Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Dagboek 'Antwaarps Asiel' en getuigenissen: dag 11

Dagboek 'Antwaarps Asiel' en getuigenissen: dag 11

ANTWERPEN -- Via Austin (foto), onze contactpersoon voor de mensen die in de kerk overnachten, krijgen de bewoners de kans om hun verhaal te doen. Verschillende getuigenissen gebeuren in het Nederlands. We zullen wekenlang met hen in contact blijven, ook nadat de actievoerders zondag zullen zijn verhuisd naar een kerk in de Sanderusstraat, nummer 77. Veertien dagen later zullen ze naar een Antwerpse moskee verhuizen. Het gaat volgens Tetty Rooze -contactpersoon van de actie "Antwaarps Asiel" - om een "estafette-actie" waarbij de bewoners om de veertien dagen zullen verhuizen. Gisteren bracht onder meer Erwin Pairon van de partij Groen! een bezoek aan de actievoerders.

kerkbezetting.jpg

Austin uit Nigeria, onze contactpersoon (foto: Keltoum)

G. Biallo
G. is een Guineeër. Hij is voortdurend verdrietig en mist zijn vrouw die in Guinee is achtergebleven. Hij besloot om naar België te vluchten nadat rebellen uit Sierra Leone zijn dorp binnenvielen en zijn ouders vermoordden. Eerst verstopte hij zich gedurende zes dagen in een oerwoud.

Het leger viel zijn dorp binnen en gebruikte zware wapens in een poging om de rebellen te verjagen. Daardoor werd zijn dorp gedeeltelijk vernietigd. Tot overmaat van ramp beschuldigde de Guineese overheid hem van rebellie waardoor G. uit Guinee moest vluchten om niet in de gevangenis terecht te komen. In België kreeg G. een arbeidsvergunning waardoor hij in 2002 aan de slag kon in de wegenbouw. Maar hij kreeg een negatief advies over zijn asielaanvraag waardoor zijn arbeidsvergunning in 2003 ongeldig werd. Zijn werkgever trachtte tevergeefs om hem alsnog aan een vergunning te helpen. Nu helpt G. in Antwerpen met het uitdelen van registratieformulieren aan mensen zonder papieren.

S. Diallo
S. uit Guinee kwam naar België om politieke redenen. Hij zou er meteen naar de gevangenis moeten. In de Antwerpse kerk heeft S. last van slapeloosheid: "Het is anders dan bij mijn thuis want hier word ik soms uit mijn slaap gehouden door medebewoners die 's nachts televisie kijken of die aan het praten zijn".

Karim
Karim ontvluchtte Iran om politieke redenen. Hij moest daardoor zijn drie zussen en zijn broer achterlaten. Zes jaar geleden kwam hij naar België waar hij een opleiding woondecoratie volgde. Nu is Karim werkloos en hij kan zijn huur niet betalen. Die bedraagt honderdvijftig euro, hoewel het om een zeer kleine kamer gaat. Twee jaar geleden deed hij een aanvraag tot regularisatie, maar daar heeft hij van de overheid geen antwoord op gekregen. Karim vindt de omstandigheden waarin de kerkactie verloopt positief: hij klaagt niet over de slaapgelegenheid en het voedsel is van goede kwaliteit. Bovendien voelt hij zich gesteund door de Antwerpse geestelijken en door de partij Groen!.