Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De spirit van Hoba Hoba

De spirit van Hoba Hoba

Na reeds 3 maanden rond te touren in Noord-Afrika en Europa komt Hoba Hoba Spirit ook op Sfinks, waar ze donderdag en zaterdag spelen in de concerttent. Ze worden ook wel de Ramones van Marokko genoemd en brengen hard-rock gecombineerd met traditionele Marokkaanse muziek. Reda Allali, één van de gitaristen en zangers van Hoba Hoba Spirit, vergelijkt zijn muziek graag met een politiek feestje. Hij wil met zijn muziek mensen sensibiliseren.

interview hoba 3.jpg

Hoba Hoba Spirit begon in 1998 als duo, maar pas vijf jaar later kwam hun grote doorbraak, mede door hun optreden op het gnawa-festival in het Marokkaanse Essaouira, waar hun spektakel iedereen versteld deed staan. Reda vertelde ons over het wereldbeeld en politieke boodschap in hun muziek.

“We leven hier in Marokko in één grote leugen. Neem bijvoorbeeld de meisjes die voor ze gaan trouwen een maagdenvliesoperatie ondergaan opdat ze toch als ‘maagd’ zouden kunnen huwen. Deze grote hypocrisie, die aan de basis ligt van het Marokkaans gedrag, is de kern waarover we het in onze teksten hebben.
Ook wil ik in mijn teksten vertellen over de grote verscheidenheid in ons land. Marokko is geen homogeen land zoals iedereen beweert. Arabieren, Berbers en zelfs Joodse gemeenschappen leven hier naast elkaar, wat ook grote problemen met zich meebrengt. De berichtgeving op televisie en radio gebeurt voornamelijk in het Arabisch, waardoor veel Berbers zelfs niet begrijpen wat er verteld wordt. Daarom gebruiken we naast Engels en Frans ook onze eigen taal, zodat het publiek onze teksten verstaat.”

interview hoba 2.jpg

Het beeld dat in Marokko bestaat over het Westen is eveneens een grote leugen, vindt Reda.

“Er wordt enorm veel reclame gemaakt over Europa, zodat iedereen daarheen wilt. Wanneer Marokkaanse emigranten in eigen land op vakantie gaan, gedragen ze zich immers alsof ze in Europa erg rijk zijn. Dit is echter vaak niet het geval. Daar zingen we ook over, het zijn allemaal grote leugens.”

Tegelijk heeft de Westerse maatschappij volgens Reda een totaal verkeerd beeld van Marokko.

“Er wordt vaak negatief bericht over de toestand in Marokko, bijvoorbeeld over drugshandel, emigratie, terreur,... Wij Marokkanen zijn het eerste slachtoffer van die terreur. De meeste Europeanen hebben geen idee hoe het er in Marokko aan toegaat. Ik heb het gevoel dat wij veel weten over de Westerse wereld, maar dat het hun aan kennis ontbreekt. Hoe kunnen we samenleven als zij onze cultuur en maatschappij niet begrijpen? Zo vroeg er gisteren een Belgische of vrouwen in Marokko mogen werken. Absurd gewoon.”

interview hoba 1.jpg

Volgens Reda kunnen verschillende culturen beter samenleven als er goede afspraken worden gemaakt.

“Stel dat je samenleeft met drie mensen, waarvan er één graag naar voetbal kijkt, een andere van muziek houdt en de laatste ervan geniet om uren onder de douche te staan. Dan moet je goede afspraken maken om het leven samen zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Welke afspraken we voor Marokko willen maken, weten we echter nog niet. Willen we worden zoals Afghanistan, Iran of België? Willen we Arabisch én Berbers als officiële taal erkennen? Positief is dat we deze vraag nu kunnen stellen, 20 jaar geleden was dit niet mogelijk.”

interview hoba 6.jpg
interview hoba 4.jpg
interview hoba 5.jpg