Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Blog / Afrika

Kampala, Uganda | Kids of Hope Choir participate in the National Music Award

Peniel Rwendeire is een student psychologie in Kampala. In zijn vrije tijd werkt hij mee in Baden Powell Memory School. Dat is enerzijds een school en anderzijds een weeshuis voor kinderen wiens ouders het slachtoffer werden van burgeroorlog, malaria of aids. Om de kinderen hun artistieke vaardigheden te laten ontwikkelen, om hun zelfbeeld te versterken en tegelijk om enkele fondsen te verwerven, werd in de school enkele jaren geleden het 'Kids of Hope' kinderkoor opgericht. Ze brengen traditionele en moderne liederen, toneel en poëzie.

Lees meer / 0 comment(s)

Afrikadag in Brussel: "halve eeuw dekolonisatie"

Afrikadag op 14 maart met sprekers uit Niger, Kameroen, Rwanda, Togo, Mali, … Cineast Eric Pauporté zal er zijn film “Mali d’or” voorstellen over een staking in de goudmijnen van Mali. Verder nog: defilé met traditionele klederdracht, Afrikaanse maaltijd, enz. Het belooft een dag te worden van ontmoeting, debat, dialoog en ontdekken van een diversiteit aan Afrikaanse culturen. zie http://fr.thabor.org/userfiles/file/Decolonisation14mars2009.pdf. Nog een reporter gezocht voor deze bijeenkomst op zaterdag 14 maart.

Lees meer / 0 comment(s)

Keniaanse zwijgwet gestemd

NAIROBI, 25 december 2008 (IPS)
Joyce Mulama
Keniaans parlement legt pers het zwijgen op
Het Keniaans parlement heeft een wet goedgekeurd die de staat toestemming geeft om mediahuizen binnen te dringen, zendmateriaal in beslag te nemen of een zender uit de ether te halen. De nieuwe wet moet enkel nog goedgekeurd worden door de president.
Lees het volledige artikel op www.ipsnews.be

Parlement legt pers het zwijgen op in Kenia

Lees meer / 0 comment(s)

Vandaag is Mugabe ingezworen als nieuwe (?) president van Zimbabwe. Alleen was er bijzonder weinig reden tot feesten...

Een nieuwe ambtstermijn dus van 5 jaar voor de oude krokodil uit de Zezuru-clan die al sedert 1987 aan de macht is als president en voorheen (sedert 1980) regeerde als premier. Bij zijn stembeurt vrijdag omschreef hij zichzelf als fit en gezond (moet kunnen als 84-jarige...)

Hij claimt een klinkende overwinning in alle 10 provincies met niet minder dan 85,5 % van de stemmen! En die zijn allemaal geteld op twee dagen, iets wat in de eerste ronde zowat anderhalve maand duurde.

Lees meer / 7 comment(s)

L'invité impoli

Hij mag dan misschien gelijk hebben, daar zijn zelfs een aantal Congolese burgers het mee eens, maar de manier waarop minister De Gucht vorige zondag, vlak voor zijn vertrek naar China, nog maar eens uithaalde naar de Congolese regering, heeft voor een nieuwe diplomatieke rel gezorgd. Congo roept zijn ambassadeur in Brussel terug voor overleg en sluit het consulaat in Antwerpen.

De uitspraken van onze buitenlandminister in het programma L'invité van de zender RTL, zijn niet goed onthaald in Kinshasa.

Lees meer / 2 comment(s)

Xenofoob geweld in Zuid-Afrika breidt zich uit tot de West-Kaap

Zonet de politie aan de deur gehad. Ze vroegen me hoe ik me voelde en een verhoogde veiligheidstoestand is ingeschakeld om alle buitenlanders in het Dorp te beschermen voor eventuele aanvallen. Men roept op om kalm te blijven maar bij enige onregelmatigheid de politie direct op de hoogte te brengen. Het gevaar op agressie naar buitenlanders zal niet zozeer uit het het dorp zelf komen maar er wordt gevreesd dat de mensen van de townships uit Kaapstad naar de dorpen komen.

Lees meer / 1 comment(s)

War/Dance

Oeganda

Een Afrikaans land achter je laten doe je niet zomaar, toch niet na een intense kennismaking met een groep scouts aan een land met zoveel schoonheid en tegelijk zoveel ellende als Oeganda. Het bezoek van de Oegandese DJ Viscious aan Mano Mundo, bracht de herinnening weer helemaal terug. Maar ook de documentaire War/Dance die ik zaterdag ben gaan bekijken op Docville in Leuven.

Baden Powel Memory School

Lees meer / 0 comment(s)

Ca va un peu seulement

Een van de zaken die me bij dit bezoek aan Mali is opgevallen is dat mensen het moeilijk hebben. Dat zal op zich niet verbazen voor een van de armste landen van de wereld. Maar daar waar ik enkele jaren geleden stellig het gevoel kreeg dat ondanks het feit dat mensen niet zomaar de eindjes aan mekaar konden knopen, ze er zich altijd wel op een of andere manier konden doorslaan, is dat nu anders. Ze hebben het nu moeilijker als tevoren om hun familie te voeden en sommigen klagen openlijk over de gevoerde politiek.

Lees meer / 1 comment(s)

Het Malinese milieu is voor later

De temperaturen stijgen. 40 graden en meer is dagelijkse kost geworden. De hitte is zo drukkend dat je liters water moet drinken om je overvloedige transpiratie te compenseren. Als je kan zet je jezelf best onder een ventilator om je zweet te laten verdampen waardoor je wat afkoelt.

Lees meer / 0 comment(s)

Onrust in Noord-Mali

In het Noord-Oosten van Mali zijn er eind vorige week gevechten geweest tussen de Touaregrebellen en het reguliere leger. Donderdag 20 maart zou ten noorden van Kidal in de buurt van Abeibara een legerjeep op een mijn gereden zijn. Een dag later liep in dezelfde streek een konvooi van het leger in een hinderlaag toen ze op weg waren naar het grensgebied met Algerije. Er zou verschillende uren met zwaar geschut over en weer geschoten zijn. Drie soldaten en vijf burgers zouden bij de schermutselingen zijn omgekomen, en acht legervoertuigen buitgemaakt door de rebellen.

Lees meer / 0 comment(s)

De school van Soribougou

Ik geniet van mijn vrijheid onafhankelijk te zijn wat vervoer betreft, en hou halverwege het traject tussen Bamako en Kita halt in Soribougou. Daar stop ik bij een school die ik ook in 2005 bezocht. Het is een “école communautaire”. Dat wil zeggen dat de inwoners van het dorp zelf elke maand het geld bijeensparen voor de lonen van de leraars, de bouw en het onderhoud van de klaslokalen, het meubilair en dergelijke meer. Soribougou heeft drie klaslokalen in leem en een hut ernaast uit riet, met wat goede wil zou men dus kunnen zeggen vier klaslokalen. Er zijn ook vier leraars.

Lees meer / 0 comment(s)

Uitgesteld vertrek

Het heeft wat moeite gekost, maar eindelijk ben ik dan toch weggeraakt uit Bamako. De ontmoetingen en de extra lectuur die me daardoor bezorgd werden en dan nog onvoorzien omstandigheden à l’Africaine hebben me meer dan drie volle weken in de hoofdstad doen verblijven. Maar soit, het waren leerrijke ontmoetingen, interessante lectuur en op die manier vertrek ik met meer bagage naar het terrein. Eerst de theorie, dan de praktijk, dat was mijn filosofie. En hup, de dag dat de « lente » begon, trok ik er dan toch op uit.

Lees meer / 0 comment(s)

Het onderzoek: een introductie

Zoals ik al aangaf is de reden van mijn bezoek hier een onderzoek naar de impact van de armoedebestrijdingsprogramma’s van de wereldbank op het onderwijs. Ik moet daarbij vertellen dat het onderzoek mede werd mogelijk gemaakt door de VLIR, de Vlaamse Interuniversitaire Raad die hiervoor beperkte reisbeurzen ter beschikking stelt. Studenten uit Vlaamsche universiteiten en hogescholen kunnen een aanvraag indienen die hen bij een gunstig advies toelaat om een terreinonderzoek te doen in het kader van een taak of een masterproef. Toch even het vermelden waard lijkt me.

Lees meer / 0 comment(s)

Beeld uit Bamako

Enkele plaatjes uit de Malinese hoofdstad waar het overdag tot 40 graden wordt.

De luchtvervuiling maakt het er bepaald niet aangenamer op. Niet enkel de donkerblauwe of zwarte uitlaatgassen die de talloze brommers, auto's, minibusjes, bussen en vrachtwagens uitademen, maar ook stof, heel veel stof. Telkens je je handen wast sta je versteld van de hoeveelheid rood stof dat je op nauwelijks een uur tijd op je huid hebt plakken.

Bamako02.jpg

Bamako03.jpg

Bamako04.jpg

Bamako05.jpg

Lees meer / 0 comment(s)

"Tribalisme" in Kenia?

Een interessant commentaar op de site van Le Monde diplomatique verklaart waarom de berichtgeving over de politieke crisis in Kenya zo pover is.

Ik vertaal:

Lees meer / 2 comment(s)

Stop Afrika of Afrika's top?

De Afrika-top tussen Afrika en Europa zou voor beide continenten een win-win-situatie worden. Op vrtnieuws.net kan je netjes uitgelegd krijgen wat er op de agenda stond.

De woorden helder formuleren is al een hele stap dichter bij het gelijk.

Lees meer / 0 comment(s)

Werkloosheid op het platteland zorgt voor explosieve situaties

De vakgroep Sociale Economie van UGent publiceert een onderzoek* naar de impact van Westerse handelspolitiek van o.a. Europese en Amerikaanse landbouwsubsidies op een verregaande destabilisering van plattelandsgebieden in het Zuiden.

Westerse handelspolitiek belangrijke oorzaak van conflicten in ontwikkelingslanden

Lees meer / 0 comment(s)

Beter 20 € aan een goed doel dan aan een slecht boek

Je kan onmogelijk verwachten in een wereld van extreme onrechtvaardigheid, dat met een gift van 100 € alles plots goed zou gaan voor de arme mensen in het Zuiden. Het Westen geeft exponentiële bedragen uit aan onrecht en aan oorlogen en plundert in een adem de grondstoffen en natuurlijke rijkdommen van het Zuiden. Hoe waanzinnig is het daarbij om te veronderstellen met je schamele gift van 100 €, dat je dan het recht hebt om te bepalen hoe mensen zich aan de andere kant van de aarde moeten ontwikkelen?

Lees meer / 7 comment(s)

[STOP EPA] Trade Negotiations Insights

9/11: Mandelson urges final push in €PA talks!

Zouden 'the man who sold the world' (Tony Blair) en 'the man who is to sell Africa' (Peter Mandelson) beiden de symboliek van 9/11 al zijn vergeten? Of doen ze het erom?

Ik ben geen handelsexpert, ik surf niet vaak naar de website van de Europese Commissie en al helemaal niet naar 'Trade Issues', maar via de campagne-website van 11.11.11 en de STOP EPA-campagne, ben ik toch eens verder gaan kijken wat die heren, die ons, Europeanen, in de wereld vertegenwoordigen, zoal doen en zeggen.

Lees meer / 0 comment(s)

[Stop EPA's] VRT-journaliste Katrien Vanderschoot reist naar Burkina Faso

VRT-journaliste Katrien Vanderschoot reist naar Burkina Faso en bericht regelmatig over de EPA's.

"‘Dankzij jullie komst hebben wij een stem die heel ver reikt’ zegt Madame Gariko. Een heerlijk antwoord op mijn vele twijfels en vragen."

weblog Katrien Vanderschoot


© Foto Katrien Vanderschoot

Lees meer / 0 comment(s)