....