Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Wereldkamp] Een vrijwilliger aan het woord

[Wereldkamp] Een vrijwilliger aan het woord

Tijdens het wereldkamp zijn er heel wat activiteiten waaraan de jongeren kunnen deelnemen. Wijzelf, Julie Dursin en Rwebangiva Redemptor, namen deel aan een media-workshop. We hadden de kans om Anthony De Proft (36) te interviewen, een vrijwilliger. Dit is wat hij te zeggen had.

detwee.JPG

Vlnr: Rwebangiva, Anthony en Julie + een enthousiaste anonieme vrijwilliger.

Wat is jouw rol op het Wereldkamp?
“Ik coördineer de praktische ploeg.”

Wat is de reden van je engangement in dit kamp?
“Ik wil me engageren om een betere wereld te helpen mogelijk maken. Ik wil bezig zijn met de Noord-Zuidproblematiek en een goede atmosfeer creëren.”

Heb je veel ervaring?
“Ik ben 8 jaar geleden begonnen. Eerst kwam ik enkel het kamp mee opbouwen en afbreken, maar drie jaar geleden ben ik volledig beginnen participeren. Ik ben hier met mijn vrouw en twee kinderen.”

Hoe verlopen de voorbereidingen?
“Het coördinatieteam begint in december plannen te maken. Een paar maand voor het kamp beginnen we dan intensiever af te spreken. Drie dagen voor het kamp begint komen een twintigtal mensen de boel opbouwen.”

Wat zijn je toekomstplannen voor het kamp?
“Volgend jaar kom ik zeker terug. Ik zal blijven komen tot ik oud ben... Wat het kamp betreft: ik wil dat het elk jaar beter wordt en ook dat we steeds minder electriciteit gebruiken om hetzelfde te doen.”

Wat is je leukste ervaring?
“Ik weet het niet. Er zijn zoveel mooie ervaringen! Maar ik hou vooral van het opbouwen van het kamp... Als je toekomt is er niets. Dan komen de tenten toe, en bouwen we alles op. Ik hou ook van het afbreken: iedereen helpt mee, 300 man. Op 3 uur tijd is alles weg.”

Wat is het minst leuke?
“Als we technische problemen hebben en we de oorzaak niet vinden en 300 man zit te wachten...”

Waarom kom je elk jaar terug?
“Het geeft me een goed gevoel en ik ben graag bezig met de Noord-Zuidthematiek en met het engagement van de jeugd. Hier heb ik ook geleerd dat onze impact op de aarde te groot is. Ik ben dank zij dit kamp gestopt met vlees eten. 100 jaar geleden aten mensen alleen vlees op speciale gelegenheden. Tegenwoordig eten we het de hele tijd. Maar als iedereen dat deed, dan is onze aarde niet groot genoeg. Ik noem mezelf een 'ecologische vegetariër'. Ik eet één keer per week vlees en zorg ervoor dat het niet uit de verkeerde landen komt.”