Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jeugdhuis Lintfabriek gesloten door het gemeentebestuur van Kontich

Jeugdhuis Lintfabriek gesloten door het gemeentebestuur van Kontich

In Oktober 2007 viert jeugdhuis lintfabriek haar 25 jarig bestaan. Speciaal voor deze feestmaand komen enkele bands, die ondertussen gestopt zijn, nog eenmalige samen om dit te vieren. Bands zoals Unsure, Leech, Netbrake, Upright, Skools Out en ALE staan voor de laatste keer op het podium van het lintfabriek. Maar ook andere bekende buitenlandse groepen versterken het aanbod.

In Oktober 2007 viert jeugdhuis lintfabriek haar 25 jarig bestaan. Speciaal voor deze feestmaand komen enkele bands, die ondertussen gestopt zijn, nog eenmalige samen om dit te vieren. Bands zoals Unsure, Leech, Netbrake, Upright, Skools Out en ALE staan voor de laatste keer op het podium van het lintfabriek. Maar ook andere bekende buitenlandse groepen versterken het aanbod.

Het Lintfabriek is doorheen de jaren bekend geworden door verschillende buitenlandse bands die het podium deelden. Bands zoals BLINK 182, Pavement, Greenday, Offspring, Karate, Songs Ohia, Laurel Aitken, Girls against boys, The Mars Volta, Will Oldham, Motorpsycho, The Ex, … Maar ook Belgische bands zoals Deus, Orange Black, Millionaire, The Kids, The Seatsniffers, Fifty Foot Combo … vonden hun weg naar het oude fabrieksgebouw waar vroeger linten werden gemaakt. Gedurende 25 jaar vonden er 932 concerten plaats en deelden 2233 bands het Kontichse podium.Verschillende bands speelde legendarische shows, er werden platen en CD’s opgenomen en ruige verhalen werden over de hele wereld verteld. Het Lintfabriek is over heel de wereld bekend, maar niet in Kontich.

Spijtig genoeg komt er aan deze periode een einde. Het gemeentebestuur van Kontich heeft, na overhandiging van een vernietigend rapport van de brandweer, besloten om het jeugdhuis te verzegelen. Dit werd op 26 september beslist tijdens een samenkomst van de burgemeester, politiecommissaris, een inspecteur, brandweercommandant en jeugdconsulent. Tegenover deze delegatie zaten 5 mensen van het Lintfabriek gesteund door Kartien Voorspoels van Formaat. Hier werd besloten dat enkel de geplande optredens mogen doorgaan en het daarna gedaan is. Het jeugdhuis mag opnieuw open als alles wat in het rapport staat vervangen en hersteld is. Dit is niet alleen financieel onmogelijk, maar er komt ook bij kijken dat het een huurhuis is. En dit gebouw zal in de nabije toekomst worden verkocht om appartementen op te plaatsen. Jaren is er 800 euro huur betaald voor dit bouwvallig gebouw zonder enige inbreng van de gemeente. Herstellingen konden niet gebeuren omdat het jeugdhuis buiten het bouwreglement van de gemeente viel. En andere inspanningen van eender welke soort heeft het gemeentebestuur ook niet gedaan. Ook het feit dat de buurt het Lintfabriek liever ziet gaan dan komen speelt hier geen voordeel. Op deze manier wordt het 25 jarig bestaan in teneur gevierd.

De toekomst van het Lintfabriek in de Mechelsesteenweg 199 is vrijwel onbestaande. Maar de toekomst van het lintfabriek tour court hangt aan een zeer dun zijden draadje. De burgemeester beloofde persoonlijk dat hij naar een oplossing zoekt. In de aangetekende brief, ondertekend door de burgemeester, die naar onze voorzitter is gestuurd lezen we het volgende: ‘Zoals gezegd gaat de gemeente een engagementsverbintenis aan om samen met u op korte termijn te zoeken naar die nieuwe locatie voor het Jeugdhuis. Graag vernamen wij ook van u wat de concrete denksporen zijn die bij u daarvoor ter tafel liggen.’ Tijdens de vergadering op 26 september werd verteld door de burgemeester dat hij ‘iets’ in gedachte had. Met als tegen reactie: “Waarom nu pas? En wat dan? Het Lintfabriek stelt deze vraag al minstens 10 jaar!” Hierop kwam geen antwoord. Zoals u leest is er maar weinig vertouwen in het voorstel dat op tafel werd gelegd. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat er nu plots iets uit de bus zal komen. Maar de medewerkers en bestuur van het Lintfabriek blijft hopen.

Hoogtepunten uit de kalender 2007

06.10.07 19:30 NO MEANS NO + Freak Accident

07.10.07 15:30 RISE AND FALL + Justice + The Setup + True Colors + Autumn Delay + Reproach + One Voice + ...

13.10.07 18:00 UNSURE (EENMALIGE REUNIE) + Skools Out + Upright

14.10.07 18:00 NO REDEEMING SOCIAL VALUE + Anytime (Reunion) + Right Direction + Siren

26.10.07 18:00 LEECH (EENMALIGE REUNIE) + Netbrake (eenmalige reünie)

17.11.07 19:30 ALABAMA THUNDERPUSSY (US) + Firebird (uk)

28.12.07 22:00 DISCOPARTY - THE FINAL EDITION