Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Campagne Vredeseilanden, 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels start kleurrijk

Campagne Vredeseilanden, 11.11.11 en Oxfam-Wereldwinkels start kleurrijk

GENT -- Op zaterdag 15 september gaven 11.11.11, Oxfam-Wereldwinkels en Vredeseilanden in Gent de aftrap van hun gezamelijke campagne 'Boeren strijden tegen vrijhandel'. In het kader van “2015 DE TIJD LOOPT” (de milleniumdoelstellingen) vragen zij aandacht voor duurzame landbouw en rechtvaardige wereldhandel.

ballonnen oplaten op Sint-Pietersplein.jpg

(foto 11.11.11)

Dit jaar onderhandelt de Europese Unie met de Afrikaanse landen over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's). Als deze akkoorden ondertekend worden, zal Afrika haar markten bijna volledig moeten openstellen voor goedkope landbouwproducten uit Europa. Terwijl 70 procent van de mensen die honger lijden hun broodwinning uit landbouw haalt, dreigen zij nu juist het meest getroffen te worden. Ze voeren een ongelijke strijd en kunnen onmogelijk concurreren met grootschalige en vaak gesubsidieerde Europese landbouw.

Landbouw is nog steeds de belangrijkste economische sector in de meeste onderontwikkelde landen, zeker in termen van tewerkstelling. De meeste landbouwproductie, vooral dan de productie van basisvoedsel, is afkomstig van kleine boeren. Kleine familiale boeren zijn in grote mate afhankelijk van hun onmiddelijke omgeving en natuurlijke rijkdommen. Bovendien hebben ze weinig of geen toegang tot middelen als grond, water, kredieten, zaden en vorming. Zij kunnen dan ook niet opboksen tegen de goedkoop ingevoerde producten die hun plaatselijke markten overspoelen. Vooral graan, kippenvlees, melk, plantaardige olieën en tomatenconcentraat beschouwen ze als bedreigend voor de lokale productie. Als deze landen hun invoertaksen op Europese producten moeten afschaffen zal de situatie alleen maar erger worden. Zelfs al gaat het over kleine hoeveelheden, dan nog kan de goedkope invoer een sterke impact hebben op de lokale prijzen en vervolgens op het inkomen van de boeren en het ontwikkelingspotentieel van de betrokken sectoren. Want investeerders zijn niet bereid om hun geld te steken in de uitbouw van een sector die, omwille van de concurrentie met goedkopere Europese import, geen perspectieven biedt. Als de sector niet beschermd kan worden, kan er ook van uitbouw geen sprake zijn.

11.11.11, Vredeseilanden en Oxfam-Wereldwinkels willen het protest van talloze Afrikaanse boerenorganisaties ondersteunen door druk uit te oefenen op onze beleidsverantwoordelijken. Want wat is ontwikkelingssamenwerking waard als zowel ons landbouwbeleid als ons handelsbeleid landen dieper in de de armoede duwt?

Op deze startdag van de campagne liep er in het ICC doorlopend een infomarkt waar de materialen voor de campagne werden voorgesteld. Honderden vrijwillige medewerkers kregen er informatie en een enthousiasmerend verhaal. 's Middags was er tijd voor een eerlijke megapicknick. Erna werd er toelichting gegeven bij deze toch wel bijzondere samenwerkingscampagne. Verhalen en getuigenissen van boeren in verzet uit het Zuiden zorgden voor concrete duiding.

Als afsluiter van de dag werd er op het Sint-Pietersplein een ludieke actie gevoerd waar de boodschap 'STOP EPA' krachtig de wereld werd ingestuurd door honderden mensen die met ballonnen de tekst vormden. Nadat iedereen nog de verzekering kreeg dat de balonnen biologisch afbreekbaar waren werden ze dan ook onder luid applaus gelost. Ze stonden symbool voor de boodschap die de vele vrijwilligers en sympathisanten het komende jaar in hun locale werking zullen uitdragen.

Nadien konden we op een receptie onder stralende zon met vrijwilligers en sympathisanten napraten over de nieuw opgedane inzichten. Hier zijn enkele van de reacties die we sprokkelden:

Zo was Marie-Paul uit Ieper naar Gent afgezakt om het nieuws uit 1ste hand te vernemen. Voor haar was de dag geslaagd omdat zij de bevestiging vond dat we ook hier in het Noorden iets kunnen doen. Niet door het platwalsen van mensen met argumenten maar in het aantonen van je overtuiging door je volgehouden handelen.

Vincent uit Gullegem, lid van het plaatselijke 11.11.11 comité, vond dat hij nuttige achtergrond gekregen had over hoe het thema op de eigen gemeente over te brengen. Tevens deed het hem deugd gelijkgestemden te ontmoeten. Op 26 oktober werkt hij alvast mee met de locale afdeling in de organisatie van Vrijdag Krabdag (teneinde zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen tegen de EPA's).

Johan uit Melle vond het dan weer belangrijk de Afrikaanse boeren te verdedigen. Dat het belangrijk is politieke druk uit te oefenen in een land dat deeluitmaakt van een imperialistisch blok. Een deel daarvan is een sociale basis hiervoor creëren. Dergelijke sensibiliseringsacties dragen daartoe bij. Even belangrijk is voor hem dat de getroffen boeren zich organiseren en hun eisen kunnen doordrukken naar hun eigen regering. De strategie van de ngo's loopt best parallel met die van de plaatselijke boeren klinkt het.

Dorien, vrijwilliger uit de Wereldwinkel komt elk jaar naar de beurs om op de hoogte te blijven van de producten en artisanaat. Vanuit haar engagement werkt ze 1x in de maand in de winkel en volgt ze de vergaderingen. Ze vond de actie ludiek en hoopgevend. Ze vindt het geen gemakkelijk thema om actie rond te voeren maar kreeg op deze actiedag een extra 'push' om verder te doen.

Matus uit Slovakije, lid van Eurizons, had juist van 22 augustus tot 12 september met 50 andere internationale vrijwilligers van Riga naar Brussel gefietst ter promotie van hun actie voor globale responsabiliteit. Hij was nog in België en wou uit persoonlijke interesse deze actie nog komen ondersteunen samen met een 5-tal vrienden. De laatste jaren leeft hij onder het motto 'your action matters' en draagt hij het ook uit.

Pieter uit Gent vond het zijn democratische verplichting om met het thema bezig te zijn omdat we in de mogelijkheid zijn daarop te wegen via koopgedrag en politieke actie.

Voor alle informatie over de internationale STOP-EPA's campagne: www.epa2007.org en www.epawatch.net. Op www.stopepas.be kan je de petitie ondertekenen.

EPA logo vanuit de lucht.jpg

(foto Marc Goldchstein)