Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

TVdeluxe: geëngageerde tv op je computerscherm

TVdeluxe: geëngageerde tv op je computerscherm

Vanavond gaat in de Gentse Vooruit TVdeluxe van start: een lezing gevolgd door een debat wordt live gestreamd -zeg maar uitgezonden- op internet. Mensen die niet in Gent geraken, kunnen dus alles op hun computerscherm volgen. Victoria Deluxe, organisator van TVdeluxe, wil met het project niet alleen de toepassing van digitale technologie stimuleren, maar ook een pleidooi houden voor meer diepgang op tv. Dirk Holemans, zakelijk leider van Victoria Deluxe, geeft uitleg bij het project.

dirk_holemans.jpg

Dirk Holemans, zakelijk leider van Victoria Deluxe

-- Hoe kwamen jullie op het idee om met TVdeluxe te beginnen?

"We vinden het belangrijk dat mensen de beeldvorming over hun samenleving zelf in handen nemen. In het verleden organiseerden we bijvoorbeeld een project waarin we mensen uitdaagden om hun eigen wijk in beeld te brengen, als reactie op de stereotiepe beeldvorming à  la Jambers. Die toont alleen maar de problemen in een wijk, maar nooit de potentie en de kwaliteiten ervan.

Daarnaast zijn heel wat mensen blijkbaar op zoek naar diepgang. Mensen vragen zich af waar je vandaag nog terecht kan voor een goed debat, waar je vandaag nog een tv-programma vindt dat je doet nadenken. We willen dus zowel een bijdrage leveren aan de stedelijke debatcultuur, de stedelijke democratie, als een duidelijk signaal geven aan het algemene televisielandschap."

-- De onvrede met het huidige televisie-aanbod speelt dus duidelijk een rol in het TVdeluxe-project?

"Absoluut. Als sociaal-artistieke organisatie werken we vaak met kwetsbare groepen zoals gedetineerden en psychiatrische patiënten. We krijgen dan ook heel wat vragen van productiehuizen die willen tonen wat we doen. Telkens als we met die producenten gepraat hebben, moeten we neen zeggen. Men hanteert immers steeds een format dat mensen te kijk zet, in plaats van mensen te versterken in hun waardigheid."

-- Moeten er zaken veranderen in de televisiewereld?

"Jazeker. Ten eerste is er de cruciale rol van de openbare omroep. Ik vind het essentieel dat zij vanuit hun maatschappelijke opdracht werken en zich niet voortdurend willen meten met hun commerciële concurrenten. Er moet ook ruimte komen voor zaken die wat meer tijd vergen. Ik vind niet dat alles flitsend snel moet zijn op televisie. Programma's op de VPRO hebben bewezen dat urenlange interviews echt wel kunnen werken op televisie en dat daar een publiek voor is. Volgens mij bestaat dat publiek ook in Vlaanderen: ik geloof niet in een lokale genetische afwijking."

-- Waar komt jullie mediakritiek vandaan?

"We zijn er zelf al een tijdje mee bezig. Daarnaast werken we onder meer samen met KifKif, die een tijdje geleden met internetradio startten. We kwamen ook mensen uit Nederland op het spoor, die ons duidelijk maakten dat wij in Vlaanderen wat achterophinken wat de toepassing van nieuwe technologieën betreft. Nieuwe technologie kost natuurlijk wel geld en is nog niet vannzelfsprekend, anderzijds moesten we geen halsbrekende toeren uithalen om een project als TVdeluxe op poten te zetten. Ik denk dat het hoog tijd is om na te gaan hoe we ICT en internet op een low budget-manier maximaal kunnen benutten. Een mogelijkheid is om samen met enkele organisaties een regelmatig aanbod te voorzien van internettelevisie. Op die manier kan er een alternatief televisiecircuit ontstaan.

Heel het digitale terrein wordt eigenlijk wat ondergewaardeerd vanuit democratisch oogpunt. Internet is een nieuw publiek domein. Zowel organisaties als lokale overheden moeten beseffen dat de opwaardering van internet tot een digitale publieke ruimte heel belangrijk is om de democratie te versterken."

-- Wie willen jullie bereiken met TVdeluxe?

"Enerzijds ons vast publiek dat we doorheen de jaren opbouwden: studenten, mensen die actief zijn in opbouwwerk, het brede middenveld. Daarnaast richten we ons tot mensen die her en der in Vlaanderen actief zijn. Op termijn kunnen er misschien vanop verschillende plaatsen in het land lezingen en debatten live gestreamd worden en op een website vertoond worden."

-- Jullie spreken over een 'inhoudelijke dialoog'. Komt er dan een debat aan het einde van de lezing?

"We organiseren eerst een lezing van veertig minuten met een hoofdspreker. Nadien krijgt een panel van drie personen de opdracht om complementaire denksporen te ontwikkelen. Om bijkomende gedachten te formuleren, niet om te debatteren om te debatteren. Uiteraard is er ruimte voor kritiek, maar we geloven toch meer in de dialoog dan in het flitsende debat, waar iemand absoluut moet scoren en er een winnaar en verliezer moet zijn."

-- Wat zijn jullie van plan met de website?

"In de eerste plaats wordt de website een digitaal archief. Zoals je in een bibliotheek boeken kan lenen, kan je bij ons de opnames van de lezingen opvragen. Als mensen op een bepaalde avond verhinderd waren, kunnen ze op een ander moment toch nog de opname bekijken. Dat kan ook voor studenten relevant zijn. Een prof kan bijvoorbeeld de opdracht geven om een lezing te bekijken in plaats van een boek te lezen."

-- Wat zijn de toekomstplannen?

"We beginnen met de vier avonden die nu gepland zijn. We willen ook echt investeren in de technologie, om die te leren beheersen. Nadien willen we samen met verschillende groepen stadstelevisie maken."