Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

7 augustus 2007, Lira, Uganda

7 augustus 2007, Lira, Uganda

Hallo vrienden Mzungi's,

Na twee intense weken in Nabuyoga met telkens een korte pauze in het Chrystal hotelletje in Tororo, om er te douchen, onze was te doen en eens in een echt bed te slapen, zijn we maandag verder gereden naar Lira. Een tocht met het openbaar vervoer over een van de slechtste wegen van Uganda: zeven uur rijden over 130 km in een hete, overvolle bus. Maar vandaag, dinsdag, zijn we dat alweer bijna vergeten. We doen hier zoveel indrukken op. Lira is een stad waar vijf jaar geleden de oorlog nog vlakbij was. Tegenwoordig leeft de economie er op, al is het vooral veel informele economie: marktkraampjes, straatverkopers, ... . Maar ook hotels, supermarkten en tankstations. Vijf jaar geleden waren hier nog heel veel vluchtelingenkampen. Ook nu nog vind je hier tal van hulporganisaties en NGO's, zoals het Finse katholieke WorldVision, Unicef, int. Red Cross, USAID, ..

Ook de organisatie van Els de Temmerman voor de opvang van kindsoldaten heeft hier haar voornaamste centrum. Nu, vijf jaar later, is het centrum omgevormd tot een gewone school waar de kindsoldaten geintegreerd zijn met de andere leerlingen. Vanuit Belgie worden we gesponsord voor het schoolgeld, hun uniform en boeken en schrijfgerief. Een aantal leerlingen blijven intern op school en gaan slechts een paar keer per jaar naar hun naaste familie.

We bezochten ook een technische school: echt indrukwekkend! De leerlingen leerden er autorijden op het schoolterein en verder kunnen ze er zowat alle technische beroepen leren, van kleermaker over loodgieter tot metselaar. De basisschool tegenover deze school was gebouwd door leerlingen van de Technische school.

De mensen volgen het nieuws op de voet. Nu Museveni, hier geschreven als M7, troepen naar de grens met Congo stuurt, zie je hen innerlijk smeken dat de oorlog niet opnieuw opflakkert. Als dat gebeurt zijn wij allang terug in Belgie. Het gaat nu vooral om machtsvertoon. Maar we horen dat het nieuws Europa bereikt heeft. Ik hoop dat de int. gemeenschap samen met al die duizenden organisaties die hier zijn er alles aan doen om een nieuwe oorlog te vermijden. Ik hoop het. Want als een nieuwe oorlog uitbreekt zijn ze machteloos. En alles wat ze in vijf jaar met veel goede moed hebben opgebouwd zou dan verloren gaan. Ik mag er niet aan denken. Zeker na ons bezoek aan de Technische School vandaag, hoop ik dat er jobs komen in plaats van oorlog.

Jo

Gepost door Jo
10.08.2007