Loonkloof tussen mannen en vrouwen volhardt
Loonkloof tussen mannen en vrouwen volhardt
Yannick Guldentops15 februari 2006 – 16:11
BRUSSEL -- Op 31 maart organiseert Zij-kant, de sociaal progressieve vrouwenbeweging van de SP.A en de ABVV-vrouwen voor de tweede keer de Equal Pay Day. Pas op die dag zullen vrouwen evenveel verdiend hebben als mannen in het jaar 2005 verdienden. "Vrouwen werken dus drie maanden gratis", gaf Anne - Marie Baeke, ondervoorzitster van zij - kant mee. Net als vorig jaar willen de ABVV-vrouwen en Zij-kant met ludieke acties in Vlaanderen en Brussel die loonkloof aanklagen.

Een sfeerbeeld van de vorige Equal Pay Day (foto legasse.be)
"Er is een kleine vooruitgang, maar tegelijk is er een verslechtering van het uurloon, daarom hebben we besloten om Equal Pay Day opnieuw op 31 maart te houden", legde Gitta Vanpeborgh (ABVV) uit. "Nog steeds wordt er op de werkvloer gediscrimineerd en de loonkloof blijft 24%." Voorbeelden zijn er genoeg in hun rapport over de loonverschillen, gebaseerd op cijfers van het federaal ministerie van arbeid en tewerkstelling. "Een Dexia-studie over zakgeld toont aan dat 12-jarige meisjes al minder zakgeld krijgen dan 12-jarige jongens," aldus Vanpeborgh.
Dat loonverschil tussen mannen en vrouwen heeft verschillende oorzaken. Er is de onderwaardering van de typische vrouwensectoren. Ook werken vrouwen vaker deeltijds en onderbreken ze makkelijker hun loopbaan. De traditionele rolpatronen spelen eveneens een rol, waardoor meisjes in een bepaalde richting worden geleid, beroepen die als typisch vrouwelijk gecategoriseerd worden. En dan is er nog de ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties en oververtegenwoordiging in lagere uitvoerende functies, het glazen plafond met name.
Maar zelfs als vrouwen er dan in slagen om door het glazen plafond te breken en een topfunctie in te nemen, verdienen ze minder dan iemand met dezelfde functie en dezelfde achtergrond. Vrouwen krijgen ook minder snel extralegale voordelen als maaltijdcheques, hospitalisatieverzekeringen, auto's, GSM's of andere 'prestigevoordelen' aangeboden.
Wetsvoorstellen
"Er zijn twee Koninklijke Besluiten, één voor de privé-sector en één voor de openbare sector, waarin aangeraden wordt dat bedrijven elk jaar een rapport over de lonen moeten opstellen. In die besluiten staat alleen niet wat er dan in die rapporten moet komen en ook staan er geen sancties tegenover. Daarom denken we dat het nu tijd is voor een actiewet." Zij-kant en de ABVV-vrouwen hebben daarom enkele beleidsvoorstellen die de ongelijkheid op de lange termijn moeten opheffen.
Allereerst willen ze de vrouwen en de maatschappij bewust maken van de loonverschillen. Ook willen ze dat het onderwijs minder focust op zogenoemde 'meisjesopleidingen' en 'jongensopleidingen' om zo segregatie tegen te gaan en een opwaardering van de lonen in de vrouwensectoren en vrouwenjobs. Zij-kant zal ook een wetsvoorstel indienen gebaseerd op de gelijkstelling-wet uit Zweden. Die wet zorgt ervoor dat de werkgever moet bekendmaken hoeveel hij bereid is te betalen voor een bepaalde functie, waardoor de verschillen duidelijker naar voor komen.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme