Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dreigend voedseltekort in Guinee-Bissau

Dreigend voedseltekort in Guinee-Bissau

Het World Food Programme (WFP) houdt de voedselsituatie in Guinee-Bissau nauwgezet in het oog. Het regenseizoen laat voorlopig op zich wachten, hetgeen de bezorgdheid bij overheden en ngo’s doet stijgen. De bevolking in Guinee-Bissau is namelijk sterk afhankelijk van de rijstteelt. Als het niet begint te regenen, komt er van een goede oogst weinig in huis. Na het mislukte cashew-seizoen zou dit een nieuwe, zware klap betekenen voor de bevolking.

kaartje guinee-bissau.png

De minister van landbouw in Guinee-Bissau verkondigde via de radio dat er een hongersnood op til is in het land. De oogstopbrengsten – van hoofdzakelijk rijst – zouden volgens het overheidsbericht met de helft kunnen terugvallen. Vooral de plattelandsbevolking is kwetsbaar voor een potentieel voedseltekort. Bevrijde Wereld en haar lokale partners zijn actief in het rurale oosten van het land, een moeilijk bereikbaar gebied dat bijzonder kwetsbaar is voor voedselinstabiliteit.

De FAO (Food & Agriculture Organisation) blijft voorzichtig, ook omdat de organisatie nauwelijks over concrete opbrengstgegevens beschikt. Volgens de FAO situeert de oorzaak van het huidige voedselprobleem zich bij de mislukte oogst van cashewnoten in mei en juni van dit jaar, zodat de gezinnen nauwelijks over (financiële) reserves beschikken om deze lastige periode te overbruggen. Indien het op korte termijn begint te regenen, zou de schade nog enigszins binnen de perken blijven, aldus het FAO.

Ongeveer zeventig procent van de bevolking in Guinee-Bissau verdient een centje bij met het telen van cashewnoten. Ongeveer 85% van de export bestaat uit cashewnoten. Die extra inkomsten zijn broodnodig om de eerste helft van het jaar te overbruggen, wanneer het te droog is om rijst te telen. Met het cashew-geld kopen de gezinnen dan geïmporteerde rijst aan. Van juli tot oktober wordt dan eigen rijst geteeld en geoogst – indien er de komende maanden tenminste voldoende neerslag valt.

Bron: IRIN