Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Opsluiting 11-jarige Angelica in 127bis zet kwaad bloed tot in Zuid-Amerika

Opsluiting 11-jarige Angelica in 127bis zet kwaad bloed tot in Zuid-Amerika

BRUSSEL – Angelica zit in het vijfde leerjaar. Op 30 juni werd ze samen met haar moeder gearresteerd en opgesloten in het gesloten centrum van Steenokkerzeel. Haar lot weekt heel wat verontwaardiging los, tot in Zuid-Amerika.

Angelica.JPG

De 11-jarige Angelica (foto) kreeg dinsdag bezoek van de president Correa van Ecuador.

Hoe het groeide
“Na de arrestatie is haar vader naar ons toegekomen,” zegt Gerardo, een van de woordvoerders van de Brusselse afdeling van UDEP, de beweging van mensen zonder papieren. “We hebben een advocaat gevonden, een specialiste ter zake, Selma Benkhelifa, en die heeft ons snel duidelijk gemaakt dat er op juridisch vlak niet veel te doen was: de enige manier om Angelica vrij te krijgen is politiek.”

“Dus zijn we beginnen mobiliseren, met mensen over de zaak beginnen praten. Vorige week zijn we hier aan het gesloten centrum komen betogen. We hebben gemerkt dat er nog tal van kinderen opgesloten zitten, en ook dat hier twee gehandicapte personen zitten… Er zijn toen in het centrum relletjes uitgebroken, en de volgende dag hebben we per telefoon vernomen dat er een hongerstaking was begonnen…Dat heeft het debat op slag verbreedt. We konden niet langer alleen maar strijden voor Angelica en haar moeder, we moesten ook de hongerstakers steunen,” zegt Gerardo.

Zo is het idee gegroeid voor ‘de oproep van 21 juli', die vandaag een kleine honderd mensen naar Steenokkerzeel lokte. Gerardo: “We willen drie dingen duidelijk maken. Dat we de vrijlating eisen van Angelica en haar moeder. Dat we de hongerstakers steunen. En dat we de link maken naar de kwestie van de regularisatie: we willen een moratorium op uitwijzingen, in afwachting van een rechtvaardige oplossing van de vele mensen zonder papieren.”

Tunnel.JPG

Internationaal
“Dinsdag is de president van Ecuador, vanwaar Angelica afkomstig is, in het centrum op bezoek geweest. Correa was toevallig in België. Enkele leden van Udep en de vader van Angelica hebben hem tijdens een bijéénkomst geïnterpelleerd. Ze zijn onmiddellijk in de auto gestapt hierheen. De president begreep er niks van. Hij heeft na afloop de toestand van de mensenrechten in België ‘lamentabel’ genoemd,” vertelt Gerardo.

“De consul van Ecuador deed aanvankelijk niets, maar sinds Correa hem onder z’n voeten heeft gegeven hebben we van hem een steunbrief gekregen en heeft hij naar de Dienst Vreemdelingenzaken geschreven. Het is ten slotte zijn job om de belangen van z’n landgenoten te verdedigen.”

“Wij hebben hierover in het Spaans een bericht verspreid onder de leden van de Latinogemeenschap in België, en die hebben het verder verspreid in hun gemeenschappen in Latijns-Amerika. Zo is ook daar rond deze kwestie heel wat in beweging gekomen, tot betogingen toe. De latino’s volgen heel aandachtig wat er in Europa gebeurt. Iedereen kent wel iemand die naar Europa is getrokken. Dit verhaal raakt de mensen heel sterk.”

Eerste overwinning
Vorige week heeft een rechter de vrijlating van Angelica bevolen. “Dat is uitzonderlijk, een eerste overwinning,” zegt Gerardo. Het parket ging in beroep. Maandag komt de zaak opnieuw voor.

plakkaat.JPG
megafoon.JPG
sympathisantenangel.JPG
tralies.JPG

luchthaven

moeder anna is wel degelijk hardhandig aangenomen en bewakers waren alles behalve menslievend.
Mensonterende behandeling bij uitladen op de luchthaven. Ooggetuige van voorval.