Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Oxfam op Dour Festival: “Melk moet beschermd worden”

Oxfam op Dour Festival: “Melk moet beschermd worden”

Oxfam Solidariteit voert op het Dour Festival actie rond melk. “De Europese Unie wil vrijhandelsakkoorden afsluiten met Afrika, maar wij zijn het daar niet mee eens. We denken dat bepaalde producten, zoals melk, beschermd moeten worden”, zo legt Deborah Myaux van Oxfam Solidariteit uit.

4.jpg

Deborah Myaux: “We staan hier op het Dour Festival met onze campagne voor het beschermen van melk.
In december zijn er vrijhandelsakkoorden ondertekend tussen de Europese Unie en Afrika, de zogenaamde EPA’s. Oxfam Solidariteit is het daar niet mee eens. We denken dat bepaalde producten, zoals melk, niet overgelaten mogen worden aan de vrije markt, we moeten ze beschermen. Afrikaanse boeren moeten de kans krijgen zelf melk te produceren voor plaatselijke consumptie.
Vandaag drinkt in Afrika het merendeel van de mensen melk op basis van poeder, omdat er geen middelen zijn om lokaal échte melk te produceren. Ze kunnen niet concurreren met de grote fabrikanten van melkpoeder zoals bijvoorbeeld Nestlee en andere Europese bedrijven.”

Waarom is echte melk zo belangrijk voor Afrika?

“Het is een zeer rijk product. Melk is een basiselement in de voeding van veel verschillende culturen. Het bevat veel vitaminen en voedingsstoffen. In landen waar weinig eten is en zelfs hongersnood dreigt, is échte melk van levensbelang.
Het is ook een zeer eenvoudig productieproces. Het zijn de koeien die voor de melk zorgen.”

Op het festivalterrein zie je veel kartonnen koeien rondlopen. Wat houdt jullie actie juist in?

“Mensen sensibiliseren over problemen aan de andere kant van de wereld is erg moeilijk. We zoeken altijd naar leuke en originele acties om de aandacht van de mensen te trekken. Dit jaar hebben we besloten een kudde koeien op het festival los te laten.
De koe zelf is ontworpen en getekend door Nix, een jonge Leuvense tekenaar.
We hebben hem ook een kleine strip laten tekenen die het verhaal van de koe Leila vertelt. Ze woont met haar familie in een klein boerderijtje, maar moet naar de melkpoederfabriek vertrekken, omdat de familie niet genoeg geld heeft om rond te komen.
Het is een verhaaltje over een koe, maar eigenlijk symboliseert het de hele verwrongen landbouwsituatie in Afrika.”

Wat kunnen de mensen doen om jullie actie te steunen?

“We hebben een petitie die ze kunnen ondertekenen tegen de EPA’s, zowel hier op het festival als op onze website.
We willen een zo groot mogelijk aantal handtekeningen inzamelen om te kunnen wegen op de komende onderhandelingen over de EPA’s in september.”

Hebben jullie al veel handtekeningen verzameld?

“Op Rock Werchter hebben we er in totaal 4.500 bij elkaar gekregen. Hier op het Dour Festival zitten we al aan 2.000 handtekeningen op de tweede dag van het festival.”

Oxfam Solidariteit houdt op 27 september voor de gebouwen van de Europese Commissie in Brussel actie tegen de EPA’s. ‘Stop EPA’ is een wereldwijde actie die gericht is tegen de vrijhandelsakkoorden.

2.jpg
5.jpg
6.jpg