Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Scholieren nemen wetstraat over

Scholieren nemen wetstraat over

BRUSSEL – Als gevolg van de overkoepelende slotzitting van het scholierenparlement waren De Kamer, de Senaat en het Vlaams Parlement op vijf mei in handen van scholieren van de derde graad uit alle uithoeken van Vlaanderen. De mondige tieners konden er hun zegje doen over de thema’s seksualiteit, onderwijs en arbeid.

DSC00238.JPG

(De scholieren vormen een wetsvoorstel in de commissievergadering - foto Pieter-Jan Otten)

De overkoepelende slotzitting is het sluitstuk van een jaar scholierenparlement, een initiatief van Globelink. Deze jeugddienst die werkt rond “duurzame ontwikkeling in een mondiale context en veel belang hecht aan inspraak en participatie van jongeren”, ziet het scholierenparlement als een ideaal project om deze doelstellingen te verwezenlijken. De scholieren die in de loop van het school jaar al zes maal zijn samengekomen per regio, verenigen zich nu in Brussel om voor één dag in de rol van de politici te kruipen. Het ging er vandaag dan ook net zo aan toe als op een doordeweekse dag in de wetstraat. “Het enige verschil is dat er veel meer volk aanwezig is”, grapte Herman De Croo, die het niet kon laten ook nu weer even de show te komen stelen.

DSC00254.JPG

(Pre-plenaire zitting in de Senaat - foto Pieter-Jan Otten)

Nadat de ochtend chaos verdwenen was - al dat jong geweld zijn ze duidelijk niet gewend in de wetstraat – kon worden overgegaan tot de orde van de dag. Eerst kwamen een aantal experten en politici de thema’s toelichten en trokken ze de discussies opgang. In het Vlaams Parlement had men het over seksualiteit, arbeid was het centrale thema in de Kamer en in de Senaat stond onderwijs op het programma. De leerlingen die zich onderverdeelden in verschillende commissies per thema, ondervonden hoe moeilijk het is om een wetsontwerp te maken. “Eigenlijk weten we nog te weinig over de thema’s om alle gevolgen van onze voorstellen goed in te schatten”, vindt Dominique (17).
Na een rijkelijk geanimeerde middagpauze in het Warandepark met infostandjes, muziek, spelletjes en vooral veel zon, werden er per commissie fracties gevormd. De fracties konden nog een aantal aanpassingen vragen aan het voorlopige wetsvoorstel. Als ook dit achter de rug was werd er in groep gestemd over elk voorstel met eventuele aanpassingen.

In de kamer waren de meningen verdeeld. Er heeste eensgezindheid over een verplicht contract dat jongeren moet beschermen op de arbeidsmarkt maar over de invulling ervan en de manieren om kinderarbeid tegen te gaan, bestond er veel onenigheid. Dit leverde het nodige telwerk op bij de stemming want elektronisch stemmen kon niet en dus moesten alle groen, gele en rode kaarten de lucht in. In het Vlaams Parlement bestond er meer eensgezindheid. Seksuele voorlichting moet vanaf vijf jaar en in elke school moeten zowel experten als leerkrachten de leerlingen begeleiden en antwoorden kunnen bieden in verband met seksualiteit.

DSC00274.JPG

(Herman De Croo spreekt de jongeren toe net voor aanvang van de plenaire zitting in de Kamer - foto Pieter-Jan Otten)

De discussies gingen er bij momenten hevig aan toe. De scholieren wilden hun mening duidelijk laten gelden. “We vinden het belangrijk dat er naar ons geluisterd wordt. In een evenwichtige samenleving moet elke groep een politieke stem hebben, niet in het minst de jongeren”, vinden Lies (18) en Debby (18). Hoewel de jongeren die wij tegen het lijf liepen naast het scholierenparlement het politieke gebeuren niet volgen, heeft dit initiatief toch hun interesse in de politiek doen oplaaien. Zo kan Globelink spreken van een geslaagde missie. Jongeren in contact brengen met de politieke wereld en hun interesse wekken voor wereldproblemen zijn toch de voornaamste doelstellingen van dit simulatiespel.

Over één onderwerp bestond er unanimiteit onder de jonge politici. Ondanks het feit dat dit voor velen eerder een verplichting was dan wel een vrije keuze, reageerden ze achteraf allemaal enthousiast op dit initiatief. Dit betekent echter niet dat er niets voor verbetering vatbaar is. “De thema’s die we bespreken zouden beter moeten aansluiten met de actualiteit” vindt Karen (18). Lies voegt er nog aan toe dat “meer aandacht moet besteedt worden aan de inhoudelijke programma’s van de verschillende politieke partijen. Daar weten nog veel te weinig over.”