Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interviews] Steunbetoging voor mensen zonder papieren in Antwerpen

[Interviews] Steunbetoging voor mensen zonder papieren in Antwerpen

ANTWERPEN -- Onder de slogan ´Laat ons vrienden blijven` betoogden in Antwerpen een 5000 mensen voor een humaner asielbeleid. De betoging werd georganiseerd door actiecomité `Hop` wat staat voor Hoop op papieren. De betogers vinden dat mensen zonder papieren recht hebben op een regularisatie als ze hier goed ingeburgerd zijn. Een 70- tal organisaties en scholen stapten mee in de betoging.

DSCN0915.JPG

"Wij steunen de eis voor amnestie omdat we niet willen dat mensen zoals Mimosa (rechts op foto), die heel goed ingeburgerd zijn, ineens met pak en zak het land worden uitgezet. Mimosa spreekt op een paar jaar tijd al vlot Nederlands, haar kindje gaat naar de kleuterschool, zij doet vrijwilligerswerk in het ziekenhuis van Brasschaat,… Ze moet hier blijven gewoon!"

Een ander betoger: “Ik ken zeer veel mensen persoonlijk die hier al jaren zijn die meer aansluiten bij wat ik Belgie vindt dan veel andere mensen die hier geboren zijn en ik vind het onzin om die dan weg te sturen. En ik vind het hier wel een warme sfeer, dus zo zie je, iedereen zegt altijd niemand ligt van niks nog wakker, maar als ik rond kijk dan lijkt dat toch nogal mee te vallen.”

DSCN0919.JPG

Didier Vanderslycke, Kerkwerk Multicultureel Samenleven (midden):"Ik sta hier vandaag omdat de manifestatie een warm antwoord is op de kille vernedering van minister van binnenlandse zaken Dewael van enkele weken geleden rond het zogenaamd verbod op hulp aan mensen zonder papieren. En ook omdat ik vanuit de organisatie Kerkwerk Multicultureel Samenleven mee opkom zoals vele organisatie en individuen om mensen die minimum drie jaar in een procedure zitten te regulariseren. Dat is beter voor iedereen, zowel voor hen als voor de hele samenleving."

DSCN0922.JPG

Frank Hosteaux (vzw Rot Op Huisjesmelkers!): “Ik stap op omdat ik het beu wordt dat mensen zonder papieren altijd vervolgd worden. Mensen durven maar amper de straat meer op. Hun kinderen kunnen amper meer naar school gaan. Als ze de tram nemen is het gedurig aan razzia’s. Wij willen dat de mensen zonder papieren een menswaardig bestaan hebben!”

DSCN0918.JPG

Peter Van Collie van Broederlijk Delen begrijpt gezien de toestand op vele plaatsen in het Zuiden “heel goed dat vele mensen het elders gaan zoeken. En zoals we vroeger zeiden: de aarde behoort aan allen.”

DSCN0934.JPG

Freddy Spit van het ACW: “Als je mensen in nood niet meer mag helpen, als we er niet voor kunnen zorgen dat mensen die om welke reden dan ook moeten vluchten, worden opvangen, dan zijn wij geen beschaafd land te noemen.”

Manu (diversiteitsconsulent ACV): “Een arbeider is een arbeider en een bediende is een bediende, of iemand nu papieren heeft of niet. Die moet kunnen lid worden van de vakbond. Wat Dewael daar ook van vindt. Voor de vakbond bestaat daar zelfs geen twijfel over dat deze mensen moeten kunnen lid worden van de vakbond en moeten kunnen deel uitmaken van de maatschappij.”

Katrien Seghers (ACV Antwerpen): “Deze mensen moeten op onze arbeidsmarkt aan gelijke voorwaarden en voor een gelijk loon kunnen werken”.

_MG_6161.jpg

De weigering een beschaafd land te zijn levert een overvloed aan schrijnende verhalen op. Het heel ‘gewone’ verhaal van Mohammed, zo herkenbaar. Hij woont al 25 jaar in Belgie, spreekt perfect Nederlands, maar is nog steeds niet in orde.

Maar ook het verhaal van een Wit-Rus (foto) die na de ineenstorting van de Sovjet-Unie statenloos geworden is en noch in Belgie noch in Wit-Rusland papieren kan krijgen. Die heeft hij nodig om in Ghana zijn Ghanese vrouw te kunnen gaan vervoegen. Meer vraagt hij niet. Maar hij wacht hier al zeven jaar.

DSCN0938.JPG

“Nous sommes prêt a aider ce pays”, zegt een man van UDEP die helemaal uit Verviers kwam. Dat weten ook de vele oude mensen die meestappen. Voor hen zijn de hulp en het bezoek die ze krijgen van mensen zonder papieren heel belangrijk. Uitwijzingen knippen hun soms schaarse vriendschapsbanden door, en dat aanvaarden ze niet. "

DSCN0963.JPG

Een groepje mensen zonder papieren uit Ecuador stapt op onder een spandoek met de woorden ‘Jullie hebben ons meer nodig dan jullie denken’. Een van hen verklaart: “We kunnen misschien onze cultuur aan jullie laten kennen? Jullie iets bijbrengen?” Ze zegt het voorzichting. Zouden we te zelfgenoegzaam zijn geworden om dat een evidentie te vinden? Pater Luc Versteylen (Helaba) in elk geval niet: “Het is stom van mensen die zo’n verrijking van onze cultuur betekenen weg te sturen”

DSCN0956.JPG
DSCN0999.JPG

Advocate Lieve Pepermans van Progress Lawers Network: “Men stelt het altijd voor alsof de mensen zonder papieren op ons kap leven, ons werk en onze centen afpakken. Het is integendeel ook in het belang van de ‘Belgen’ dat iedereen papieren heeft”.

DSCN0967.JPG

Ook de bisschop van Antwerpen ondersteunt de eisen voor een humaner asielbeleid

DSCN1002.JPG

Ook veel scholieren, van kleuters tot pubers, en al dan niet zelf in het bezit van papieren, stappen mee op.
“Kinderen tonen solidariteit met andere kinderen. Ze zeggen: wij gaan niet akkoord met de uitwijzing van vriendjes die zich hier al geïntegreerd hebben. We moeten dat steunen,” zegt Mieke Van Hecke (foto), verantwoordelijke van het katholiek onderwijs in Vlaanderen.

DSCN0926.JPG