Rhizomen project Sporen in amper elders
Rhizomen project Sporen in amper elders
F2françois (tekst Rachid)14 oktober 2007 – 15:06
Rhizomen is een initiatief van de Cultuurbeleidscel van de stad Antwerpen om meer diversiteit te brengen in het stedelijke culturele landschap. Het is bedoeld als instrument om een veelheid aan dynamische, actieve figuren vanuit verschillende (o.a. etnische) gemeenschappen en (sub)culturen bloot te leggen en te operationaliseren. Immers, veel (sub)culturele dynamieken ontspinnen zich nog altijd in de beslotenheid van een eigen gemeenschap of peer group en raken niet geïntegreerd binnen de reguliere cultuurcircuits.

Het naar de oppervlakte brengen van deze dynamieken – en vooral dan van de mensen die deze dynamieken schragen – is een van de voornaamste doelstellingen van dit project. Kort samengevat is Rhizomen een kort opleidingstraject voor ‘creatieve doeners en denkers’, met sessies rond creatief denken, communicatietechnieken, projectmanagement, het schrijven van subsidiedossiers, het Antwerps subsidiebeleid, het Antwerpse culturele veld in kaart… Ook worden er tijdens het traject een aantal interessante (socio)culturele praktijken bezocht. De initiatiefnemers van die projecten geven er toelichting bij de totstandkoming van hun project. Zo krijgen deelnemers aan Rhizomen een beeld van hoe een cultureel project in de praktijk vorm krijgt. Tot slot krijgen de deelnemers een praktijkoefening, waarbij ze gezamenlijk een (socio)cultureel project uitwerken waardoor opgedane kennis aan de praktijk wordt getoetst.
Bij de selectie van deelnemers aan Rhizomen wordt in de eerste plaats waarde gehecht aan de algemene diversiteit binnen de groep (gender, leeftijd, etniciteit, (sub)cultuur, …). Op de tweede plaats worden deelnemers gescreend op specifieke, individuele competenties zoals artistieke of organisatorische kwaliteiten of kwaliteiten die zich situeren op het vlak van netwerking en communicatie. Zo ontstaat een ‘lerende’ groep, waarbij de deelnemers competenties en perspectieven delen en vermeerderen. Rhizomen is dan ook in zeer belangrijke mate een ‘ontmoetingsproject’. Het creëren van diverse netwerken is op zijn minst even belangrijk als het verwerven van competenties rond projectmanagement of subsidiebeleid. Aangezien deelnemers aan Rhizomen op geregelde basis in een gedeelde ruimte rond een gedeelde inhoud samenkomen en elkaar gaandeweg leren kennen, worden toekomstige samenwerkingen mogelijk waarbij grenzen van gemeenschappen en culturen overstegen worden.
Rhizomen is intussen toe aan zijn derde editie. Het tussentijds resultaat is alvast een zeer gedifferentieerd, actief en inzetbaar netwerk dat een hoop perspectieven biedt voor verschillende culturele verenigingen en cultuurhuizen: deze netwerken kunnen immers betrokken worden bij projecten van kleine verenigingen of initiatieven van individuen, maar ook bij projecten, reflectie- en focusgroepen van cultuurcentra, musea, en andere cultuurhuizen.
Tot slot: Het rhizoom is een gedecentraliseerd netwerk, gemodelleerd naar een lateraal groeiende, ondergrondse plantenwortel (zoals bij grassen, bamboe, riet, …), anders dan de hiërarchische vertakkingen van een boom. Een rhizoom is een multipliciteit, waarvan de onderdelen niet tot een geheel teruggevoerd kunnen worden. In een rhizoom kunnen alle punten met elkaar verbonden worden. Elk punt is een ingang. Vandaar dat dit model met de opkomst van het internet een actueel theoretisch idee werd. En ook nu in een tijd van zelforganiserende menigtes is het rhizoom relevant. Het rhizoom is wat nomadische beweging toelaat.

SPOREN is een van de ‘kindjes’ van Rhizomen. De deelnemers aan de tweede editie van Rhizomen kregen aanvankelijk de praktijkopdracht een ontwerpplan voor een website uit te werken. Deze website zou dan kunnen fungeren als virtuele ontmoetingsplaats voor alle deelnemers die ooit aan Rhizomen hadden deelgenomen, met portfolio’s, aankondigingen van projecten, zoekertjes, verslagen en diens meer.
Al gauw kwam de werkgroep die deze taak op zich nam tot met de bemerking dat er nog niet eens een ‘echte’ ontmoeting had plaatsgevonden. Waarom werken aan een virtuele ontmoetingsplaats, als er nog geen ruimte was gecreëerd voor een echte ontmoeting? En zo geschiedde: gedurende twee maanden werd met een werkgroep overlegd hoe deze ‘live’ ontmoeting dan in zijn werk zou moeten gaan. Het belangrijkste uitgangspunt was: de verschillende deelnemers moeten elkaar leren kennen. Enkel een fuif of een concert organiseren zou dan niet volstaan, aangezien mensen meestal praten of ideeën uitwisselen met mensen die ze al kennen.
Het moest dus iets meer zijn. Gaandeweg groeide het idee om een ‘culturele stadsrally’ te organiseren. Op die manier kon de groep ingedeeld worden in subgroepjes waarvan de deelnemers tot dan toe nobele onbekenden waren voor elkaar en moesten ze wel nieuwe contacten leggen. Enig probleem en interessant detail: er was geen budget (0 €!) ter beschikking.
Met het nodige enthousiasme en met de inzet van alle mogelijke netwerken kwam een rijkelijk gevuld dag- en avondprogramma tot stand. ’s Namiddags de culturele stadsrally met rondleidingen in het Etnografisch Museum en het AMVC letterenhuis (met nachtburgemeester Vitalki), met gidstochten door het hart van Antwerpen, met vertellingen en workshops… s’ Avonds volgde er in het gebouw van de Latijns-Amerikaanse Federatie een buffet met een veelheid aan exquise en exotische gerechten, en natuurlijk de nodige wijn om de tongen los te maken…
Het moet gezegd: véél hooi op de vork! Want na het gevulde dagprogramma, en het buffet, en de wijn, moest de kers op de taart nog komen. In vzw Amper Elders verwelkomde Johan Petit – alias Klein Jowanneke – de Rhizomers, en gaf zo het startschot voor wat nog een lange avond zou worden, met optredens van Waelrant Jeugdkoor, jazzcombo ‘Blue Carrot’ en de salsoïde gelegenheidsformatie ‘Buenas Notjes’. Uiteraard werden achteraf nog fruitsapjes, trappistjes, rode wijntjes enzovoort genuttigd. Naast de nodige prietpraat van de vroege uurtjes werden er lustig contactgegevens uitgewisseld en vermetele plannen gesmeed voor de toekomst.
Uitgeput maar voldaan kon het ‘organiserend comité’ terugblikken op een geslaagde ontmoeting. Want zonder enig budget, zonder geformaliseerde structuren, zonder professionals, maar mét goesting, mét diverse netwerken en contactpersonen en mét geloof was men er in geslaagd een veelheid aan mensen met elkaar in contact te brengen, en een uitgebreid, divers programma uit te werken.
Heel veel dank dan ook aan al de mensen en organisaties die mee hun schouders hebben gezet onder SPOREN: Amperelders vzw, AMVC Letterenhuis – Michael Vandebril, Armando Dios alias “Uw Volbloed Liedjesgod”, Blue Carrot, Buenas Notjes, Costa – Lieve Eyskens, de Kleine Wereld, Etnografisch Museum – Chris De Lauwer, Godjummenas, Guahtemoc Garmendia, KickSnare Magazine, Latijns-Amerikaanse Federatie, Martha Tentatief – Johan Petit alias “Klein Jowanneke”, Lisa Meyvis, Lola Wuyts, Lucas Somers, Michael Lamiroy, Pieter Vanspauwen, Rita Van Overstraeten, Sander Leroy, Sunshine Concerts, Vital Baeken – alias Vitalski, …
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
onvergetelijk
piet, 16/10/2007 – 22:37
Dit was een onvergetelijke dag. Het smaakt naar meer!!!!
piet
piriboopiriboo!
rach, 23/10/2007 – 16:24
Komt in orde...