Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Opinie] Ontsporing

[Opinie] Ontsporing

Het generatiepact was nog niet goedgekeurd in het parlement of de gouverneur van de Nationale Bank had al een nieuw probleem ontdekt. Onze lonen zijn te hoog.

Omdat onze lonen zo ‘ontspoord’ zijn, heeft volgens het VBO elke loonsverhoging negatieve gevolgen voor alles wat met de concurrentiekracht van de Belgische economie te maken heeft. Maar uit recente cijfers van de Europese Commissie blijkt dat onze competitiviteit nog even sterk is als tien jaar geleden. “Bovendien mogen we ons in het debat over competitiviteit niet blindstaren op de hoge loonkosten. Ook productiviteitsontwikkeling is een belangrijker pijler, en daar rijden we nog altijd aan de kop van het peloton. De loonkosten mogen dan al relatief hoog liggen, in verhouding tot het aantal eenheden die ermee geproduceerd worden, hoeven we ons niet meteen zorgen te maken.” En dat laatste is geen uitspraak van een of andere syndicale studiedienst maar wel van Paul De Grauwe, de wel zeer liberaal denkende professor economie aan de KULeuven en ooit nog senator voor de VLD.

Winstontsporing
Als je ziet welke drastische maatregelen regering, patroons en politieke partijen voorstellen om de zogenaamde loonontsporing van de gemiddelde Belg tegen te gaan, dan zijn we benieuwd welke maatregelen ze gaan nemen om de reële winstontsporing tegen te gaan. Zo boekten in het voorbije jaar de Belgische banken een gezamenlijke nettowinst van meer dan 10 miljard euro. De vier grootbanken Fortis, Dexia, KBC en ING België haalden vorig jaar 27% meer winst dan in 2004. In drie jaar tijd zagen zij hun winst meer dan verdrievoudigen. Dat is nog eens ontsporing. Als we die winsten terug een beetje op de sporen kunnen krijgen met een rechtvaardige heffing, dan zal er niet alleen applaus zijn op de banken van de aandeelhouders. Die winstontsporing blijft overigens niet tot België beperkt. In 2004 maakten de 20 grootste Europese multinationals samen de fabelachtige winst van 107 miljard euro, een stijging met 45% tegenover 2003. De koplopers waren toen reeds de olieconcerns Shell met 14,8 miljard en BP met 13 miljard euro. De uit de pan swingende olieprijzen in 2005 hadden hetzelfde effect op de winsten. Shell klom tot 20 miljard euro en de vier grootste Amerikaanse olieconcerns zagen hun winst verdubbelen tot 66,7 miljard.

Jozef Mampuys is hoofdredacteur van Raak, ledenblad van KWB (Kristelijke Werknemersbeweging)

Tegen de liberale logica ingaan

Zeer goed dat de KWB de liberale logica blijft tegenwerken en ontkrachten .Alleen jammer dat onze vakbonden en dan vooral ons eigen ACV zich telkens bij die liberale logica neerlegt en tevreden is met wat appels en peren.Om zogenaamd erger te voorkomen maar het resultaat is steeds maar verdere afbraak van alles wat sociaal is.