Bral: Geef de Brusselaar een reden om afval te voorkomen
Bral: Geef de Brusselaar een reden om afval te voorkomen
Bral17 februari 2006 – 17:23
Bral vzw roept de Brusselse regering op om een plafond in te voeren op gratis afval. Elk gezin kan een hoeveelheid gratis afvalzakken krijgen. De bijkomende zakken moeten dan belast worden. Alleen zo kunnen we sorteren echt doen toenemen.
De regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft zopas trots bekend gemaakt dat het sorteren in Brussel in de lift zit. De Brusselaar gooit nog maar 80% van z’n afval in de witte zak. De rest gaat in de gele, blauwe of groene zak of in de glasbollen. Containerparken, zwerfvuil en sluikstorten zijn in die cijfers niet meegerekend. Dat maakt het moeilijk om te vergelijken met Vlaanderen maar één ding is wel duidelijk : we hinken nog altijd heel sterk achterop.
Bral vzw, federatie van actieve bXlaars, is blij dat het de goede kant uit gaat met het sorteren maar merkt op dat we nog een lange weg te gaan hebben. Natuurlijk zitten we met enkele handicaps : de bevolkingsdichtheid en -samenstelling vergemakkelijken het sorteren niet. Maar de Vlaamse steden zijn ook dichtbevolkt en hebben ook verpauperde wijken. Toch doen ze het heel wat beter dan Brussel.
Bral vzw legt de vinger op de wonde : zolang er geen financiële stimulans is om papier, glas, drankverpakking en dergelijke uit het restafval te houden, zal het sorteren in Brussel niet opzienbarend stijgen. Met sensibiliseren alleen komen we er niet. Als Vlaanderen voorop loopt inzake sorteren, komt dat omdat de Vlaamse vervuiler betaalt.
Natuurlijk heeft de Brusselse regering gelijk dat we sluikstorten niet mogen aanmoedigen. Daarom roept het platform ‘Aanval op afval’, een grote groep wijkcomités en verenigingen, op subtiel te werk te gaan : de regering zou een plafond moeten bepalen voor de gratis vuilophaling in functie van de gezinssamenstelling. Elk gezin zou een aantal witte, gele en blauwe zakken gratis ontvangen. Bijkomende witte zakken moet de vervuiler dan betalen. Aanval op afval stelt voor de prijs van de bijkomende zakken hoog genoeg te leggen om de Brusselaar aan te zetten tot zuinigheid. Wie met de gratis zakken toekomt, wordt financieel niet gestraft. Dit systeem zou de forfaitaire gewesttaks kunnen vervangen.
De stad Luik gebruikt een gelijkaardig systeem : de inwoners krijgen jaarlijks een aantal afvalzakken gratis. Dat aantal staat in verhouding tot de gezinssamenstelling. Wie dit aantal overschrijdt, moet de bijkomende zakken kopen in de winkel. Luik bewijst dat het kan.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme