Bonden nemen eisenbundel betoging mee naar nieuwe onderhandeling generatiepact
Bonden nemen eisenbundel betoging mee naar nieuwe onderhandeling generatiepact
christophe08 november 2005 – 19:55
BRUSSEL -- De vakbonden aanvaarden de uitnodiging van de regering om verder te onderhandelen over het generatiepact. Maar de bonden willen wel praten over de zes punten van het eisenplatform van de betoging. Als blijkt dat de opening van de regering onvoldoende groot is, dan beraden de vakbonden zich op 22 november over een nieuw actieplan. Dat maakten ze dinsdag bekend op een gezamenlijke persconferentie.
(foto han soete)
Zaterdagavond werden de vakbond ontvangen door de regering. Zij kregen daar de uitnodiging om op maandag 14 november verder te onderhandelen over het generatiepact. De vakbonden willen deelnemen aan dat overleg, maar nemen wel de eisenbundel mee van de succesvolle betoging tegen het generatiepact.
Volgens Xavier Verboven van het ABVV moet er dus onderhandeld worden over nieuwe maatregelen tegen jeugdwerkloosheid, over het tijdskrediet. Ook de heikele dossiers van de brugpensioenen en de herstructurering moeten opnieuw op tafel komen. Verboven: “Bij brugpensioen gaat het ondermeer over de uitbreiding van gelijkgestelde dagen en over de CAO's in de metaal en chemie (brugpensioen op 55, 56, 57 na een loopbaan van 38 jaar, nvdr). De huidige regeling bij herstructureringen vinden we te bestraffend en ook met de beschikbaarheid van bruggepensioneerden hebben we het moeilijk.”
De vakbonden gaan er vanuit dat die marge er is. Jean-Claude Vandermeeren van het ABVV geeft toe dat de uitlatingen van premier Verhofstadt en de socialistische ministers daaromtrent tegenstrijdig zijn, maar benadrukt dat de regering tegenover de vakbonden eensgezind was. “De regering heeft tegen ons gezegd dat er een opening is en dat er geen taboe is. Dat is wat telt, niet wat Verhofstadt vertelt op tv.”
Als toch blijkt dat er geen ruimte is om over alle punten te onderhandelen, dan kunnen er nieuwe acties komen. Vandermeeren: “Als Verhofstadt ons zegt dat onze zes punten te ver gaan, zullen wij onze conclusies trekken.” ACV-voorzitter Luc Cortebeeck treedt hem bij. “De actiedreiging blijft overeind,” aldus Cortebeeck. “We geven de regering één week om te discussiëren. Op 22 november evalueren de drie vakbonden de situatie en als het resultaat onvoldoende is komen we naar buiten met een nieuw actieplan. En dat zal meer zijn dan een betoging.” De evaluatie zal gebeuren door de algemene raad bij het ACV en door het federaal comité bij het ABVV.
Vandermeeren voegt er aan toe dat de bonden geen zin hebben om eindeloos te discussiëren over punten en komma's. “Het is niet de bedoeling dat de regering lang met ons voeten speelt,” benadrukt Vandermeeren. Het mag ook niet blijven bij een technische werkgroep. “We gaan geen Raad van State spelen,” zegt Xavier Verboven. De algemeen secretaris van het ABVV heeft geen zin om zich op te sluiten in een technisch debat.
Ondertussen blijven lokale acties in bedrijven mogelijk. “Er is geen ordewoord, maar de vakbonden staan achter alle acties tegen het generatiepact. De onvrede aan de basis blijft groot,” aldus Jean-Claude Vandermeeren. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck gelooft dan ook niet dat de mobilisatie stilaan zal doodbloeden. “Twee weken is uiteindelijk een korte periode.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Opgelet voor bowling-tactiek
Peter Van de Ven, 16/11/2005 – 11:03
Op 8 november zette ik volgende commentaar bij de onderhandelingen over het generatiepact:
"Het onderwerp van de vergadering zal zijn of de vakbonden verder acties zullen ondernemen tegen de verhoging van de pensioenleeftijd, dan wel zich zullen terugtrekken in werkgroepen om de jongerenwerkloosheid te verminderen. Deze werkgroepen over de jongerenwerkloosheid zouden van start gaan op 14 november."
Onderussen zijn we 16 november en lijken voorstellen en initiatieven om jongerenwerkloosheid tegen te gaan inderdaad een middel om de stakingsbereidheid te breken.
Verdeel en heers strategieën werden ook voortgezet door de VLD-voorzitter, die mensen van 25 tot 55 wil belonen als/omdat/opdat ze zich te pletter werken. Opbod van generatie tegen elkaar.
In mijn bijdrage "valstrik" verwees ik naar een derde verdeel en heers strategie die op komst is het loondebat tegn gevolge van de door de regering en werkgevers gevraagde loononderhandelingen.
"(1) Men rekent op een opportunistische reflex, in de stijl van: als het in ons bedrijf geregeld is, interesseert de rest ons niet meer"; dit is een verdeel en heers strategie, oud beproefd en zeer gevaarlijk."
Drie manieren om een hecht front uit elkaar te spelen. Ik hoop dat het geen "Strike!" wordt.
Er staat dan ook veel meer op het spel dan alleen brugpensioenen en eindeloopbaanregelingen, maar wel het soort wereld waarin we morgen willen leven: een evenwichtige maatschappij dat bestuurd wordt door behoorlijke politici of één groot bedrijf dat gerund wordt door steeds rijkere industriëlen? Willen we echt een hyperconsumptiemaatschappij?