Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Mamatal brengt Sfinks naar de woestijn

Mamatal brengt Sfinks naar de woestijn

Mamatal Ag Dahmane is één van de organisatoren van het Festival in de Woestijn, dat elk jaar in januari plaatsvindt in Essakane, een oase die gelegen is op 80 km van de stad Timboektoe in Mali. Dit festival duurt een drietal dagen en trekt niet enkel Toeareg uit de regio aan, maar ook Malinezen en toeristen uit de hele wereld. We hadden een uiterst gezellig en interessant gesprek met Mamatal op het Sfinksfestival, waar hij een kijkje komt nemen op de wei en nagaat wat zij eventueel aan hun buitengewoon festival kunnen veranderen.

mamatal.jpg

Want buitengewoon is het wel, het is niet evident om een festival te organiseren in het midden van de Sahara. Al het materiaal wordt met hulp van vrachtwagens vanuit Timboektoe getransporteerd. Door middel van pompen wordt er water voorzien en daardoor is er zelfs mogelijkheid om te douchen. De organisator vertelde ons een grappige anekdote over een Malinees die ongewoon lang in de douchecabine op het festival stond. Toen ze hem vroegen waarom hij zo lang stond te douchen, antwoordde hij dat hij nog nooit een douche had gezien en hij maar niet kon vatten waar die straal water vandaan kwam.

Ook was er vorig jaar een vrachtwagen, volgestouwd met matrassen voor de festivalgangers, in panne gevallen onderweg naar het festival. Dit veroorzaakte echter geen grote problemen, iedereen lag gewoon op de grond naast elkaar. Wat meteen ook het hele doel van het festival aankaart. Op het festival is iedereen gelijk. “Minister en bedelaar zitten gewoon naast elkaar op de wei van het festival te genieten,” vertelt Mamatal.

Niet enkel artiesten uit Mali komen sfeer brengen, maar ook internationaal bekendere mensen, zoals Manu Chao, Robert Plant van Led Zeppelin zijn vertegenwoordigd. Traditionele muziek blijft echter het grootste deel van het muziekaanbod.

Het festival ligt dan wel in the middle of nowhere, toch is het toegankelijk voor iedereen. Op de website van het festival au désert wordt voldoende informatie gegeven over hoe men het festival het beste kan bereiken en ook specifieke reisbureaus houden zich bezig om iedereen veilig en snel naar de plaats van het gebeuren te voeren.

Het festival wordt gekenmerkt doordat het, net zoals Sfinks, werkt met vrijwilligers. Volgens Mamatal is het niet moeilijk om gemotiveerde vrijwilligers te vinden, ze melden zich zelf aan op de website. Er zijn jaarlijks zo’n vijftigtal vrijwilligers die meewerken aan het festival en dit doen ze voornamelijk voor de ervaring en ook om van de hele sfeer die op het festival hangt te kunnen genieten.

mamatal2.jpg

Mamatal (links) en manager/muzikant van Horguere

horguere.jpg

De muzikanten van Horguere