Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Inheemsen Suriname in aanraking met kwik goudzoekers Rosebel Gold Mines

Inheemsen Suriname in aanraking met kwik goudzoekers Rosebel Gold Mines

Inheemsen in Suriname die wonen op het terrein en rond de Rosebel Gold Mines van het in Toronto (Canada) gevestigde bedrijf IAmGold komen op allerlei manieren in aanraking met door goudzoekers gebruik kwik. Het wordt tijd dat IAmGold haar verantwoordelijkheid neemt en dat zij gaat toezien op een veilig gebruik van kwik. Kwik dat nu in het water van rivieren en kreken komt.

2kg mercury at Rosebel Gold Mines Brokopondo Suriname.jpg

Een flesje met 2 kilo kwik

OPHELDERING OVER OMGANG MET KWIK IN ROSEBEL

31-07-2007 Door: Paul Kraaijer

Zwolle, Nederland - De Zwolse volger van het Surinaamse milieubeleid, Paul Kraaijer, heeft het Canadese bedrijf IAmGold Corporation in Toronto om opheldering gevraagd over de wijze waarop binnen haar Rosebel Gold Mines wordt omgegaan met kwik. Hij vermoedt dat arbeiders niet zorgvuldig omspringen met voorraadblikken waarin kwik wordt bewaard.

IAMGold is sinds november 2006 voor 95% eigenaar geworden van deze grote goudmijn, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Paramaribo, in het district Brokopondo. De resterende 5% is in handen van de Surinaamse staat. De mijn bestrijkt een gebied van 170 vierkante kilometer.

In dit gebied bevindt zich onder andere het dorpje Nieuw Koffiekamp. Het is een klein dorpje, traditioneel, met een kerk, een winkeltje, een schooltje en een voetbalveld. Het oorspronkelijke dorpje Koffiekamp is ongeveer veertig jaar geleden geheel verdwenen toen het Brokopondo stuwmeer en de dam werden aangelegd. Koffiekamp werd elders herbouwd. De Rosebel-activiteiten leveren het dorpje de meeste inkomsten op. Jongens uit het dorp zijn aangestoken door de goudkoorts en zoeken ook al op hun manier naar goudklompjes.

Goudzoekers van de Rosebel zijn vaak in Nieuw Koffiekamp te vinden. Uit betrouwbare bron heeft Kraaijer vernomen, dat het wel eens gebeurd dat kinderen in het dorp in aanraking komen met spullen die door de goudzoekers worden en zijn gebruikt. Zo werd ontdekt, dat een baby van twee jaar aan het spelen was met een flesje kwik en dat flesje ook open had weten te krijgen. Dit is slechts één concreet voorbeeld.

De Zwollenaar maakt zich zorgen over de gezondheid van de bewoners van Nieuw Koffiekamp en van andere in het Rosebel-gebied wonende Surinamers. In een brief aan IAmGold vraagt hij dan ook hoe het bedrijf omgaat met schadelijke stoffen, zoals kwik, die gebruikt worden in het goudwinningsproces. Ook is Kraaijer benieuwd of het bedrijf, of zijn voorganger Cambior Inc., ooit opdracht heeft gegeven tot een onderzoek naar de effecten van kwik op de volksgezondheid. Binnenlandbewoners maken dagelijks gebruik van het water in de rivieren en kreken. De mensen wassen zich in dit water, doen de afwas en de was erin. Dat water kan besmet zijn met kwik en andere chemische middelen.

De aan IAMGold verzonden brief is door Kraaijer ook verzonden aan het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en aan het ministerie van Arbeid, Technologie en Milieu.